29
Δευ, Νοε

Τηλεδιάλεξη: «Το copia lettere του εμπορικού οίκου Τσιτσέλη (Ληξούρι Κεφαλονιάς, 1786-1804 & 1814-1816): έκδοση και επεξεργασία»

 

Ο ευρωπαϊκός 19ος αιώνας, ο λεγόμενος «αιώνας των επαναστάσεων», αναπτύσσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και σε ένα τμήμα του ελλαδικού χώρου, εκείνο των Ιονίων Νήσων. Στοχεύοντας στο να συμβάλει στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό διάλογο περί των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ιστορίας των Επτανήσων, το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας «Θέματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας του σύγχρονου ελληνισμού», διοργανώνει ανοικτό κύκλο τηλεδιαλέξεων (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2021) με γενικό τίτλο «Κινητικότητα και Εμπόριο στα νησιά του Ιονίου Πελάγους στον ‘Αιώνα των Επαναστάσεων’».

Στην πρώτη τηλεδιάλεξη του Κύκλου με τίτλο «Το copia lettere του εμπορικού οίκου Τσιτσέλη (Ληξούρι Κεφαλονιάς, 1786-1804 & 1814-1816): έκδοση και επεξεργασία», η ομιλήτρια Κατερίνα Ρομανένκο θα εξετάσει τον τρόπο που αναπτύσσει τις δραστηριότητές του ένας εμπορικός οίκος στην Ανατολική Μεσόγειο στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021 στις 20:00 μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ, στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3r9UsnE.

Η Κατερίνα Ρομανένκο, η οποία αυτή την περίοδο εκπονεί τη μεταπτυχιακή της διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα παρουσιάσει πληροφορίες σχετικά με τα εμπορεύματα, τις παραγγελίες και γενικά τις οικονομικές συνεργασίες, που συνάπτονται μέσα από τη μελέτη της λειτουργίας του εμπορικού οίκου Παναγή Τσιτσέλη και το «copia lettere» της επιχείρησης, τα αντίγραφα δηλαδή της εξερχόμενης αλληλογραφίας που διατηρούσε ο οίκος. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν, εκτός από το αρχειακό υλικό, και δεδομένα που καταγράφηκαν σε πρώτο πρόσωπο από έναν αφηγητή, ο οποίος περιγράφει τις πιθανές δυσκολίες κατά τη διεκπεραίωση της εκάστοτε παραγγελίας. Η γνωριμία με τον εμπορικό οίκο Τσιτσέλη επιτρέπει μια πληρέστερη επαφή με έναν κρίκο της εμπορικής αλυσίδας, που υπήρξε βασικός παράγοντας κίνησης των προϊόντων στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.


Αναλυτικό βιογραφικό ομιλήτριας:

Η Κατερίνα Ρομανένκο γεννήθηκε το 1992 στην Ουκρανία και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Σπούδασε ιστορία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ και στη διάρκεια των σπουδών της υπήρξε υπότροφος Erasmus στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Το 2017 συνέχισε τις σπουδές της στο ΠΜΣ του τμήματος  Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΕΚΠΑ «Ελληνορωμαϊκές - Ελληνοϊταλικές σπουδές: λογοτεχνία, ιστορία, πολιτισμός». Αυτή την περίοδο εκπονεί τη διπλωματική της εργασία με τίτλο «Το copia lettere του εμπορικού οίκου Τσιτσέλη (Ληξούρι Κεφαλονιάς, 1786-1804 & 1814-1816): έκδοση και επεξεργασία». Στο διάστημα 2018-2020 φοίτησε στην Σχολή Ξεναγών Αθήνας και πιστοποιήθηκε ως διπλωματούχος ξεναγός στην αγγλική και τη ρωσική γλώσσα.