Sidebar

16
Τρι, Ιουλ
Website Headers TSP
loading...

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στόχος του μεταπτυχιακού προγράμματος ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ είναι η επιστημονική εξειδίκευση και έρευνα στο γνωστικό αντικείμενο των Θεατρικών Σπουδών, με ειδίκευση στις εξής τρεις κατευθύνσεις: (1) Επιβίωση του αρχαίου δράματος· (2) Θεατρική αγωγή, και (3) Υποκριτική και σκηνοθεσία. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την ενότητα «Διάρθρωση του Προγράμματος» πιο κάτω.

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΩ;

Με ένα μεταπτυχιακό τίτλο Μάστερ στις Θεατρικές Σπουδές:

 • Μπορείς να εργαστείς στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο με την ιδιότητα του επιστημονικού συμβούλου για θεατρικές και πολιτιστικές εκπομπές.
 • Μπορείς να εργαστείς στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στην Tοπική Aυτοδιοίκηση ή σε πολιτιστικούς συλλόγους με αρμοδιότητα τις θεατρικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 • Μπορείς να εργαστείς ως κριτικός θεάτρου στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
 • Μπορείς να εργαστείς ως δραματολόγος (υπεύθυνος για την ανάλυση θεατρικού κειμένου κατά την προετοιμασία της παράστασης) ή ως υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού.
 • Αν είσαι εκπαιδευτικός, μπορείς να εμπλουτίσεις την εκπαιδευτική πράξη με θεατρικές τεχνικές που κάνουν το μάθημα πιο δημιουργικό ή να ανεβάσεις, σε συνεργασία με τους μαθητές σου, έργα του αρχαίου και του νεώτερου δραματολογίου.
 • Αν έχεις εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων, μπορείς να εργαστείς στη διαχείριση και προώθηση πολιτιστικών προϊόντων.

 


ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ - ECTS 120 

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: Ελληνική

ΕΠΙΠΕΔΟ: Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών επιπέδου Μάστερ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ: Magister Artium (MA)

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Για εισαγωγή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, είναι απαραίτητη η κατοχή πτυχίου από αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Όπως και για την παρακολούθηση όλων των προγραμμάτων σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, δεδομένης της φύσης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προϋπόθεση αποτελεί και η εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (ιδιαίτερα με το Microsoft Office) και η ικανότητα χρήσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του διαδικτύου.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει επιπρόσθετα να γνωρίζουν σε πολύ καλό βαθμό την αγγλική γλώσσα, ώστε να μπορούν να προσπελάσουν χωρίς προβλήματα την αγγλόφωνη επιστημονική βιβλιογραφία.  Επισημαίνεται ότι σημαντικό μέρος της διδακτέας ύλης και των επιστημονικών εγχειριδίων που χρησιμοποιούνται στο Πρόγραμμα Θεατρικές Σπουδές είναι στην αγγλική γλώσσα.

 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Το συνολικό κόστος των διδάκτρων του παρόντος μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών είναι 5.400.

Τα δίδακτρα κάθε Θεματικής Ενότητας (Θ.Ε.) ανέρχονται σε €1.350, ενώ τα δίδακτρα που αφορούν στη Διατριβή Μάστερ είναι €1.350. Ο φοιτητής καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί στον αριθμό Θεματικών Ενοτήτων που επιλέγει ανά ακαδημαϊκό έτος. 

Σε ό,τι αφορά στην παραχώρηση εκπτώσεων και τη χορήγηση υποτροφιών, ακολουθείται η ευρύτερη πολιτική του Πανεπιστημίου.

 

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΔΟΧΗΣ

Οι αιτήσεις εισδοχής υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του ιστοχώρου του ΑΠΚΥ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://applications.ouc.ac.cy/admissions?sap-language=EL

Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, με έναρξη φοίτησης τον Σεπτέμβριο του 2021, οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων είναι: 2 Μαρτίου 2021 - 25 Μαΐου 2021.

 

 

 

 

 

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικές Σπουδές αποτελείται συνολικά από τέσσερις (4) Θεματικές Ενότητες ετήσιας διάρκειας. Στους φοιτητές προσφέρεται η δυνατότητα να επιλέξουν αν επιθυμούν να εκπονήσουν μεταπτυχιακή διατριβή ή όχι.

 

Μάστερ χωρίς διατριβή

Οι φοιτητές που επιλέγουν Μάστερ ΧΩΡΙΣ μεταπτυχιακή διατριβή, παρακολουθούν υποχρεωτικά τρεις Θεματικές Ενότητες:

 • ΘΣΠ50 Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία
 • ΘΣΠ51 Στοιχεία Θεωρίας του Θεάτρου
 • ΘΣΠ62 Στοιχεία Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας

Στη συνέχεια, οι φοιτητές επιλέγουν, ανάλογα με την προτίμησή τους, ως 4η Θ.Ε. είτε (1) τη ΘΣΠ60 Επιβίωση του αρχαίου δράματος είτε (2) τη ΘΣΠ61 Θεατρική Αγωγή, η οποία καθορίζει αντίστοιχα την κατεύθυνση των σπουδών τους.

Μάστερ με διατριβή

Οι φοιτητές που επιλέγουν Μάστερ ΜΕ μεταπτυχιακή διατριβή, παρακολουθούν υποχρεωτικά δύο Θεματικές Ενότητες:

 • ΘΣΠ50 Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία
 • ΘΣΠ51 Στοιχεία Θεωρίας του Θεάτρου


Οι φοιτητές που επιλέγουν Μάστερ με μεταπτυχιακή διατριβή πρέπει, στη συνέχεια, να επιλέξουν ως 3η Θ.Ε. μία από τις τρεις Θ.Ε. (ΘΣΠ60, 61, 63), που αντιστοιχούν στις τρεις κατευθύνσεις του μεταπτυχιακού προγράμματος:

 • Επιβίωση του Αρχαίου Δράματος (ΘΣΠ60), που αντιστοιχεί στην ομώνυμη κατεύθυνση,
 • Θεατρική Αγωγή (ΘΣΠ61), που αντιστοιχεί στην ομώνυμη κατεύθυνση,
 • Θεατρική Πρακτική – Εφαρμογές Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας (ΘΣΠ63), που αντιστοιχεί στην κατεύθυνση Υποκριτική και Σκηνοθεσία.


Νοείται ότι για την εγγραφή σε Θεματική Ενότητα με κωδικό ΘΣΠ 60+, απαιτείται οι φοιτητές να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστον μία από τις δύο υποχρεωτικές Θεματικές Ενότητες (ΘΣΠ50 ή/και ΘΣΠ51).

Τέλος, οι φοιτητές που επιλέγουν Μάστερ με μεταπτυχιακή διατριβή θα πρέπει, ανάλογα με τη Θ.Ε. Ειδίκευσης που έχουν επιλέξει, να εκπονήσουν και μεταπτυχιακή διατριβή έκτασης 12.000 έως 15.000 λέξεων σε θέμα συναφές με το αντικείμενο της ειδίκευσής τους. 

Μέλη ΔΕΠ

Λιαπής Βάιος, Καθηγητής,ΘΣΠ60, Συντονιστής της Θ.Ε., Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 0035722411912

Σιδηροπούλου Αύρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Διευθύντρια Προγράμματος, ΘΣΠ63, Συντονίστρια της Θ.Ε., Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 0035722411913

 

Μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ)

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Open University of Cyprus έχει 0 εγγεγραμμένους χρήστες
Ονοματεπώνυμο
Θεματική Ενότητα
Συντονιστής/ίστρια
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
Δεν υπάρχουν χρήστες σε αυτή τη λίστα

 

Γραμματεία Προγράμματος Σπουδών: Χριστοφή Χαρούλλα (Έκτακτη Βοηθός Γραφείου)

Ηλ.ταχυδρομείο (email): Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλ. 00357-22411743