28
Κυρ, Απρ

ΜΔΕ511: Οργανωσιακή Συμπεριφορά και Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

  • Κωδικός / Course Code: ΜΔΕ511
  • ECTS: 10
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment:

    2 Γραπτές Εργασίες (40%), Διαδραστικές Δραστηριότητες (10%) και Τελική Εξέταση (50%)

  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (χειμερινό) / Semi-annual (fall)
  • Κόστος/ Tuition Fees: 650 ευρώ
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Μεταπτυχιακό/ Postgraduate

Η Θεματική Ενότητα ΜΔΕ511 «Οργανωσιακή Συμπεριφορά και Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού» έχει στόχο στο πρώτο μέρος να παρουσιάσει τις βασικές αρχές, τις θεωρητικές προσεγγίσεις και μοντέλα καθώς και τα εργαλεία με τα οποία μελετούμε την συμπεριφορά των ατόμων μέσα στις επιχειρήσεις. Μέσα από παραδείγματα και πρακτικές των σύγχρονων επιχειρήσεων οι φοιτητές ενημερώνονται για τις προκλήσεις και τα φαινόμενα που εντοπίζονται μέσα στον εργασιακό χώρο. Γίνεται μια εισαγωγή στις έννοιες της ατομικής αντίληψης και της προσωπικότητας και παρουσιάζονται τα βασικά θεωρητικά πλαίσια με τα οποία τις προσεγγίζουμε. Στην συνέχεια αναλύονται οι μηχανισμοί και τα μοντέλα παρακίνησης των εργαζομένων, ένα ζητούμενο με ιδιαίτερες προεκτάσεις για τις σύγχρονες μορφές εργασίας. Οι επόμενες ενότητες ασχολούνται με σημαντικά θέματα που επηρεάζουν τις συμπεριφορές και κατ’ επέκταση την αποδοτικότητα των εργαζομένων όπως η επικοινωνία μεταξύ ατόμων αλλά και μέσα σε ομάδες. Αναλύονται διεξοδικά ζητήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ομάδων εργασίας καθώς και με τις διαπροσωπικές συγκρούσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της εργασιακής συνύπαρξης.

Στο δεύτερο μέρος της θεματικής ενότητας, παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες της στρατηγικής διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στους σύγχρονους οργανισμούς ώστε οι φοιτητές να αναπτύξουν ικανότητες κριτικής σκέψης αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο οι πρακτικές διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού μπορούν να υποστηρίξουν στους στρατηγικούς στόχους ενός οργανισμού και να ενισχύσουν τη μακροχρόνιά του απόδοση. Στη συνέχεια εξετάζονται θέματα όπως είναι η προσέλκυση, η επιλογή, η εκπαίδευση, ο καθορισμός αμοιβών, η αξιολόγηση και η διακράτηση των εργαζομένων καθώς και ο ρόλος της οργανωτικής κουλτούρας, της ηθικής και δίκαιης αντιμετώπισης τους. Η ενότητα κλείνει με μια αναφορά σε θέματα ασφάλειας και υγείας και διαχείρισης του άγχους.

Η συγκεκριμένη Θεματική Ενότητα προσφέρει μια ολιστική κατανόηση του χώρου της οργανωσιακής συμπεριφοράς και διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, ενώ ταυτόχρονα παρέχει μια πιο πρακτική αντίληψη των πραγμάτων μέσω της χρήσης παραδειγμάτων από επιχειρήσεις, πρακτικών εφαρμογών, και ασκήσεις βασισμένες σε προβλήματα πραγματικών επιχειρήσεων, που συμβάλλει στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των φοιτητών.