02
Πεμ, Μάι

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων : 4-8 Απριλίου 2022

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 4 έως 8 Απριλίου 2022 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει τηλεδιαλέξεις ανοικτές για το ευρύ κοινό.


Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 | 19:00

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: Οι παραμορφωτικοί καθρέφτες της εξουσίας στο θέατρο του 20ού αιώνα (Μέρος Α)

Live link: https://bit.ly/3BqTB7B

 

Το τερατώδες αποτελεί διεθνώς ένα διαδεδομένο αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, ειδικά στους τομείς των εθνογραφικών, φιλολογικών και λογοτεχνικών σπουδών, καθώς και στον κλάδο των πλαστικών τεχνών, ενώ, αντίθετα, στον κλάδο της θεατρολογίας, η διερεύνησή του είναι περιορισμένη. Η Δρ Τάνια Νεοφύτου, διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές», πραγματεύεται σε δύο διαδοχικές τηλεδιαλέξεις στις 4 και 11 Απριλίου 2022, το τερατώδες στο θέατρο του 20ού αιώνα.Τη Δευτέρα 4 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το Μέρος Α της τηλεδιάλεξης «Οι παραμορφωτικοί καθρέφτες της εξουσίας στο θέατρο του 20ού αιώνα» στο πλαίσιο του 3ου κύκλου ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ».


Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 | 17:00

Τηλεσεμινάριο: «Κατάθλιψη - Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης»

Live link: https://tinyurl.com/38jtp8pf

 

Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από συμπτώματα οικεία σε όλους μας, όπως θλίψη, μελαγχολία, ατονία κ.ά. Πότε, όμως, αυτά τα συμπτώματα ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού και σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να δράσουμε άμεσα; Στο ανοικτό τηλεσεμινάριο με θέμα «Κατάθλιψη - Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 6/4/2022, η Νάταλυ Λούμπα, εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και συνεργάτιδα του Γραφείου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης (Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών και Προγραμμάτων Σπουδών) του ΑΠΚΥ, θα δώσει απαντήσεις και πρακτικές συμβουλές. Το τηλεσεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο του εαρινού κύκλου δωρεάν ανοικτών διαδικτυακών σεμιναρίων σε θέματα ψυχολογικής και συμβουλευτικής στήριξης που διοργανώνει το ΑΠΚΥ.


Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 | 18:00

Τηλεδιάλεξη: «Adapting Urban Regions to Climate Change»

Live link: https://bit.ly/3uKZJFq

 

Η προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με τα οικοσυστήματα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το Metropolitan Landscape Laboratory του American University of Beirut διεξάγει έρευνα σχετικά με τη χρήση και την εφαρμογή πράσινων υποδομών, ώστε να καταστεί βιώσιμος ο σχεδιασμός των πόλεων και η προσαρμογή τους στις κλιματικές αλλαγές. Η τηλεδιάλεξη «Adapting Urban Regions to Climate Change» έχει ως στόχο να παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα. Θα πραγματοποιηθεί στις 06/04/2022 από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Yaser Abunnasr από το Metropolitan Landscape Laboratory του American University of Beirut, τον οποίο φιλοξενεί το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» και το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του ΑΠΚΥ στο πλαίσιο της δράσης Erasmus+ Διεθνής Κινητικότητα «Κινητικότητα Προσωπικού για Διδασκαλία».


Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 | 19:30

Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα (4ος κύκλος): «The Emperor Constantine at war: Divine Favour and the Role of Epiphanies»

Live link: https://bit.ly/34o744M

 

Η τρίτη τηλεδιάλεξη του 4ου κύκλου της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός» είναι συνδιοργάνωση με το Εργαστήρι Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο προσκεκλημένος ομιλητής στις 6/4/2022 είναι ο Δρ Γιάννης Παπαδογιαννάκης, Senior Lecturer στο King’s College London, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «The Emperor Constantine at war: Divine Favour and the Role of Epiphanies» και πραγματεύεται τον ρόλο των θεϊκών επιφανειών στη διεξαγωγή του πολέμου όσον αφορά τον Μ. Κωνσταντίνο και τους προκατόχους του.


Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 | 19:00

3ος κύκλος Σειράς «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»: «Ζητήματα εκλαΐκευσης της Γλωσσολογίας: Μέσα από τις Λέξεις»

Live link: https://tinyurl.com/w83nj23j

 

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» διοργανώνει 3ο Κύκλο Τηλεδιαλέξεων στα γνωστικά πεδία του με τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί». Στόχος είναι να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με θέματα που άπτονται της γλώσσας, της λογοτεχνίας και των γραμματισμών και να προαγάγει τη διά βίου μάθηση. Η δεύτερη τηλεδιάλεξη της Σειράς στις 08/04/2022 έχει τίτλο «Ζητήματα εκλαΐκευσης της Γλωσσολογίας: Μέσα από τις Λέξεις» και ομιλητής είναι ο Δρ Φοίβος Παναγιωτίδης, Καθηγητής Θεωρητικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.