29
Παρ, Μαρ

Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί, Κοινωνία πολιτών, Κοινωνικό κεφάλαιο, Πολλαπλασιαστικότητα του πολιτιστικού προϊόντος

Η ενασχόληση της Κοινωνίας των Πολιτών με τον πολιτισμό δεν είναι κάτι νέο, αλλά μια μακροχρόνια και δοκιμασμένη σχέση που παράγει αξιόλογο πολλαπλασιαστικό πολιτιστικό και οικονομικό αποτέλεσμα. Τη σχέση αυτή φέρνει στο προσκήνιο, προκειμένου να ψηλαφηθεί και να αποκρυπτογραφηθεί κάτω από τους νέους όρους και τις ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά, η Ξένια Κουτσογιάννη, οικονομολόγος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, σε ανοικτή τηλεδιάλεξη με τίτλο «Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί, Κοινωνία πολιτών, Κοινωνικό κεφάλαιο, Πολλαπλασιαστικότητα του πολιτιστικού προϊόντος».

Την εκδήλωση διοργανώνει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, στις 20:00, σε διαδικτυακή μετάδοση μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BYQdkJ.

Οι οργανώσεις (κοινωνικές ομάδες, σύλλογοι, σωματεία κ.λπ.) που δημιουργούνται από κοινού από τους πολίτες προκειμένου να προάγουν τα κοινά τους συμφέροντα ή ενδιαφέροντα (η «Κοινωνία των Πολιτών») είναι συνήθως μη κερδοσκοπικές και, μεταξύ άλλων, έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό την ενθάρρυνση του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς. Ο οικονομικός χώρος στον οποίο «επιχειρεί» η Κοινωνία των Πολιτών ορίζεται ως τρίτος τομέας της οικονομίας ή ως χώρος της κοινωνικής οικονομίας και είναι επίσημα θεσμοθετημένος. Τα τελευταία χρόνια, ως ένας ακόμη διακριτός και αναπτυξιακός τομέας λογίζεται ο πολιτισμός, ο οποίος θεωρείται ως ο τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομίας. Ο πολιτισμός διαπνέει και επηρεάζει σχεδόν όλες τις πτυχές της κοινωνικής και της παραγωγικής δραστηριότητας, διαθέτει ισχυρή κοινωνικοοικονομική δυναμική, δημιουργεί οικοσυστήματα επιχειρηματικότητας, αξιοποιεί πόρους, παράγει προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργεί εισόδημα και θέσεις εργασίας, προσελκύει επενδύσεις, και συνεπώς λειτουργεί σαν μοχλός ώθησης της ανάπτυξης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή. Χρήζει, επομένως, τη δέουσα προσοχή.   

Η Ξένια Κουτσογιάννη σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Αρχικά εργάστηκε ως ερευνήτρια σε εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων και στη συνέχεια στράφηκε στη δημοσιογραφία. Ως δημοσιογράφος έχει συνεργαστεί με αριθμό περιοδικών αρθρογραφώντας και στη συνέχεια, ως αρχισυντάκτρια δελτίου ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, ανέλαβε δική της καθημερινή εκπομπή λόγου. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών ως σύμβουλος επικοινωνίας με δημάρχους και υποψήφιους δημάρχους στην περιοχή της Αττικής. Το 2010 ανέλαβε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Διαπολιτισμικού Ινστιτούτου Αλληλεγγύης», αρχίζοντας και πάλι ερευνητικό έργο πάνω στην κοινωνική οικονομία και στην πολλαπλασιαστικότητα, δίνοντας διαλέξεις και πραγματοποιώντας εισηγήσεις και workshops για τη στήριξη ανέργων και κοινωνικά–οικονομικά μειονεκτούντων. Έχει συγγράψει εκπαιδευτικά βιβλία, μυθιστορήματα και νουβέλες.

 

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo