Σε κοινοπραξία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και πανεπιστήμια με εμπειρία και γνώσεις στις ανάγκες του τουριστικού και ξενοδοχειακού τομέα συμμετέχει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου για την υλοποίηση νέου ερευνητικού έργου με τίτλο «INSTANT: Intelligent platform for providing Staffing and Training in the Hotel Industry / Έξυπνη πλατφόρμα Στελέχωσης και Κατάρτισης στη Ξενοδοχειακή βιομηχανία». Το έργο, με τριετή διάρκεια (2020-2023), χρηματοδοτείται με προϋπολογισμό περίπου €800.000 από το πρόγραμμα RESTART 2016–2020 του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στοχεύει στη δημιουργία μιας πρωτοποριακής πλατφόρμας για τον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, η οποία θα υποστηρίζει την αποδοτικότερη διαχείριση των ξενοδοχειακών μονάδων στην Κύπρο σε θέματα που αφορούν στη στελέχωση και εκπαίδευση του προσωπικού τους.
Ειδικότερα, μέσω της Πλατφόρμας επιδιώκεται α) η εξεύρεση λύσεων για τη στελέχωση των ξενοδοχειακών μονάδων με έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, β) η υποστήριξη των εργαζομένων σε διαδικαστικά ζητήματα που άπτονται της εργασίας τους (π.χ. εξεύρεση στέγασης, άδειες παραμονής και εργασίας στην Κύπρο, κ.λπ.) και γ) η παροχή δυνατοτήτων σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς εργαζομένους να εξελίξουν τις ικανότητες, δεξιότητες και γνώσεις τους μέσα από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία θα σχεδιαστούν και θα προσφέρονται στο πλαίσιο του INSTANT.
Την κοινοπραξία του έργου αποτελούν οι εξής εταίροι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα: Προύντζος & Προύντζος Δ.Ε.Π.Ε. – ΕΥ Law (ανάδοχος φορέας), Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων Κύπρου, Όμιλος εταιρειών Digital Tree Media Ltd, Ernst & Young Cyprus Ltd, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Τις συνέχειες και τις ασυνέχειες, οι οποίες συνεπέφεραν τη μετάβαση από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό στον εκχριστιανισμένο μεσαιωνικό κόσμο ιδιαίτερα κατά τον τέταρτο και πέμπτο αιώνα, επιχειρεί να διαφωτίσει η Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», η οποία κατά το τρέχον εξάμηνο (Φεβρουάριος – Μάιος 2021) εγκαινιάζει τον 3ο κύκλο της. Οικοδεσπότης των διαλέξεων, τις οποίες παρουσιάζουν διαπρεπείς επιστήμονες και ακαδημαϊκοί στα πεδία της αρχαιολογίας, αρχαίας ιστορίας και κλασικής φιλολογίας από την Κύπρο, την Ιταλία και την Ελλάδα, είναι το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ).
Λόγω των συνθηκών, ο 3ος Κύκλος της Σειράς θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3qgKCQi.
Όσες/όσοι, πέραν της απλής παρακολούθησης, ενδιαφέρονται να λάβουν και πιστοποιητικό συμμετοχής μπορούν να εγγραφούν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.gle/MnJTrGqVSkVHQGv1A.
Η Σειρά Διαλέξεων εστιάζει σε μια μάλλον παραγνωρισμένη ιστορική περίοδο, την Ύστερη Αρχαιότητα (π. 300-700 μ.Χ.), η οποία ευρισκόμενη στο μεταίχμιο μεταξύ αρχαίων και μέσων χρόνων, περιλαμβάνει την πτώση της Ρώμης και τη δημιουργία των ρωμαιοβαρβαρικών βασιλείων στη Δύση, τη συνάντηση του ελληνορωμαϊκού κόσμου με τη χριστιανή κοσμοθεωρία, την επιβίωση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Ανατολή με κέντρο την Κωνσταντινούπολη και τη ραγδαία εξάπλωση των Αράβων και του ισλάμ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η διαχρονική αξία της Ύστερης Αρχαιότητας ως αντικειμένου ιστορικής μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι την εν λόγω περίοδο ο ελληνορωμαϊκός κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τον αναδυόμενο χριστιανισμό, πυροδοτώντας μια πολιτισμική έκρηξη. Ο αρχαίος κόσμος εκχριστιανίζεται, ενώ το ριζοσπαστικό κίνημα των πρώτων χριστιανών εκρωμαΐζεται και εξελληνίζεται. Αυτή την εποχή τίθενται ουσιαστικά τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η οποία ορίζεται από το τρίπτυχο ελληνική αρχαιότητα, ρωμαϊκότητα, χριστιανισμός.
Υπεύθυνος της Σειράς Διαλέξεων είναι ο Γιώργος Δεληγιαννάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Τη Σειρά στηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος.
Πρόγραμμα τηλεδιαλέξεων [και σε pdf]
Ημερομηνία |
Ομιλητής/Ομιλήτρια |
Τίτλος Διάλεξης |
25/02/2021 |
ΒΑΙΟΣ ΛΙΑΠΗΣ, Καθηγητής του Αρχαίου Θεάτρου και της Πρόσληψής του, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου |
Θείος ανήρ: όψεις της θρησκευτικής πολεμικής τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες |
11/03/2021 |
ISABELLA BALDINI, Καθηγήτρια Υστερορωμαϊκής και Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας |
Gortyn from Paganism to Christianity in the archaeological record |
18/03/2021 |
IGNAZIO TANTILLO, Καθηγητής Ρωμαϊκής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Νάπολης |
The survival of pagan practices among Christians in northern Αfrica |
08/04/2021 |
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου |
Τριπαράδεισος και Άβαι: Κοιτίδα των Μακεδόνων στην Άνω Συρία και των Αράβων βασιλέων της Εμέσης |
22/04/2021 |
AΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΕΜΟΓΛΟΥ, Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης |
Όψεις της προσκυνηματικής εικονογραφίας της αγίας Θέκλας στην Ύστερη Αρχαιότητα |
06/05/2021 |
ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΥ, Έφορος Νέου Μουσείου Ακροπόλεως |
Ανιχνεύοντας την Ύστερη Αρχαιότητα σε μια συνοικία στα νότια της Ακρόπολης: η περίπτωση του “οικοπέδου Μακρυγιάννη” |
Tο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) ενημερώνει την πανεπιστημιακή του κοινότητα και το ευρύτερο κοινό ότι:
- Η Κύπρος εισήλθε σε νέο lockdown με περιοριστικά μέτρα που έχουν ισχύ από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021. Με βάση τις νέες οδηγίες, το προσωπικό του ΑΠΚΥ εργάζεται ως επί το πλείστον με καθεστώς τηλεργασίας.
- Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι το modus operandi του ΑΠΚΥ από την ίδρυσή του, δεν είναι λύση ανάγκης, αλλά η ίδια η φύση του. Κατ’ επέκταση, όλες οι ακαδημαϊκές δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά και απρόσκοπτα μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης eClass. Το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό με την εξειδίκευση και τεχνογνωσία του υποστηρίζει αδιάλειπτα τη φοιτητική κοινότητα και όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Η επικοινωνία με το προσωπικό θα πρέπει –τουλάχιστον ως τις 31/01/2021– να γίνεται ψηφιακά μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις του ακαδημαϊκού προσωπικού των Προγραμμάτων Σπουδών είναι διαθέσιμες στις επιμέρους ιστοσελίδες τους, εδώ: https://www.ouc.ac.cy/index.php/el/studies και για πάσης φύσεως ακαδημαϊκά ζητήματα παρακαλούνται οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας να επικοινωνούν με τον διδάσκοντα ή τη διδάσκουσα του τμήματός τους.
- Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης, σε ό,τι αφορά στις έντυπες συλλογές της και στη χρήση των χώρων εξυπηρέτησης του κοινού, αναστέλλεται. Νοείται ότι συνεχίζεται κανονικά η πρόσβαση όλων των φοιτητριών και φοιτητών στις ψηφιακές συλλογές της Βιβλιοθήκης και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση από το διοικητικό προσωπικό μέσω του library@ouc.ac.cy
- Η επικοινωνία με τις διοικητικές μονάδες και τα γραφεία του Πανεπιστημίου θα πρέπει να γίνεται κυρίως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
- Κεντρικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@ouc.ac.cy
- Για τεχνικά θέματα υποστήριξης χρηστών : helpdesk@ouc.ac.cy
- Για θέματα της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης eClass : eclass@ouc.ac.cy
- Για θέματα εισδοχής στο ΑΠΚΥ : admissions@ouc.ac.cy
- Για θέματα σπουδών και φοιτητικής μέριμνας : records@ouc.ac.cy
- Για φοιτητικά αιτήματα : stdwelfare@ouc.ac.cy
- Για θέματα λογιστηρίου σε ό,τι αφορά τους φοιτητές : students.acc@ouc.ac.cy
- Για θέματα βιβλιοθήκης : library@ouc.ac.cy
- Για προγράμματα κινητικότητας : erasmus@ouc.ac.cy
- Για θέματα επικοινωνίας και γραφείου τύπου : press@ouc.ac.cy
- Για θέματα εργοδότησης: employment@ouc.ac.cy και applications@ouc.ac.cy (για τις θέσεις ΣΕΠ)
- Τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΑΠΚΥ είναι, επίσης, στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για πιο άμεση επικοινωνία. Συγκεκριμένα, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω:
- Facebook: https://www.facebook.com/oucyprus/
- Twitter: https://twitter.com/oucyprus
Στην περίπτωση που επιλέξετε να καλέσετε το τηλεφωνικό κέντρο του ΑΠΚΥ στον αριθμό 00357-22 411600, ανάλογα με το αίτημά σας (ακαδημαϊκό ή διοικητικό), οι λειτουργοί εξυπηρέτησης θα σας παραπέμπουν στους καθ’ ύλην αρμόδιους για ηλεκτρονική επικοινωνία.
Η ασφάλεια και υγεία όλων είναι η ύψιστη προτεραιότητα. Σας καλούμε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον εαυτό σας, την οικογένεια και τους οικείους σας. Παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις του Πανεπιστημίου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΑΠΚΥ, αλλά και τις ανακοινώσεις της Πολιτείας σε ό,τι αφορά ευρύτερα ζητήματα πρόληψης και δημόσιας υγείας.
Καλή δύναμη και μείνετε υγιείς!