02
Δευ, Δεκ

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων : 18 - 22 Νοεμβρίου 2024

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 18 έως 22 Νοεμβρίου 2024 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει υβριδικές διαλέξεις και τηλεσεμινάρια ανοικτά για το ευρύ κοινό.


Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2024 | 17:00

Τηλεσεμινάριο: «Ενσυνειδητότητα: Η δεξιότητα που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου (Mindfulness)» (Κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης)

 

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί τηλεσεμινάριο με θέμα «Ενσυνειδητότητα: Η δεξιότητα που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου (Mindfulness)». Εισηγήτρια είναι η Δρ. Νάταλυ Λούμπα Φιλαρέτου, Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και συνεργάτιδα του Γραφείου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης  της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΚΥ. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου, στον σύνδεσμο που θα σταλεί σε όλους όσοι εγγραφούν για να το παρακολουθήσουν ως τις 17/11/2024. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τη δεξιότητα της ενσυνειδητότητας και πώς μπορούν να την εφαρμόσουν στη ζωή τους, ώστε να εκπαιδεύσουν το μυαλό τους να εστιάζει στο παρόν και να απελευθερωθεί από βασανιστικές σκέψεις.


Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2024 | 18:00

Τηλεσεμινάριο: «Θεατρική Αγωγή και Αναστοχαστική Μάθηση» -(Σειρά Ανοιχτών Τηλεσεμιναρίων Θεατρικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Θεάτρου)

Live link: https://bit.ly/3YzIkQk

 

Το ΑΠΚΥ εγκαινιάζει στις 19/11/2024 Σειρά ανοικτών τηλεσεμιναρίων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος  «Θεατρικές Σπουδές», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας ΘΕΣΠ612 «Θεατρική Αγωγή Ι: Θεωρία του Εκπαιδευτικού Θεάτρου». Το πρώτο τηλεσεμινάριο έχει τίτλο «Θεατρική Αγωγή και Αναστοχαστική Μάθηση» και εισηγήτρια είναι η Δρ. Μαρία Κουλιανού, Διδάσκουσα στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Το τηλεσεμινάριο θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3YzIkQk

Στο τηλεσεμινάριο, θα εξεταστούν τρόποι με τους οποίους η μεταγνωστική ενημερότητα των εκπαιδευτικών θεατρικής αγωγής μπορεί να ενισχυθεί, επιτρέποντάς τους να υποστηρίξουν καλύτερα την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων στους μαθητές. Μέσα από παραδείγματα, θα αναδειχθεί πώς η αναστοχαστική μάθηση μπορεί να ενσωματωθεί στη διδακτική πρακτική, προσφέροντας νέες προσεγγίσεις στη θεατρική εκπαίδευση.


Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2024 | 19:30

Τηλεδιάλεξη: «Μύθοι και παρανοήσεις για την ελληνική γλώσσα: μια γλωσσολογική ματιά»

Live link: https://tinyurl.com/msrufjy5

 

Στις 19 Νοεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάλεξη με θέμα «Μύθοι και παρανοήσεις για την ελληνική γλώσσα: μια γλωσσολογική ματιά», με ομιλητή τον Δρα Σπύρο Αρμοστή, Επίκουρο Καθηγητή Γλωσσολογίας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η τηλεδιάλεξη, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας ΕΛΛ311 «Αρχαία Ελληνικά Ι», θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ, στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/msrufjy5

Στην τηλεδιάλεξη θα εξεταστούν, μέσα από τον φακό ενός γλωσσολόγου, απόψεις για την ελληνική γλώσσα και θα επιχειρηθεί να δοθούν απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα όπως: Είναι η ελληνική γλώσσα η μητέρα όλων των γλωσσών; Ισχύει ότι η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη που είναι νοηματική, δηλαδή σε αυτήν το σημαίνον, δηλαδή η λέξη, και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση (ενώ όλες οι άλλες γλώσσες είναι συμβατικές); Ισχύει ότι για μία ψήφο η ελληνική γλώσσα θα ήταν η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ; Καταστρέφουν όντως την ελληνική γλώσσα τα γκρίκλις; Για να ξέρεις καλά νέα ελληνικά πρέπει να μάθεις αρχαία;


Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024 | 18:00

Τηλεδιάλεξη: «Δικαίωμα στην υγεία, ανισότητες και διατομεακές διακρίσεις»

Live link: https://tinyurl.com/6d9ynxr7

 

Το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Νομική» του ΑΠΚΥ σε συνεργασία με την Έδρα Jean Monnet Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δικαιώματα και Δικαστική Ολοκλήρωση», διοργανώνει στις 20 Νοεμβρίου 2024 τηλεδιάλεξη με τίτλο «Δικαίωμα στην υγεία, ανισότητες και διατομεακές διακρίσεις». Ομιλήτρια είναι η Δρ. Τίνα Σταυρινάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και Μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Η τηλεδιάλεξη θα μεταδοθεί διαδικτυακά στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/6d9ynxr7

Οι πολλαπλές διαστάσεις του δικαιώματος στην υγεία και το πώς αυτό το δικαίωμα σχετίζεται με άλλα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή και η απαγόρευση των βασανιστηρίων, θα αποτελέσει την κύρια θεματολογία της διαδικτυακής ομιλίας. 


Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024 | 18:00

Υβριδική Διάλεξη: «Τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαιδευτική ηγεσία: Από τη διοίκηση σχολείου στη διοίκηση της τάξης»

Live link: https://bit.ly/3qc8lTL

 

Ο Κυπριακός Όμιλος Εκπαιδευτικής Διοίκησης (ΚΟΕΔ) και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Educational Leadership and Policy” του ΑΠΚΥ διοργανώνουν υβριδική διάλεξη με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαιδευτική ηγεσία: Από τη διοίκηση σχολείου στη διοίκηση της τάξης». Φιλοξενούμενες ομιλήτριες είναι η Δρ. Νίκλεια Ετεοκλέους, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Frederick και η Δρ. Ραφαέλα Νεοφύτου, Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Κέντρο Καινοτομίας και Αριστείας στη Διδασκαλία στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Η διάλεξη θα λάβει χώρα την Τετάρτη 20/11/2024 στις 6:00 μ.μ. με φυσική παρουσία στην αίθουσα συνεδριάσεων στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ (4ος όροφος, Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά) και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3qc8lTL

Η υβριδική διάλεξη πραγματεύεται τον ρόλο της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΠΤΝ) στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής ηγεσίας, τόσο σε επίπεδο σχολείου, όσο και τάξης (για σκοπούς οργάνωσης, προετοιμασίας αλλά και ως εργαλείο μάθησης).Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης στους/στις συμμετέχοντες που θα συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, μέσω του συνδέσμου που θα κοινοποιηθεί κατά τη διάρκεια της διάλεξης.


Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024 | 18:00

Τηλεσεμινάριο: «Το Θεατρικό Παιχνίδι στην κοινωνική, συναισθηματική και ηθική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων» - (Σειρά Ανοιχτών Τηλεσεμιναρίων Θεατρικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Θεάτρου)

Live link: https://bit.ly/3YzIkQk

 

Το δεύτερο τηλεσεμινάριο της σειράς ανοικτών τηλεσεμιναρίων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές» (ΑΠΚΥ) έχει θέμα «Το Θεατρικό Παιχνίδι στην κοινωνική, συναισθηματική και ηθική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων». Εισηγήτρια είναι η Δρ. Αικατερίνη Βάσιου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το τηλεσεμινάριο θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024 στις 18:00-20:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3YzIkQk.

Το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο για την ανάπτυξη των παιδιών και των νέων. Μέσα από τη θεατρική έκφραση, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, να αναπτύξουν την ηθική τους κρίση και να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Το τηλεσεμινάριο θα αναλύσει τη σημασία του θεατρικού παιχνιδιού ως εργαλείο εκπαίδευσης, εστιάζοντας στη συμβολή του στην ολιστική ανάπτυξη των μαθητών.


Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024 | 18:00

Τηλεδιάλεξη: «Προσφυγικό Δίκαιο και η εμπειρία της Κυπριακής Δημοκρατίας» με τον Υφυπουργό Μετανάστευσης

Live link: https://tinyurl.com/6d9ynxr7

 

Το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Νομική» του ΑΠΚΥ σε συνεργασία με την Έδρα Jean Monnet Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δικαιώματα και Δικαστική Ολοκλήρωση», διοργανώνει στις 22/11/2024 την τηλεδιάλεξη «Προσφυγικό Δίκαιο και η εμπειρία της Κυπριακής Δημοκρατίας» με ομιλητή τον Υφυπουργό Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας Δρα Νικόλα Ιωαννίδη.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα, ανάμεσα στα κορυφαία θέματα συζήτησης σε πολλά σημεία της υφηλίου. Τα τελευταία χρόνια, ως κράτος πρώτης γραμμής, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεχθεί τεράστιες μεταναστευτικές ροές, οι οποίες θέτουν σοβαρές προκλήσεις ως προς τη δυνατότητα του κράτους να διαχειριστεί μεγάλους αριθμούς παράτυπων μεταναστών και να διατηρήσει ένα βιώσιμο σύστημα ασύλου. Η εισήγηση θα επικεντρωθεί στο νομικό πλαίσιο που διέπει το προσφυγικό/μεταναστευτικό και θα παρουσιάσει την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξισορροπήσει ανάμεσα στις διεθνείς της υποχρεώσεις και τη διαφύλαξη ζωτικών συμφερόντων της.