Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Open University of Cyprus
17
Δευ, Ιαν
Website Headers EGL
 • Περιγραφή

 • Διάρθρωση

 • Θεματικές Ενότητες

 • Ακαδημαϊκό Προσωπικό

 • Επικοινωνία

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στόχος του μεταπτυχιακού προγράμματος Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία είναι η αξιοποίηση των εργαλείων της σύγχρονης γλωσσολογίας και της θεωρίας της λογοτεχνίας στη μελέτη της ελληνικής λογοτεχνίας, με έμφαση στην κλασική περίοδο, στη διαχρονική της εξέλιξη και στη διδακτική της.
 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΩ;

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία:

 • διαπλέκει τη γλωσσολογία με τις φιλολογικές σπουδές
 • αξιοποιεί την κειμενογλωσσολογία, την κοινωνιογλωσσολογία και την ανάλυση λόγου στη μελέτη της λογοτεχνίας
 • παρέχει μια δυναμική διεπιστημονική θεώρηση που συνδυάζει φιλολογικές, πολιτισμικές, κοινωνιολογικές / ανθρωπολογικές και γλωσσολογικές προσεγγίσεις
 • εξασφαλίζει εφόδια για αποτελεσματική διδασκαλία
 • παρέχει τα θεωρητικά εργαλεία για διεπιστημονικές προσεγγίσεις
 • καλλιεργεί σύνθετες ερευνητικές δεξιότητες απαραίτητες για μετέπειτα διδακτορικές σπουδές

 

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ - ECTS120 

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣΕλληνική

ΕΠΙΠΕΔΟ: Μεταπτυχιακός Τίτλος επιπέδου Μάστερ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ: Magister Artium (MA)

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Πρώτο Πτυχίο από Αναγνωρισμένο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης της Κύπρου ή του εξωτερικού. 

Η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας θα επιτρέψει τη μελέτη της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας των Θεματικών Ενοτήτων του προγράμματος.

 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Το συνολικό κόστος των διδάκτρων του παρόντος μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών είναι 5.400.

Τα δίδακτρα κάθε Θεματικής Ενότητας (Θ.Ε.) ανέρχονται σε €1.350, ενώ τα δίδακτρα για τη Διατριβή Μάστερ είναι €1.350. Ο φοιτητής καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί στον αριθμό Θεματικών Ενοτήτων που επιλέγει ανά ακαδημαϊκό έτος. 

Σε ό,τι αφορά στην παραχώρηση εκπτώσεων και τη χορήγηση υποτροφιών, ακολουθείται η ευρύτερη πολιτική του Πανεπιστημίου.

 

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Οι αιτήσεις εισαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ιστοχώρου του ΑΠΚΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://applications.ouc.ac.cy/admissions?sap-language=EL

Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, με έναρξη φοίτησης τον Σεπτέμβριο του 2021, οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων είναι: 2 Μαρτίου 2021 - 25 Μαΐου 2021.

 

Παρουσίαση Προγράμματος "Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία" (2020)

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο υποχρεωτικές Θεματικές Ενότητες (Θ.Ε.):

(1) ΕΓΛ 50-Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία και

(2) ΕΓΛ 51-Θεωρητικές Προσεγγίσεις στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των δύο αυτών υποχρεωτικών Θ.Ε., οι φοιτήτριες/φοιτητές επιλέγουν:


(Α)  μία (1) εκ των ακολούθων επιλεγομένων Θεματικών Ενοτήτων και Διατριβή Μaster

 • ΕΓΛ60-Μετάφραση και Διδακτική
 • ΕΓΛ61-Ειδολογικοί Μετασχηματισμοί
 • ΘΣΠ60-Επιβίωση του Αρχαίου Δράματος

ή

(Β)  δύο (2) εκ των παραπάνω επιλεγομένων Θεματικών Ενοτήτων.


Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών είναι συνολικά οι εξής:

(A) επιτυχής ολοκλήρωση  τεσσάρων (4) Θεματικών Ενοτήτων ή

(Β) επιτυχής ολοκλήρωση  τριών (3) Θεματικών Ενοτήτων και επιτυχής εκπόνηση διατριβής Μάστερ. 

Οι φοιτήτριες/φοιτητές μπορούν να επιλέγουν από μία ως δύο Θεματικές Ενότητες ανά ακαδημαϊκό έτος. Η φοίτηση ξεκινά τον Σεπτέμβριο  και λήγει με τη διεξαγωγή των τελικών γραπτών εξετάσεων.


Α. Υποχρεωτικές


ΕΓΛ50-Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία: Φωνητική, φωνολογία, μορφολογία: φωνολογική δομή, αλληλεπίδραση μορφολογίας και σύνταξης, διαχρονικές εξελίξεις, γραμματικοποίηση. Σύνταξη και σημασιολογία: σειρά των όρων, θεματοποίηση και εστίαση, μόρια, τροπικότητες, οπτική γωνία· τα δομικά υλικά του ύφους. Γλώσσα και κοινωνικοπολιτισμικό συγκείμενο: λεκτικές πράξεις, τα κειμενικά είδη ως κοινωνικά γεγονότα, γλωσσική ποικιλότητα, υβριδικότητα, γλώσσα και επιτέλεση ταυτοτήτων.


ΕΓΛ51-Θεωρητικές Προσεγγίσεις στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία: Σχέσεις μεταξύ της γλωσσολογικής θεωρίας, της σύγχρονης θεωρίας της λογοτεχνίας και της Αρχαίας Ελληνικής λογοτεχνίας. Μέθοδοι υφολογικής ανάλυσης. Κειμενογλωσσολογικές, ειδολογικές και αφηγηματολογικές προσεγγίσεις. Η επιτελεστική διάσταση της λογοτεχνίας και η διεπίδρασή της με τα κοινωνικοπολιτισμικά συμφραζόμενα σε σχέση με αρχές της Θεωρίας Πρόσληψης και των Πολιτισμικών Σπουδών.
 

Β. Επιλεγόμενες


ΕΓΛ60-Μετάφραση και Διδακτική: Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στη διδακτική των νεκρών γλωσσών· ειδολογική, υφολογική και κοινωνιογλωσσική ποικιλότητα· ενδογλωσσική μετάφραση.
ΕΓΛ61-Ειδολογικοί μετασχηματισμοί: Οι διαχρονικές μεταμορφώσεις ενός κειμενικού είδους (μυθιστορία) ως άσκηση πολιτισμικά προσανατολισμένης συγκριτικής φιλολογίας.
ΘΣΠ60-Επιβίωση του Αρχαίου Δράματος:  Όψεις της πρόσληψης του αρχαίου δράματος στη σύγχρονη λογοτεχνία, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, αλλά και σε άλλες τέχνες.

Μέλη ΔΕΠ

Τσιπλάκου Σταυρούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΕΓΛ50, Συντονίστρια της Θ.Ε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 00357-22411922 

 

Μέλη ΣΕΠ

Μέλος ΣΕΠ Θ.Ε. Συντονιστής/ίστρια Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
Πετράκη Ζαχαρούλα ΕΓΛ51 Συντονίστρια της Θ.Ε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σεράνης Παναγιώτης         ΕΓΛ60      

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος

Συντονιστής της Θ.Ε.       

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Παππάς Φίλιππος ΕΓΛ61 Συντονιστής της Θ.Ε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

 

Γραμματεία Προγράμματος Σπουδών: Χριστοφή Χαρούλλα (Έκτακτη Βοηθός Γραφείου)

Ηλ.ταχυδρομείο (email): Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλ. 00357-22411743