08
Τετ, Μάι

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων : 23 - 28 Φεβρουαρίου 2022

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 23 έως 28 Φεβρουαρίου 2022 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει τηλεδιαλέξεις ανοικτές για το ευρύ κοινό.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 | 19:00

Τηλεσεμινάριο: «Ψηφιοποίηση δημοσιογραφικών κειμένων κι εργαλεία βελτίωσης της αναγνωσιμότητας (SEO)»

Live link: https://bit.ly/3D79eSu

 

Η πλημμυρίδα ιστοσελίδων και αναρτήσεων που κατακλύζει το διαδίκτυο αλλάζει τους όρους γραφής στη δημοσιογραφία. Προσθέτει νέα κριτήρια για την εύκολη αναζήτησή τους και καθιστά επιτακτική την αξιοποίηση εργαλείων βελτιστοποίησης της αναγνωσιμότητας. Tο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ και η ιστοσελίδα dimosiografia.com διοργανώνουν στις 23/02/2022 ανοικτή τηλεδιάλεξη με τον Γιώργο Παύλου, υπεύθυνο SEO της ιστοσελίδας, με θέμα «Ψηφιοποίηση δημοσιογραφικών κειμένων κι εργαλεία βελτίωσης της αναγνωσιμότητας (SEO)».


Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 | 18:00

Διαδικτυακή εκδήλωση: «Η ιστορική διάσταση της ελληνικής γλώσσας»

Live link: https://bit.ly/3s5QRdw

 

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας η Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του ΑΠΚΥ, διοργανώνει στις 25/02/2022 διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η ιστορική διάσταση της ελληνικής γλώσσας». Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να εξεταστούν μορφές και φαινόμενα της ελληνικής γλώσσας στη διαχρονική τους διάσταση. Εισηγήτριες/τές είναι οι γλωσσολόγοι: Iώ Μανωλέσσου (Ακαδημία Αθηνών), Νικόλαος Παντελίδης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Παναγιώτης Φίλος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και Σπύρος Αρμοστής (Πανεπιστήμιο Κύπρου). Χορηγός επικοινωνίας: ΡΙΚ.


Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 | 20:00

Τηλεδιάλεξη: «Η επιβίωση της Παλαιάς Κωμωδίας στη λατινική λογοτεχνία»

Live link: https://bit.ly/3v1P6Qk

 

Οι λατινικές κωμωδίες της ακμής της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας βασίζονται σε προγενέστερα ελληνικά έργα της Νέας Κωμωδίας. Λιγότερο γνωστή είναι η σχέση της Ρωμαϊκής Κωμωδίας με την Παλαιά Κωμωδία, δηλαδή την κωμωδία του Αριστοφάνη και των σύγχρονών του κωμωδιογράφων του 5ου αιώνα π.Χ. Το θέμα αυτό πραγματεύεται στην τηλεδιάλεξη με τίτλο «Η επιβίωση της Παλαιάς Κωμωδίας στη λατινική λογοτεχνία» ο Καθηγητής Κώστας Παναγιωτάκης (Πανεπιστήμιο της Γκασκώβης), ένας από τους κορυφαίους διεθνώς ειδικούς στη Ρωμαϊκή Μυθιστορία και στη Ρωμαϊκή Κωμωδία, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022. Τη διάλεξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, φιλοξενεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ.


Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022 | 10:00

Διαδικτυακό σεμινάριο για τη γραπτή απόδοση της κυπριακής ελληνική

Live link: https://bit.ly/3JONHAQ

 

O Πολυχώρος Συνεργείο στο πλαίσιο του έργου «ΑΠΟαποικοιοΠΟΙΗΣΗ» σε συνεργασία με τη Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του ΑΠΚΥ, διοργανώνει ανοικτό διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα τη γραπτή απόδοση της κυπριακής ελληνικής το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022, 10:00–11:00πμ. Το σεμινάριο παρουσιάζει ο Σπύρος Αρμοστής, γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.


 

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 | 21:00

Τηλεδιάλεξη: «Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί, Κοινωνία πολιτών, Κοινωνικό κεφάλαιο, Πολλαπλασιαστικότητα του πολιτιστικού προϊόντος»

Live link: https://bit.ly/3BYQdkJ

 

Η ενασχόληση της Κοινωνίας των Πολιτών με τον πολιτισμό δεν είναι κάτι νέο, αλλά μια μακροχρόνια και δοκιμασμένη σχέση που παράγει αξιόλογο πολλαπλασιαστικό πολιτιστικό και οικονομικό αποτέλεσμα. Τη σχέση αυτή φέρνει στο προσκήνιο, προκειμένου να ψηλαφηθεί και να αποκρυπτογραφηθεί κάτω από τους νέους όρους και τις ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά, η Ξένια Κουτσογιάννη, οικονομολόγος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, σε ανοικτή τηλεδιάλεξη με τίτλο «Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί, Κοινωνία πολιτών, Κοινωνικό κεφάλαιο, Πολλαπλασιαστικότητα του πολιτιστικού προϊόντος», την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022. Την εκδήλωση διοργανώνει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του ΑΠΚΥ.


Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 | 19:00

Τηλεδιάλεξη: Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ «Himmelweg ή 'Ο Δρόμος για τον Ουρανό' του Χουάν Μαγιόργκα. Ο τόπος ως ιστορική μνήμη και δρώσα δύναμη της πλοκής»

Live link: https://bit.ly/3BqTB7B

 

Το 2008 ο Ισπανός δραματουργός Χουάν Μαγιόργκα γράφει το έργο «Himmelweg ή Ο Δρόμος για τον Ουρανό», το οποίο βασίζεται σε ένα ιστορικό γεγονός: στα μέσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων μεταμορφώνεται κυριολεκτικά σε θέατρο όπου οι κρατούμενοι υποχρεώνονται να υποκρίνονται ότι ζουν μια καθόλα ευχάριστη και φυσιολογική ζωή. Ο λόγος είναι απλός: να διασκεδαστούν οι ανησυχίες της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με τις φήμες για τις συνθήκες διαβίωσης και την τύχη των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτή η «φιλόδοξη» και συγχρόνως παράταιρη θεατρική παράσταση της σύγχρονης ιστορίας που οργάνωσε η ναζιστική κυβέρνηση χάθηκε κάπου στην ιστορική μνήμη και, ίσως, στην επιλεκτική λήθη. Στο προσκήνιο τη φέρνει στις 28/02/2022 η Δρ Ελένη Γκίνη με την τηλεδιάλεξη «Himmelweg ή Ο Δρόμος για τον Ουρανό του Χουάν Μαγιόργκα. Ο τόπος ως ιστορική μνήμη και δρώσα δύναμη της πλοκής», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του 3ου κύκλου ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» που διοργανώνει το ΜΠΣ «Θεατρικές Σπουδές».


Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 | 21:00

Τηλεδιάλεξη: «Στρατηγική Πολιτική Επικοινωνία στους Δρόμους του Μεταξιού: Οι Απεικονίσεις Ελλάδας - Κίνας και η Επένδυση της Cosco στον Πειραιά»

Live link: https://bit.ly/3D79eSu

 

Πώς το κομματικό σύστημα μίας χώρας χρησιμοποιεί τις άμεσες διεθνείς επενδύσεις στα εγχώρια παιχνίδια στρατηγικής επικοινωνίας; Πώς η αγωνία των κομμάτων να επιβάλλουν της κυριαρχία τους στο εσωτερικό της χώρας επηρεάζει την εικόνα των ξένων επενδύσεων και των κρατών που τις διενεργούν; Ποιες αντιδράσεις συναντά η Κίνα στη διαδικασία επιβολής της οικονομικής της ηγεμονίας μέσα από τους νέους δρόμους του Μεταξιού; Στα ερωτήματα απαντά έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιάσει η Αθηνά Λημνιούδη, ερευνήτρια του Εργαστηρίου Στρατηγικής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς,  σε ανοικτή τηλεδιάλεξη με τίτλο «Στρατηγική Πολιτική Επικοινωνία στους Δρόμους του Μεταξιού: Οι Απεικονίσεις Ελλάδας - Κίνας και η Επένδυση της Cosco στον Πειραιά», την οποία φιλοξενεί το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ στις 28/02/2022.