13
Δευ, Μάι

Ο μυθικός Αχιλλέας στην υστερορωμαϊκή αυτοκρατορική ιδεολογία (4ος Κύκλος Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα)

Τις συνέχειες και τις ασυνέχειες, οι οποίες συνεπέφεραν τη μετάβαση από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό στον εκχριστιανισμένο μεσαιωνικό κόσμο κατά τον 4ο και 5ο αιώνα, επιχειρεί να φωτίσει η Σειρά Διαλέξεων για την  Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», η οποία κατά το τρέχον εξάμηνο διανύει τον 4ο κύκλο της. Τη Σειρά διοργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Στην τέταρτη τηλεδιάλεξη του κύκλου, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, η Δρ Φωτεινή Χατζηττοφή, Επίκουρη Καθηγήτρια στο University of Lisbon, πραγματεύεται το θέμα: «Ο μυθικός Αχιλλέας στην υστερορωμαϊκή αυτοκρατορική ιδεολογία».

Η διάλεξη θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3rADykU.

Είναι ευρέως γνωστό ότι, τουλάχιστον από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αχιλλέας αποτελούσε πρότυπο για αυτοκράτορες και στρατηγούς, τόσο σε επίπεδο εικονογραφίας όσο και σε εγκώμια, πανηγυρικούς λόγους και άλλα κείμενα που αφορούσαν τέτοιες ηγετικές προσωπικότητες. Ταυτόχρονα όμως, και ειδικά στην ύστερη αρχαιότητα, οι ηθικολογικές αναγνώσεις της Ιλιάδας αναδείκνυαν τις προβληματικές συμπεριφορές του Αχιλλέα, από τις οποίες οι εκάστοτε ηγέτες θα ήθελαν να αποστασιοποιηθούν. Αυτή η διάλεξη θα εστιάσει κυρίως στο πώς η υστερορωμαϊκή αυτοκρατορική ιδεολογία χρησιμοποιεί τον Αχιλλέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίπτωση του Ιουλιανού, ο οποίος σύμφωνα με κάποιους μελετητές είχε επιδιώξει μία ταύτιση του ιδίου με τον Ομηρικό ήρωα.  

Η Δρ. Φωτεινή Χατζηττοφή ασχολείται ερευνητικά με την ελληνική λογοτεχνία της ύστερης αρχαιότητας. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, με θέμα τα Διονυσιακά του Νόννου του Πανοπολίτη. Έχει δημοσιεύσει πάνω σε θέματα που αφορούν τα δύο έπη του Νόννου, τα Διονυσιακά και την Παράφραση του Ευαγγελίου του Ιωάννη, καθώς και τα Μεθομηρικά του Κόιντου Σμυρναίου. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται επίσης η ρητορική στην ύστερη αρχαιότητα, με έμφαση στους ρήτορες Λιβάνιο, Ιμέριο και Χορίκιο. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας, όπου και είναι υπεύθυνη ενός ερευνητικού προγράμματος πάνω στην πρόσληψη του Αχιλλέα στην ύστερη αρχαιότητα.  

 

ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ: https://forms.office.com/r/01gzHkDtZN?lang=el 

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo


Τη Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιολογία διοργανώνει το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΕΛΠΟΛ) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με επιστημονικό συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη. Επιφανείς ακαδημαϊκοί και ερευνητές στα πεδία της αρχαιολογίας, της αρχαίας ιστορίας και των κλασικών σπουδών παρουσιάζουν επτά συνολικά διαλέξεις (Μάρτιος – Μάιος 2022), οι οποίες είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό και θα μεταδοθούν διαδικτυακά. Για περισσότερες πληροφορίες, τους συνδιοργανωτές και για το Πρόγραμμα, πατήστε εδώ. Τη Σειρά Διαλέξεων υποστηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΛΠΟΛ και το Βιβλιοπωλείο Το Έρμα.