08
Τετ, Μάι

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων : 11-17 Απριλίου 2022

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 11 έως 17 Απριλίου 2022 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει τηλεδιαλέξεις ανοικτές για το ευρύ κοινό.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 | 19:00

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: Οι παραμορφωτικοί καθρέφτες της εξουσίας στο θέατρο του 20ού αιώνα (Μέρος Β)

Live link: https://bit.ly/3BqTB7B

 

Το τερατώδες αποτελεί διεθνώς ένα διαδεδομένο αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, ειδικά στους τομείς των εθνογραφικών, φιλολογικών και λογοτεχνικών σπουδών, καθώς και στον κλάδο των πλαστικών τεχνών, ενώ, αντίθετα, στον κλάδο της θεατρολογίας, η διερεύνησή του είναι περιορισμένη. Η Δρ Τάνια Νεοφύτου, διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές», πραγματεύεται σε δύο διαδοχικές τηλεδιαλέξεις, το τερατώδες στο θέατρο του 20ού αιώνα. Στις 11/04/2022 θα πραγματοποιηθεί το Μέρος Β της τηλεδιάλεξης «Οι παραμορφωτικοί καθρέφτες της εξουσίας στο θέατρο του 20ού αιώνα» στο πλαίσιο του 3ου κύκλου ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ».


Τρίτη 12 Απριλίου 2022 | 19:30

Τηλεδιάλεξη: «Τὸ Πρωτᾶτο και τά πρῶτα χρόνια τῆς βασιλείας τοῦ Ἀνδρονίκου Β΄Παλαιολόγου»

Live link: https://bit.ly/3HTLhiW

 

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» φιλοξενεί στις 12/04/2022 τον επί τιμή έφορο αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος Δημήτρη Εμμ. Καλομοιράκη σε ανοικτή τηλεδιάλεξη με θέμα «Τὸ Πρωτᾶτο και τά πρῶτα χρόνια τῆς βασιλείας τοῦ Ἀνδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου». Η χρονολόγηση της ιστόρησης του Πρωτάτου, του κορυφαίου σωζόμενου ναού του Αγίου Όρους και εμβληματικού για τις σύγχρονες θεωρήσεις περί παλαιολόγειας τέχνης, έχει απασχολήσει την έρευνα επί πολλές δεκαετίες.



Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 | 19:00

Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα (4ος κύκλος): «Ο μυθικός Αχιλλέας στην υστερορωμαϊκή αυτοκρατορική ιδεολογία»

Live link: https://bit.ly/3rADykU

 

Στην τέταρτη τηλεδιάλεξη του 4ου κύκλου της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός» που διοργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» στις 14/04/2022, η Δρ Φωτεινή Χατζηττοφή, Επίκουρη Καθηγήτρια στο University of Lisbon, πραγματεύεται το θέμα: «Ο μυθικός Αχιλλέας στην υστερορωμαϊκή αυτοκρατορική ιδεολογία».


Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 | 19:00

3ος κύκλος Σειράς «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»: «Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση την εποχή της νεομετανάστευσης: Λόγοι μαθητών/τριών από τα Αμιγή Γυμνάσια/Λύκεια της Γερμανίας»

Live link: https://tinyurl.com/w83nj23j

 

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» διοργανώνει 3ο Κύκλο Τηλεδιαλέξεων στα γνωστικά πεδία του με τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί». Η τρίτη τηλεδιάλεξη της Σειράς στις 15/04/2022 έχει τίτλο «Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση την εποχή της νεομετανάστευσης: Λόγοι μαθητών/τριών από τα Αμιγή Γυμνάσια/Λύκεια της Γερμανίας» και το θέμα πραγματεύεται η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Άσπα Χατζηδάκη.


Κυριακή 17 Απριλίου 2022 | 20:00

Τηλεδιάλεξη: «Η Σύμβαση της Λευκωσίας και η Βουλή των Νέων»

Live link: https://bit.ly/3BYQdkJ

 

Η Σύμβαση της Λευκωσίας είναι νομικό κείμενο μέσω του οποίου ποινικοποιείται η παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων και πολιτιστικών αγαθών. Τη διεθνή αυτή σύμβαση συζήτησε η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων στην 4η συνεδρία της Βουλής και τα ευρεία ζητήματα που εγείρονται στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης θα αναλύσει ο αρχαιολόγος Ρογήρος Χριστοδούλου στο πλαίσιο ανοικτής τηλεδιάλεξης με τίτλο «Η Σύμβαση της Λευκωσίας και η Βουλή των Νέων». Την εκδήλωση διοργανώνει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» στις 17/04/2022.