08
Τετ, Μάι

Έκδοση νέου βιβλίου με τίτλο «Tomato Processing by-Products» με συν-συγγραφέα τον Αντώνη Ζορπά, Αναπληρωτή Καθηγητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Kυκλοφόρησε με τίτλο «Tomato Processing by-Products: Sustainable Applications» το νέο σύγγραμμα του Αναπληρωτή Καθηγητή Αντώνη Ζορπά, Ακαδημαϊκού Υπεύθυνου στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και διευθυντή του Εργαστηρίου Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Mejdi Jeguirim (University of Haute Alsace). Το βιβλίο, που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος Academic Press της Elsevier, επικεντρώνεται σε ένα από τα αγροτικά, νωπά κηπευτικά προϊόντα, που παράγονται μαζικά στην Ευρώπη, ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα (το μερίδιο αγοράς σε διεθνές επίπεδο ανέρχεται στα 8.7 δις δολάρια) λόγω των πολλαπλών χρήσεων και των σημαντικών πλεονεκτημάτων που έχει (π.χ. είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες), και ο λόγος που το επέλεξαν οι συγγραφείς είναι διότι η βιομηχανία ντομάτας παράγει χιλιάδες τόνους αποβλήτων. Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό 5-30% της παγκόσμιας παραγωγής απορρίπτεται σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων συμβάλλοντας έτσι στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Από τη ντομάτα παράγονται, όμως, πολλά άλλα προϊόντα υψηλής αξίας, ζωοτροφές, ενέργεια, κ.λπ. και απαιτείται σωστή διαχείριση της παραγωγής και διάθεσης των αποβλήτων ντομάτας με αειφόρους τρόπους σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη και τη στρατηγική της Πράσινης Ευρωπαϊκής Συμφωνίας.

Το σύγγραμμα  αποτελεί μια πρωτότυπη συμβολή α) στη βελτίωση της αειφόρου και αποτελεσματικής διαχείρισης των υποπροϊόντων που παράγονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας της ντομάτας, ώστε να μην επιβαρύνουν περιβαλλοντικά ή/και οικονομικά τη βιομηχανία, τη γεωργία και το κλίμα, καθώς και β) στην αειφόρο παρασκευή παράγωγων προϊόντων με πρώτη ύλη τη ντομάτα. Οι προτεινόμενες και εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις για την αξιοποίηση αυτών των υποπροϊόντων αφορούν κυρίως στην παρασκευή ζωοτροφών, καθώς και πιθανές χρήσεις τους, με προστιθέμενη αξία, σε ενεργειακές, περιβαλλοντικές και γεωργικές δραστηριότητες.

Η έκδοση αυτή αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα για μηχανικούς/τεχνολόγους τροφίμων, χημικούς μηχανικούς, γεωπόνους, γεωργούς και καλλιεργητές, καθώς και άλλους επαγγελματίες που απασχολούνται στη βιομηχανία τροφίμων, στη βιομηχανία επεξεργασίας ντομάτας και στον γεωργικό τομέα.

 

 

tomato book ζορπας

Img 5

Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 14 Ιουνίου

Img 4

Εξειδίκευση και εμπειρία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Img 3

Για εσάς που κρατάτε τους ορίζοντές σας πάντα ανοικτούς!

Img 2

Προπτυχιακά, Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά, Κατάρτιση

img 1

Αξιόπιστο, δημόσιο, ψηφιακό πανεπιστήμιο

22

Χρόνια Εξειδίκευσης

27

Προγράμματα Σπουδών

214

Ακαδημαϊκά Μέλη

9136

Απόφοιτοι

 

 

Προσφερόμενα Προγράμματα Χειμερινού Εξαμήνου

 

 

Εμπειρίες Αποφοίτων


Έδρες ΑΠΚΥ

 

 

UNESCO Chair
on Visual Anticipation
and Futures Literacy
towards Visual Literacy

 

 
logo jeanMonnet
 

 

 

 

Τα νέα του ΑΠΚΥ

 

 

Διεθνή Δίκτυα & Πιστοποιήσεις