15
Τρι, Οκτ

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» | Η Ανθή Αντωνιάδου συζητά με τον Κώστα Μαννούρη

Συνεχίζεται τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 ο 5ος Κύκλος της Σειράς Διαλέξεων «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» με γενικό τίτλο «Αφιέρωμα στη Σύγχρονη Κυπριακή Δραματουργία, Μέρος Πρώτο» με τη συζήτηση της Ανθής Αντωνιάδου και του Κώστα Μαννούρη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, στην αίθουσα αρχείου του ΡΙΚ, και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/53e937st.

Τη Σειρά Διαλέξεων οργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» και το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και υποστηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», με χορηγό επικοινωνίας το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Ο Kώστας Μαννούρης συστήθηκε στο θεατρικό κοινό με το έργο «Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!» το 2014, και έκτοτε δηλώνει την παρουσία του στο κυπριακό θέατρο με ένα σημαντικό αριθμό έργων. Ο συγγραφέας πλάθει «βιολογίες» που λειτουργούν ως εμπειρίες καταβύθισης στην απύθμενη θάλασσα των ανθρώπινης ύπαρξης, αναζητώντας μικρούς τόπους δικαιοσύνης μέσα στην αχανή δεσποτεία του χρόνου.  Ο σκηνικός του κόσμος είναι μικρός και περίκλειστος, την ίδια στιγμή όμως εκρηκτικά δυναμικός, όπως αυτός αποκαλύπτεται μέσα από τις ψυχικές αντιθέσεις των χαρακτήρων του. Η πραγματική δράση στα έργα του είναι η γλώσσα, ο λόγος, που, από ατομική εμπειρία μεταμορφώνεται σε πεδίο συλλογικότητας και ενέχει τη Διάσπαση, την Ανασύσταση, τη Ζωή.

Ο Κώστας Μαννούρης σπούδασε, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, βιολογία, εξελικτική οικολογία και ιστορία-φιλοσοφία των επιστημών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην ιστορία της βιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές, ιστορικές και φιλοσοφικές μελέτες και έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Κύπρου. Απέσπασε βραβείο ποίησης από το Συμπόσιο Ποίησης του Πανεπιστημίου Πατρών, του οποίου είναι μέλος από το 2005, το πρώτο βραβείο πρωτότυπου θεατρικού έργου του ελληνικού περιοδικού Επί Σκηνής (2011) και δύο βραβεία συγγραφής στο πλαίσιο των θεατρικών βραβείων Κύπρου για τα έργα του «Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!» (2015) και «Της οικίας ημών εμπιπραμένης» (2017). Έργα του έχουν ανέβει από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και άλλες ομάδες. Το 2014 εξέδωσε εκτός εμπορίου την ποιητική συλλογή «Ουδέτερον ήμισυ». To 2019 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Εσπερινές βιολογίες•τέσσερα θεατρικά έργα» από τις εκδόσεις Hippasus Θέατρο. Το 2019 αναδείχθηκε καλλιτέχνης της χρονιάς από το περιοδικό Skala Times.

Η Ανθή Αντωνιάδου είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Υποκριτικής με Ανώτερο Πτυχίο Ηθοποιού της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας Γιώργου Κιμούλη και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Επιστήμες της Αρχαιότητας του Université de Provence Γαλλίας με πεδίο έρευνας την αρχαιολογία των Αρχαίων Θεάτρων του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης και Επιγραφικής στο Université de Βordeaux της Γαλλίας. Ως ηθοποιός - περφόρμερ συμμετείχε σε διάφορες δράσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, με πολλές καλλιτεχνικές συνεργασίες. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει την έκδοση «Τα αρχαία Θέατρα της Κύπρου», που αποτελεί την πρώτη συνολική μελέτη των σωζόμενων Αρχαίων Θεάτρων της Κύπρου και τη δημοσίευση της μοναδικής καταγραφής του Αρχαίου Θεάτρου της Σαλαμίνας στην επιστημονική μονογραφία. Είναι Aντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

 

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo