Sidebar

25
Πεμ, Απρ

ΕΝΔ614: Ψηφιακή αφήγηση

  • Κωδικός / Course Code: ΕΝΔ614
  • ECTS: 15
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment:

    2 Εργασίες 30%, Δραστηριότητες 20% και Τελική Εξέταση 50%

  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (χειμερινό) / Semi-annual (fall)
  • Κόστος/ Tuition Fees: 900 ευρώ
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Μεταπτυχιακό/ Postgraduate
  • Προαπαιτούμενα/ Prerequisites: ΕΝΔ511, ΕΝΔ512, ΕΝΔ513, ΕΝΔ521, ΕΝΔ522, ΕΝΔ524
  • Αναλυτική πληροφόρηση: END614.gr_11.2023.pdf

Στόχος της συγκεκριμένης Θεματικής Ενότητας είναι να εισάγει τον φοιτητή / τη φοιτήτρια στη σύγχρονη, ψηφιακή δημοσιογραφία. Να μπορεί να λειτουργεί με άνεση και επάρκεια στο ηλεκτρονικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας την αξιοπιστία που χαρακτηρίζει την ποιοτική δημοσιογραφία.

Περιγράφεται η εποχή της οπτικοακουστικής πληροφορίας όπως ορίζεται από μια πληθώρα εργαλείων που είναι ελεύθερα διαθέσιμα στους παραγωγούς και καταναλωτές ενημέρωσης: κινούμενη και στατική εικόνα σε υπολογιστές, tablets και κινητά τηλέφωνα, ήχος που μεταδίδεται ζωντανά ή από πηγή η οποία έχει αποθηκευτεί.

Η χρήση της δημοσιογραφίας των δεδομένων αναβαθμίζει το δημοσιογραφικό προϊόν χαρίζοντάς του εγκυρότητα, ακρίβεια και υποστήριξη, επιτρέποντας να φτάσει ακόμη και σε απαιτητικά κοινά. Η τάση σύγκλισης των διαφορετικών Μέσων δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και νέες πραγματικότητες σε όλη την κλίμακα της ενημέρωσης και προπαντός στο περιεχόμενο.

Η κυρίαρχη τάση είναι το κείμενο να διαπλέκεται, να εναλλάσσεται και να υποστηρίζεται από ψηφιακό υλικό (video, tweets, hyperlinks, links, εικόνες, κ.α.) με στόχο όχι απλά και μόνο αισθητικό (να «εμπλουτίζονται» τα μεγάλα κείμενα, ώστε να μην κουράζουν τον αναγνώστη) αλλά να τεκμηριώνεται καλύτερα η άποψη ή η κάλυψη του δημοσιογράφου και να βελτιώνεται η εμπειρία του αναγνώστη.

Τέλος μέσω ενός ολοκληρωμένου δημοσιογραφικού project ο/η αυριανός/ή δημοσιογράφος θα μπορεί μόνος/η της να δημιουργεί ένα πλήρες σχέδιο αναλόγως της είδησης και του θέματος, της επιλογής του κόστους σε συνάρτηση με τους διαθέσιμους πόρους και των καναλιών διάχυσης που ταιριάζουν από άποψη περιεχομένου ή κόστους.

Η Θεματική Ενότητα εστιάζει:

1.         Στην εποχή της οπτικοακουστικής πληροφορίας.

2.         Στη δημοσιογραφία των δεδομένων.

3.         Στον οδικό χάρτη της ψηφιοποίησης.

4.         Στο ολοκληρωμένο δημοσιογραφικό project.