08
Τετ, Μάι

«Working with Theories of Refusal and Decolonization in Higher Education». Συλλογικός τόμος σε συνεπιμέλεια του Καθηγητή Μιχαλίνου Ζεμπύλα

Με τίτλο: «Working with Theories of Refusal and Decolonization in Higher Education» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Routledge ο νέος συλλογικός τόμος που συνεπιμελήθηκε ο Μιχαλίνος Ζεμπύλας, Καθηγητής Θεωρίας της Παιδείας και Αναλυτικών Προγραμμάτων στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμες της Αγωγής» και κάτοχος Έδρας Commonwealth of Learning (COL) στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ). Συνεπιμελήτρια του τόμου είναι η Δρ Petra Mikulan, διδάσκουσα και ερευνήτρια στο The University of British Columbia. Το βιβλίο επικεντρώνεται στις έννοιες της «άρνησης» (refusal) και της «αποαποικιοποίησης» (decolonization) στην ανώτερη εκπαίδευση και συγκεκριμένα πραγματεύεται τις ηθικές, επιστημολογικές, πολιτικές και συναισθηματικές προεκτάσεις της διασύνδεσής τους στο διεθνές πανεπιστημιακό γίγνεσθαι.

Οι επιμέρους συγγραφείς στα κεφάλαιά τους επικεντρώνονται στο πώς ακαδημαϊκοί και φοιτητές μπορούν να αναδείξουν πολιτικές και πρακτικές «άρνησης» του σύγχρονου νέο-φιλελεύθερου και νέο-αποικιακού πανεπιστημίου της Δύσης. Ο συλλογικός τόμος αναδεικνύει ηθικά, συναισθηματικά και πολιτικά ζητήματα αυτής της πρόσκλησης σε διάφορα κοινωνικο-πολιτικά και ιστορικά συγκείμενα και διερευνά τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιες πολιτικές και πρακτικές άρνησης της αποικιοποίησης. Ο τόμος αυτός αποτελεί ένα εξαίρετο πεδίο αναφοράς για ακαδημαϊκούς, ερευνητές και μελετητές στα πεδία  της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της Φιλοσοφίας της Εκπαίδευσης και της Αποαποικιοποίησης της Εκπαίδευσης, ενώ ιδιαίτερα χρήσιμο θα τον βρουν τόσο τεχνοκράτες, όσο και ακτιβιστές που ασχολούνται με θέματα αποαποικιοποίησης και εκπαίδευσης.

 

 

HigherEducationColonialityEcologicalDamage ZembylasBookCover vii2023