Sidebar

19
Παρ, Απρ

Χρυσό βραβείο για το ΑΠΚΥ στα Cyprus Education Leaders Awards 2021

Χρυσό βραβείο στα Cyprus Education Leaders Awards 2021 για καινοτόμες εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση απέσπασε, για τρίτο κατά σειρά έτος, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ). Σε μια περίοδο δραματικών αλλαγών στο εκπαιδευτικό τοπίο, η σημαντική αυτή διάκριση στην κατηγορία «Ψηφιακή Εκπαίδευση» αναδεικνύει την τεχνογνωσία και εξειδίκευση του ΑΠΚΥ στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Καταδεικνύει, επίσης, την προσήλωσή του στην παροχή πολύπλευρης ακαδημαϊκής εμπειρίας με την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά κυρίως με την ανάπτυξη νέων εργαλείων, που υποστηρίζουν ουσιαστικά την ψηφιακή εκπαίδευση του μέλλοντος. Η υποψηφιότητα του ΑΠΚΥ που διακρίθηκε είναι διαδραστική ψηφιακή εφαρμογή για το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έργο σχεδιασμού και ανάπτυξης τρισδιάστατης εφαρμογής για διαδραστική εικονική περιήγηση και εκμάθηση του αρχαίου ελληνικού θεατρικού οικοδομήματος, η οποία θα αξιοποιηθεί, κυρίως, από το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές». Την εφαρμογή σχεδίασαν και ανέπτυξαν από κοινού το στέλεχος του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικού Υλικού και Μεθοδολογίας Γιώργος Παππάς (υπεύθυνος έργου), και ακαδημαϊκό προσωπικό των δύο Προγραμμάτων (Αναπλ. Καθηγ. Αντώνης Πετρίδης και Καθηγ. Βάιος Λιαπής). Ο Δημήτρης Βογιατζής (DIVO Graphics) παρείχε το 3Δ μοντέλο του Θεάτρου στο ΑΠΚΥ, το οποίο έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες χρήσης της απεικόνισης για εκπαιδευτικούς σκοπούς από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελλάδας).

Η τελευταίας τεχνολογίας πρωτοποριακή εφαρμογή ψηφιακής απεικόνισης του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων είναι το πρώτο εκπαιδευτικό εργαλείο στην Κύπρο που επιχειρεί να συνδυάσει τις ανθρωπιστικές σπουδές με την παιχνιδοποίηση και τη φωτογραμμετρία. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε έναν εικονικό, αλλά απολύτως ρεαλιστικό αρχαιολογικό χώρο μάθησης, να εμπλουτίσουν τη μαθησιακή διαδικασία με τη χρήση ήχου και εικόνας, να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να ελέγχουν τις γνώσεις τους σε πραγματικό χρόνο.

 

 


Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Κυπριακή Δημοκρατία που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως και στα 15 έτη της ακαδημαϊκής λειτουργίας του έχει πετύχει να προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο. Σημαντικές διακρίσεις, όπως εν προκειμένω η βράβευση με χρυσό βραβείο στα Cyprus Education Leaders Awards για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, επισφραγίζει το όραμα και τις προσπάθειες του ΑΠΚΥ να εστιάσει στις ανάγκες των ενηλίκων φοιτητών, που επιδιώκουν να σπουδάσουν από τον προσωπικό τους χώρο, στον δικό τους χρόνο και ρυθμό μάθησης, με καινοτόμες εκπαιδευτικές τεχνολογίες και κατάλληλη ακαδημαϊκή υποστήριξη, χωρίς τους περιορισμούς της συμβατικής εκπαίδευσης.


Η απονομή των Cyprus Education Leaders Awards για την επιβράβευση των βέλτιστων πρακτικών στον χώρο της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021. Το βραβείο παρέλαβε για το ΑΠΚΥο  Πρύτανης, Καθηγ. Πέτρος Πασιαρδής.

 

Cyprus Education Awawrds 21 Stickers GOLD