25
Πεμ, Απρ

ΕΝΔ613: Επάγγελμα Δημοσιογράφος

  • Κωδικός / Course Code: ΕΝΔ613
  • ECTS: 15
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment:

    2 Εργασίες 30%, Δραστηριότητες 20% και Τελική Εξέταση 50%

  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (χειμερινό) / Semi-annual (fall)
  • Κόστος/ Tuition Fees: 900 ευρώ
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Μεταπτυχιακό/ Postgraduate
  • Προαπαιτούμενα/ Prerequisites: ΕΝΔ511, ΕΝΔ512, ΕΝΔ513, ΕΝΔ521, ΕΝΔ522, ΕΝΔ524
  • Αναλυτική πληροφόρηση: END613.gr_11.2023.pdf

Στόχος της Θεματικής Ενότητας είναι να φέρει σε επαφή τον/την αυριανό/η δημοσιογράφο με τις βασικές και απαραίτητες γνώσεις που οφείλει να κατέχει καλά κάθε επαγγελματίας προκειμένου, όχι απλώς να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές απαιτήσεις, αλλά επίσης να μπορεί να ανανεώνει τις γνώσεις του/της και να προσαρμόζεται στις τεχνολογικές αλλαγές.

Αρχικά, παρουσιάζει τα μυστικά και τις τεχνικές του ρεπορτάζ, με γνώμονα την πληρέστερη κάλυψη του θέματος και της μεταφοράς στον πολίτη των απαραίτητων εκείνων σφαιρικών και έγκυρων πληροφοριών που επιτρέπουν να σχηματίζει μια στέρεη άποψη.

Κεντρική θέση στο δημοσιογραφικό έργο έχει η συνέντευξη, ως το εργαλείο εκείνο που επιτρέπει όχι μόνο στην/στον λειτουργό της ενημέρωσης, αλλά και στον ίδιο τον πολίτη μέσω της/του λειτουργού, να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο και να συνομιλήσει με πρόσωπα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας. Ξεχωριστή θέση σε κάθε είδους μέσο ενημέρωσης διαδραματίζει τα τελευταία χρόνια το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ και κατ’ επέκταση το nation branding. Ο τρόπος παρουσίασης μιας είδησης δεν είναι ούτε αυτονόητος, ούτε δεδομένος. Κάθε Μέσο, από την εφημερίδα και το ραδιόφωνο, μέχρι την τηλεόραση και το διαδίκτυο, έχει τους δικούς του κανόνες παρουσίασης.

Τέλος, η σημασία της λειτουργίας της/του δημοσιογράφου ως επιχειρηματία επιβάλλεται από την πτώση των κυκλοφοριών εφημερίδων και περιοδικών, τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης και τη διάβρωση των εργασιακών σχέσεων στη δημοσιογραφία, όπως αντανακλάται στη μείωση των αμοιβών και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Η συγκεκριμένη Θεματική Ενότητα προσφέρει τα θεμέλια για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Η Θεματική Ενότητα εστιάζει:

  1. Στο ρεπορτάζ χωρίς σύνορα
  2. Στις τεχνικές συνέντευξης
  3. Στην ταξιδιωτική δημοσιογραφία και στο nation branding
  4. Στις τεχνικές και στα εργαλεία περιεχομένου
  5. Στον δημοσιογράφο entrepreneur