09
Πεμ, Μάι

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων : 16 - 22 Φεβρουαρίου 2024

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 16 έως 22 Φεβρουαρίου 2024 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει συνέδρια, (τηλε)διαλέξεις και εκδηλώσεις ανοικτές για το ευρύ κοινό.


Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 | 19:00 – 21:00

Υβριδική Εκδήλωση: «Που το ίνταλος νώθουμεν την γλώσσαν στο ίνταλος την αναλύουμεν»

Αίθουσα εκδηλώσεων Πασχάλη Πασχαλίδη – Κτίριο Ελληνικής Τράπεζας, Λευκωσία

Live link: http://tinyurl.com/3hv3cwpe

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, η Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος και το Πανεπιστήμιο Κύπρου οργανώνουν υβριδική εκδήλωση με τίτλο «Που το ίνταλος νώθουμεν την γλώσσαν στο ίνταλος την αναλύουμεν». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2024, 19:00–21:00, στην Αίθουσα εκδηλώσεων Πασχάλη Πασχαλίδη – Κτίριο Ελληνικής Τράπεζας, Λευκωσία (Λεωφ. Λεμεσού & Αθαλάσσας 200, Στρόβολος), με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: http://tinyurl.com/3hv3cwpe. Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστούν δύο βιβλία εκλαΐκευσης της επιστήμης της γλωσσολογίας και συγκεκριμένα το «Μέσα από τις λέξεις» και το «Μεταξύ νόησης και φωνής: Εισαγωγή στη γλωσσική θεωρία» του γλωσσολόγου Φοίβου Παναγιωτίδη. Στο δεύτερο μέρος θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα την κυπριακή διάλεκτο και τη θέση της σήμερα στην κοινωνία και στις τέχνες, στην οποία συμμετέχουν ο χαράκτης Χαμπής Τσαγκάρης και οι γλωσσολόγοι Φοίβος Παναγιωτίδης, Σταυρούλα Τσιπλάκου, Λουκία Ταξιτάρη και Σπύρος Αρμοστής.


Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024 | 18:00

Τηλεδιάλεξη: «Το Διεθνές Δίκαιο σε έναν Πολυπολικό Κόσμο & το Κυπριακό Ζήτημα» με τον Καθηγ. Γ. Κατρούγκαλο

Live link: https://tinyurl.com/6d9ynxr7 

Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου επηρεάζεται ευθέως από το σύστημα των Διεθνών Σχέσεων στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί. Μετά το διπολικό σύστημα του ανταγωνισμού ΗΠΑ και ΕΣΣΔ και τον σύντομο μονοπολικό κόσμο της αμερικανικής κυριαρχίας, βρισκόμαστε ήδη σε έναν πολυπολικό κόσμο. Τι σημαίνει αυτό για το Κυπριακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί μία από τις παλαιότερες περιπτώσεις ευθείας παραβίασης του διεθνούς δικαίου; Το θέμα πραγματεύεται στην ανοικτή Τηλεδιάλεξη  «Το Διεθνές Δίκαιο σε έναν Πολυπολικό Κόσμο και το Κυπριακό Ζήτημα» στις 17 Φεβρουαρίου 2024 ώρα 18:00 μ.μ. ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τέως Υπουργός Εξωτερικών  της Ελλάδας. Τη διάλεξη διοργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα (ΒΑ) στη Νομική και θα μεταδοθεί διαδικτυακά στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/6d9ynxr7.


Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 | 19:00

Υβριδική Εκδήλωση: «Λιβάνιος, Μελέτη 27: Ο δύσκολος γέροντας και ο γιος του. Μισανθρωπία και πολιτική του γέλωτος στην Αντιόχεια του 4ου αιώνα μ.Χ.»

Αίθουσα εκδηλώσεων Πασχάλη Πασχαλίδη – Κτίριο Ελληνικής Τράπεζας, Λευκωσία

Live link: https://tinyurl.com/2wmth2sm

Το Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (ΚΕΛΟΠΟΣ) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνουν σειρά διαλέξεων ανοικτών στο κοινό με θέματα που αφορούν σε διάφορες πτυχές της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας. Η διάλεξη με τίτλο «Λιβάνιος, Μελέτη 27: Ο δύσκολος γέροντας και ο γιος του. Μισανθρωπία και πολιτική του γέλωτος στην Αντιόχεια του 4ου αιώνα μ.Χ.» και ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αντώνη Πετρίδη του ΑΠΚΥ θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου 2024 (19:00), στο Κτήριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία και θα μεταδοθεί και διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/2wmth2sm.


Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 | 18:00

Υβριδική διάλεξη: «Προσαρμογή του Αγροτικού Τομέα στις Κλιματικές Αλλαγές» (6oς Κύκλος Σειράς Διαλέξεων για το Περιβάλλον)

Κεντρικό κτίριο ΑΠΚΥ, Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά, Λευκωσία

Live link: https://tinyurl.com/bddunxsp

Το θέμα «Προσαρμογή του Αγροτικού Τομέα στις Κλιματικές Αλλαγές» πραγματεύεται σε ανοικτή υβριδική διάλεξη ο Δρ. Μιχάλης Ομήρου, Λειτουργός Γεωργικών Ερευνών Α΄και επικεφαλής του Εργαστηρίου Γεωργικής Μικροβιολογίας του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών στο υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στις 21 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο του 6ου Κύκλου της Σειράς εξειδικευμένων Διαλέξεων σε θέματα Χημικής Μηχανικής – Μηχανικής Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» και το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του ΑΠΚΥ. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 18:00 μ.μ. στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ στη Λευκωσία (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά) και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και διαδικτυακά στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/bddunxsp. Τη Σειρά Διαλέξεων στηρίζει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.


Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 | 19:00

Υβριδική διάλεξη: «Διασυνοριακές κοινότητες στην Ύστερη Αρχαιότητα και αργότερα: Ιράν, Ανατολική Ρώμη, Χαλιφάτο»

Αίθουσα Αρχείου Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου

Live link: https://shorturl.at/kBIOW

Τις συνέχειες και τις ασυνέχειες, οι οποίες συνεπέφεραν τη μετάβαση από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό στον εκχριστιανισμένο μεσαιωνικό κόσμο ιδιαίτερα κατά τον 4ο και 5ο αιώνα, επιχειρεί να διαφωτίσει η Σειρά Διαλέξεων για την  Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», η οποία διάγει τον 5ο κύκλο της. Πρώτος φετινός ομιλητής είναι ο επιφανήε Emeritus Professor Garth Fowden (University of Cambridge), ο οποίος θα μιλήσει σε ανοικτή Υβριδική Διάλεξη με τίτλο: «Διασυνοριακές κοινότητες στην Ύστερη Αρχαιότητα και αργότερα: Ιράν, Ανατολική Ρώμη, Χαλιφάτο», στις 22 Φεβρουαρίου 2024. Τη Σειρά Διαλέξεων οργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», με υποστηρικτή το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος. Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Η εκδήλωση στις 19:00 θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Αρχείου του ΡΙΚ και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα στο διαδίκτυο μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://shorturl.at/kBIOW.