Sidebar

20
Σαβ, Απρ

ΠΠΑ621: Τέχνη και Κοινωνία

  • Κωδικός / Course Code: ΠΠΑ621
  • ECTS: 15
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment: 2 γραπτές εργασίες (15% η κάθε μια), Εβδομαδιαίες Διαδραστικές Δραστηριότητες (10%) και Τελική Εξέταση (60%)
  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (εαρινό)/ Semi-annual (spring)
  • Κόστος/ Tuition Fees: 675 ευρώ
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Μεταπτυχιακό/ Postgraduate
  • Αναλυτική πληροφόρηση: PPA621.gr_11.2023.pdf

Η Θεματική Ενότητα ΠΠΑ621, «Τέχνη και Κοινωνία», αποτελείται από τέσσερις (4) υποενότητες/γνωστικά αντικείμενα που αντιστοιχούν σε ομάδες εβδομάδων:

Η πρώτη ενότητα (4 εβδομάδες) αναλύει την άμεση σχέση των πολιτιστικών θεσμών με τα εκάστοτε ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα και εξετάζεται το θέμα του πολιτισμικού πλαισίου στην πρόσληψη των τεχνών, καθώς και του ρόλου της αισθητικής στην επιβεβαίωση συλλογικών αντιλήψεων και πεποιθήσεων.

Η δεύτερη υποενότητα (3 εβδομάδες) ασχολείται με τη σημασία και τον ρόλο της επίσημης, κρατικής διαχείρισης και προβολής του πολιτισμικού παρελθόντος στο παρόν, μέσα από θεσμούς και αξιολογικές κατατάξεις. Αξιοποιώντας τη γνώση της προηγούμενης ενότητας, οι φοιτήτριες/-ητές αντιλαμβάνονται πολύ πιο συγκεκριμένα πώς η οπτική σημειολογία διαμορφώνει συλλογική μνήμη και ταυτότητα και – ακριβώς για αυτό τον λόγο – καθορίζει τις αποφάσεις διαμόρφωσης πολιτιστικής πολιτικής και διαχείρισης των τεχνών.

Η τρίτη υποενότητα (3 εβδομάδες), εστιάζει στους θεσμούς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, των Πολιτιστικών Ολυμπιάδων και στις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων. Διερευνά, έτσι, με πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις μελέτης, τους όρους διαμόρφωσης αυτών των θεσμών, τις διαφοροποιήσεις μέσα στον χρόνο και τη σχέση τους με το ευρύτερο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Η τέταρτη υποενότητα (3 εβδομάδες), επιχειρεί μια πολύ σύντομη ιστορική αναδρομή στην αγορά της τέχνης και στην κοινωνική τους διάσταση ως οικονομική και συμβολική αξία. Εξοικειώνει τις/τους φοιτήτριες/-ητές με τους συντελεστές/κρίκους της διακίνησης και αγοράς των τεχνών σήμερα, με τον θεσμό της χορηγίας, και περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους συνδέονται και αλληλοεπιδρούν ιδεολογήματα, συμβολικές αξίες, θεσμοί πολιτισμού και πολιτιστικές πολιτικές.

Η Θεματική Ενότητα εστιάζει συγκεκριμένα:

  • Σε θεωρίες πρόσληψης και αισθητικής ερμηνείας των τεχνών (όπως, για παράδειγμα, θεωρίες κοινωνιολογίας, σημειωτικής, οπτικότητας και αισθητικής).
  • Στον καθοριστικό ρόλο των τεχνών ανά τους αιώνες να επιβεβαιώνουν συλλογικά ιδεολογήματα, να δημιουργούν συλλογικές ταυτότητες και να ορίζουν εθνικές ταυτότητες.
  • Στον ρόλο των πολιτιστικών και άλλων θεσμών στη διαδικασία επιβεβαίωσης της συμβολικής αξίας της πολιτισμικής κληρονομιάς και στη διαδικασία δημιουργίας προστιθέμενης αξίας στη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.