19
Πεμ, Σεπ

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: Οι παραμορφωτικοί καθρέφτες της εξουσίας στο θέατρο του 20ού αιώνα (Μέρος Α)

Το τερατώδες αποτελεί διεθνώς ένα διαδεδομένο αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, ειδικά στους τομείς των εθνογραφικών, φιλολογικών και λογοτεχνικών σπουδών, καθώς και στον κλάδο των πλαστικών τεχνών, ενώ, αντίθετα, στον κλάδο της θεατρολογίας, η διερεύνησή του είναι περιορισμένη. Η Δρ Τάνια Νεοφύτου, διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), πραγματεύεται σε δύο διαδοχικές τηλεδιαλέξεις στις 4 και 11 Απριλίου 2022, το τερατώδες στο θέατρο του 20ού αιώνα.

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το Μέρος Α της τηλεδιάλεξης «Οι παραμορφωτικοί καθρέφτες της εξουσίας στο θέατρο του 20ού αιώνα» στο πλαίσιο του 3ου κύκλου ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ». Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί ζωντανά και διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/3BqTB7B.

Το τερατώδες συνδέεται με την εμπειρία του εγκόσμιου κακού και συνακόλουθα με τη βία, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας, στις οποίες επιδίδονται οι ισχυροί προκειμένου να πετύχουν ή να διατηρήσουν την κυριαρχία τους. Η μελέτη της Δρος Νεοφύτου ξεκινά από τον προσδιορισμό της έννοιας του «κακού» και ακολουθεί η προσέγγιση του τερατώδους μέσα από τα θεατρικά έργα: Υμπύ Τύραννος του Jarry,  Ξεφάντωμα στην Κόλαση του Ghelderode, Μαθουσάλας του Goll, Δράκος του Schwarz (Μέρος Α, 04/04/2022), Ρινόκερος  και  Αρχηγός του Ionesco, Στριπτήζ του Mrożek, Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας του Dürrenmatt και Ο Μέγας Μπεηζάχ του Ζιώγα (Μέρος Β, 11/04/2022).

Η Δρ Τάνια Νεοφύτου είναι αριστούχος Διδάκτορας, κάτοχος Mphil και πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας μεταδιδακτόρων στο Ερευνητικό Πρόγραμμα Θ.ΙΣ.Β.Υ. (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών / Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας). Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Θέατρο του 20ού και 21ου αιώνα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει τα μαθήματα «Στοιχεία Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής» και «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και Νεοελληνικό Θέατρο (1600-1940) - Κινηματογράφος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει Δραματολογία και Ιστορία του Θεάτρου σε Τμήματα Υποκριτικής Δ.Ι.Ε.Κ. και έχει εργαστεί ως εμψυχώτρια θεατρικού παιγνιδιού και θεατρολόγος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια σκηνοθεσίας και υποκριτικής. Συμμετείχε σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες και έχει σκηνοθετήσει έργα των Μπρεχτ, Ντάριο Φο, Ντύρενματ, Iονέσκο, Γκόγκολ, Στρατίεβ κ.ά. Τα τελευταία χρόνια σκηνοθετεί ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες.

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo


Η θεματολογία της Σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις για τους σταθμούς στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και τα νέα ρεύματα και κατευθύνσεις στο θέατρου του 21ου αιώνα, προκλήσεις και προτάσεις για το θέατρο για παιδιά και νέους, τη λειτουργία των σκηνικών κωδίκων στο θέατρο, καθώς και τους καθρέφτες της εξουσίας στο θέατρο του 20ού αιώνα. Εισηγητές στις τηλεδιαλέξεις θα είναι μέλη του διδακτικού προσωπικού του Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές», καθώς και προσκεκλημένοι ομιλητές και ομιλήτριες από τον χώρο του θεάτρου και των θεατρικών σπουδών.