26
Παρ, Απρ

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων : 16-20 Ιανουαρίου 2023

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 16 έως 20 Ιανουαρίου 2023 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει (τηλε)διαλέξεις και εκδηλώσεις ανοικτές για το ευρύ κοινό.


Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 | 19:00

4ος κύκλος «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: «Η Σαλώμη του Όσκαρ Ουάιλντ: από τη femme fatale στη Νέα Γυναίκα»

Live link: https://bit.ly/3BqTB7B

 

Ο 4ος κύκλος τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», τον οποίο διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές», φιλοξενεί στις 16/01/2023 τη Δρα Πηνελόπη Χατζηδημητρίου σε τηλεδιάλεξη με θέμα: «Η Σαλώμη του Όσκαρ Ουάιλντ: από τη femme fatale στη Νέα Γυναίκα». H μορφή της Σαλώμης με το κομμένο κεφάλι ενός αγίου, του Ιωάννη, στα χέρια της αναλύεται στην τηλεδιάλεξη με φόντο τις επιστημονικές εξελίξεις του 19ου αιώνα όταν η δαρβινική θεωρία της εξέλιξης και η κρανιολογία επιστρατεύτηκαν για να δώσουν μια νόμιμη «επιστημονική» βάση στις διακρίσεις των φύλων και των φυλών και να εξορίσουν για μια ακόμα φορά τη Σαλώμη στη σφαίρα του άλογου. Δύο δανδήδες, όμως, ο Oscar Wilde, με το θεατρικό του έργο Σαλώμη, και ο Aubrey Beardsley, με την προκλητική εικονογράφηση του έργου, φέρνουν τον βικτωριανό ανδρισμό αντιμέτωπο με μια νέα απειλή: τη δυναμική Νέα Γυναίκα και τον ανδρόγυνο Δανδή.


Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου | 17:00

Τηλεσεμινάριο:  «Συναισθηματική νοημοσύνη στον χώρο εργασίας»

Live link: https://tinyurl.com/38jtp8pf

 

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεχίζει το εαρινό εξάμηνο 2022-2023 με νέο κύκλο της επιτυχημένης σειράς δωρεάν ανοικτών διαδικτυακών σεμιναρίων συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης που διοργανώνει για την πανεπιστημιακή του κοινότητα και το ευρύ κοινό. Το πρώτο τηλεσεμινάριο της Σειράς έχει θέμα «Συναισθηματική νοημοσύνη στον χώρο εργασίας» και θα πραγματοποιηθεί στις 18/01/2023. Στους συμμετέχοντες που πραγματοποιούν προ-εγγραφή εκδίδεται πιστοποιητικό παρακολούθησης. Εισηγήτρια είναι η Νάταλυ Λούμπα, Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και συνεργάτιδα του Γραφείου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης του ΑΠΚΥ.


Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου | 19:30

Υβριδική διάλεξη: «Η βασιλική του Σιντριβανίου της Θεσσαλονίκης και το ζήτημα της διαχείρισης των αρχαιοτήτων στις ανασκαφές του Μετρό της πόλης»

Αίθουσα εκδηλώσεων κεντρικού κτιρίου της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία

Live link: https://tinyurl.com/y4ss9nyr

 

Σημαντικές αρχαιότητες για τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη ήρθαν στο φως εξαιτίας των εργασιών που διενεργούνται στη πόλη για την κατασκευή του Μετρό. Η Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μελίνα Παϊσίδου θα μας παρουσιάσει πτυχές της μνημειακής τοπογραφίας της πόλης και θα αναφερθεί στο καίριο ζήτημα της διαχείρισης των πρόσφατων ευρημάτων του Μετρό στην υβριδική διάλεξη με τίτλο «Η βασιλική του Σιντριβανίου της Θεσσαλονίκης και το ζήτημα της διαχείρισης των αρχαιοτήτων στις ανασκαφές του Μετρό της πόλης», την οποία φιλοξενεί το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ στις 18/01/2023. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Εργαστήρι Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.


 Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 | 18:00

Τηλεδιάλεξη:  «Engaging People in Recording Wildlife» (Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος)

Live link: https://bit.ly/3fJUO3K

 

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του ΑΠΚΥ διοργανώνουν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Σειρά Διαλέξεων με γενικό τίτλο «Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος». Στις 19/01/2023 φιλοξενούμενη ομιλήτρια είναι η Καθηγήτρια Helen Elizabeth Roy (UK Centre for Ecology & Hydrology), η οποία πραγματεύεται το θέμα: «Engaging People in Recording Wildlife / Συμμετοχή των πολιτών στην καταγραφή άγριας ζωής». Τον 5ο Κύκλο της Σειράς Διαλέξεων στηρίζει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.