02
Σαβ, Μαρ

4ος Κύκλος της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός»

Τις συνέχειες και τις ασυνέχειες, οι οποίες συνεπέφεραν τη μετάβαση από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό στον εκχριστιανισμένο μεσαιωνικό κόσμο ιδιαίτερα κατά τον 4ο και 5ο αιώνα, επιχειρεί να διαφωτίσει η Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», η οποία κατά το τρέχον εξάμηνο (Μάρτιος – Μάιος 2022) εγκαινιάζει τον 4ο κύκλο της.

Τη Σειρά Διαλέξεων οργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) με επιστημονικό συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη.

Επιφανείς ακαδημαϊκοί και ερευνητές στα πεδία της αρχαιολογίας, της αρχαίας ιστορίας και των κλασικών σπουδών θα παρουσιάσουν επτά συνολικά διαλέξεις, οι οποίες θα είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό και θα μεταδοθούν διαδικτυακά. Δύο διαλέξεις συνδιοργανώνονται με το Εργαστήρι Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ δύο άλλες θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τη Σειρά Διαλέξεων υποστηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΛΠΟΛ και το Βιβλιοπωλείο «Το Έρμα».

Η διαχρονική αξία της Ύστερης Αρχαιότητας ως αντικειμένου ιστορικής μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι την εν λόγω περίοδο ο ελληνορωμαϊκός κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τον αναδυόμενο χριστιανισμό, πυροδοτώντας μια πολιτισμική έκρηξη. Ο αρχαίος κόσμος εκχριστιανίζεται, ενώ το ριζοσπαστικό κίνημα των πρώτων χριστιανών εκρωμαΐζεται και εξελληνίζεται. Αυτή την εποχή τίθενται ουσιαστικά τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η οποία ορίζεται από το τρίπτυχο ελληνική αρχαιότητα, ρωμαϊκότητα, χριστιανισμός.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΔΙΑΛΕΞΕΩΝ


  • 18/03/2022, The life and fate of statues in Late Antique Cyprus: a view from the capital, Δρ Παναγιώτης Παναγίδης (British Academy Postdoctoral Fellow, Oxford University)
  • 24/03/2022, Πᾶν πλῆθός ἐστιν ἐλαφρὸν καὶ πλῆρες ἐπιθυμιῶν παρανόμων, ὀργῆς ἀλόγου, θυμοῦ βιαίου, Δρ Δέσποινα Ιωσήφ (Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών)
  • 06/04/2022, The Emperor Constantine at war: Divine Favour and the Role of Epiphanies, Δρ Γιάννης Παπαδογιαννάκης (Senior Lecturer, King’s College London) - σε συνεργασία με το Εργαστήρι Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου
  • 14/04/2022, Ο μυθικός Αχιλλέας στην υστερορωμαϊκή αυτοκρατορική ιδεολογία, Δρ Φωτεινή Χατζηττοφή (Assistant Professor, University of Lisbon)
  • 26/04/2022, Marble in ancient Cyprus, Καθηγητής Δημήτριος Μιχαηλίδης (Πανεπιστήμιο Κύπρου / Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών) - σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • 28/04/2022, Φόβοι και φυλακτήρια την ύστερη αρχαιότητα: πριν και μετά, Δρ Μαρία Πατέρα (Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, ΑΠΚΥ) - σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • 03/05/2022, Γκράφιτι στην πόλη της Αφροδισιάδας την ύστερη αρχαιότητα, Καθηγητής Άγγελος Χανιώτης (Institute for Advanced Study, Princeton) - σε συνεργασία με το Εργαστήρι Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου

 


ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ: https://forms.office.com/r/01gzHkDtZN?lang=el 

 

 

 Christianismos FBTemplate 2022 01