27
Σαβ, Απρ

Υβριδική Εκδήλωση «Που το ίνταλος νώθουμεν την γλώσσαν στο ίνταλος την αναλύουμεν»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, η Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος και το Πανεπιστήμιο Κύπρου οργανώνουν υβριδική εκδήλωση με τίτλο «Που το ίνταλος νώθουμεν την γλώσσαν στο ίνταλος την αναλύουμεν». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, 19:00 – 21:00, στην Αίθουσα εκδηλώσεων Πασχάλη Πασχαλίδη – Κτίριο Ελληνικής Τράπεζας, Λευκωσία (Λεωφ. Λεμεσού & Αθαλάσσας 200, Στρόβολος), με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: http://tinyurl.com/3hv3cwpe

Η εκδήλωση θα αποτελείται από δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστούν δύο βιβλία εκλαΐκευσης της επιστήμης της γλωσσολογίας και συγκεκριμένα το Μέσα από τις λέξεις και το Μεταξύ νόησης και φωνής: Εισαγωγή στη γλωσσική θεωρία του γλωσσολόγου Φοίβου Παναγιωτίδη. Τα βιβλία παρουσιάζουν οι γλωσσολόγοι Λουκία Ταξιτάρη και Σπύρος Αρμοστής.

Στο δεύτερο μέρος θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα την κυπριακή διάλεκτο και τη θέση της σήμερα στην κοινωνία και στις τέχνες. Στη συζήτηση συμμετέχουν ο χαράκτης Χαμπής Τσαγκάρης, καθώς και οι γλωσσολόγοι Φοίβος Παναγιωτίδης, Σταυρούλα Τσιπλάκου, Λουκία Ταξιτάρη και Σπύρος Αρμοστής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Σύνδεσμος για εγγραφή: https://forms.office.com/e/XwNZtmSG4d


Τα βιβλία του Καθηγ. Φοίβου Παναγιωτίδη που θα παρουσιαστούν είναι τα εξής*:

  •  Μεταξύ νόησης και φωνής: Εισαγωγή στη γλωσσική θεωρία. 2023. Εκδόσεις Νήσος.
  • Μέσα από τις λέξεις. 2021. Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.

*  Δεν θα γίνει πώληση βιβλίων στον χώρο της εκδήλωσης.

 

Add event to calendar

GoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo


Ο Φοίβος Παναγιωτίδης είναι Καθηγητής Θεωρητικής Γλωσσολογίας. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (2000) και συγγραφέας των εκλαϊκευτικών εισαγωγών στη Γλωσσολογία Μίλα μου για γλώσσα (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2013) και Μέσα από τις λέξεις (Εκδόσεις του 21ου, 2021), ενός διδακτικού εγχειριδίου με τίτλο Μεταξύ νόησης και φωνής (Νήσος, 2023) καθώς και δύο μονογραφιών: της Pronouns, Clitics and empty nouns (Benjamins, 2002) και της Categorial Features: a generative theory of word class categories (Cambridge University Press, 2015). Έχει κάνει πάνω από 210 ανακοινώσεις και διαλέξεις ενώ έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματικά χαρακτηριστικά, οι λεξικές κατηγορίες, τα επίθετα, οι ρίζες, οι αντωνυμίες, το ονοματικό σύνολο, οι μεικτές κατηγορίες και η σύνταξη της ελληνικής και των βαλκανικών γλωσσών. Από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Mathesis (mathesis.cup.gr) προσφέρεται το ανοιχτό μάθημά του Τι είναι γλώσσα; Από τη νόηση στη φωνή.

 

Ο Χαμπής Τσαγκάρης γεννήθηκε στην Κοντέα το 1947. Έκανε τα πρώτα του μαθήματα χαρακτικής στον Α. Τάσσο. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Ινστιτούτο «Σούρικωφ» Μόσχας (1976-1982) και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα. Δούλεψε όλες τις τεχνικές της χαρακτικής. Κύριος στόχος του είναι η έκφραση της Κύπρου. Εικονογράφησε και εξέδωσε βιβλία για παραδόσεις και παραμύθια της Κύπρου και εικονογράφησε πολλά βιβλία Κυπρίων συγγραφέων. Από το 1995 διδάσκει δωρεάν χαρακτική, στη μνήμη του δασκάλου του Α. Τάσσου. Το 2008 ίδρυσε στα Πλατανίσκια το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, με έργα από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα, από πολλές χώρες. Δίδαξε Γραφικές Τέχνες στην κυπριακή εκπαίδευση (1987-2008). Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Είχε συμμετοχή σε διεθνείς Μπιεννάλε και Τριεννάλε, ενώ έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Πούσκιν στη Μόσχα, σε Πινακοθήκες, Ιδρύματα, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες χώρες. Έλαβε Mention Honorable BIB Μπιεννάλε Εικονογράφησης Μπρατισλάβας 1987 για το βιβλίο «Ο Σπανός τζι οι σαράντα δράτζιοι» και Certificate of Honour for Illustration από IBBY (International Board on Books for Young People) το 1988. Έχει τέσσερα κρατικά βραβεία και βραβείο πολιτιστικής προσφοράς «Τεύκρου Ανθία-Θοδόση Πιερίδη» (Κ.Ε. ΑΚΕΛ). Το βιβλίο του «Οι τρίπλαροι τζ̆ι ο δράκος της μηλιάς» επελέγη από τη Διεθνή Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου στα κορυφαία 200 του κόσμου και τιμήθηκε με τον τίτλο White Ravens. Βραβεύτηκε ακόμη με τα εξής: Bank of Cyprus Man of the Year Awards, Culture και  Lifetime Achievement (2016 & 2019). Το 2023, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Europa Nostra, βραβεύτηκε με το European Heritage Award / Europa Nostra Award 2023.