27
Σαβ, Απρ

Δημόσια Υβριδική Διάλεξη: «1974: Πολεμώντας στην Κύπρο - Μύθοι και πραγματικότητες»

Με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεω­ρία και Πράξη», το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων Ελληνικού Πολιτισμού (ΣΦΑ ΕΛΠΟΛ) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνουν δη­μόσια υβριδική ­διάλεξη με ομιλητή τον Αντι­στράτηγο ε/α Μάριο Μακρυγιάννη. Στην ομιλία του με τίτλο «1974: Πολεμώντας στην Κύπρο - Μύθοι και πραγματικότητες», ο Αντιστράτηγος Μακρυγιάννης θα φωτίσει τα στρατιωτικά αί­τια και λάθη που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία του 1974, ενώ παράλληλα θα αναφερθεί και στον βαθ­μό ετοιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης ανάλογης πε­ρίστασης στον παρόντα χρόνο.

Η υβριδική διάλεξη, η οποία εντάσσεται στη σειρά εκδη­λώσεων του ΣΦΑ ΕΛΠΟΛ «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ 1974-2024» και πραγματοποιείται με την υπο­στήριξη του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Διαλέξε­ων Αρχείου ΡΙΚ. Πα­ράλληλα, θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/3mhtdbyy

Ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μάριος Μακρυγιάννης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1978 και αποφοίτησε το 1982, ονομασθείς Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του όπλου του και στο εξωτερικό σε σχολείο Διοίκησης της ΕΕ. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και την Σχολή Εθνικής Αμύνης. Ως κατώτερος Αξιωματικός διοίκησε Λόχο Πεζικού σε Μονάδες Πεζικού - ως Υποδιοικητής Μηχανοκινήτου Μονάδας - Διοικητής Υπομονάδας Στρατονομίας και Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών για 9 χρόνια. Ως ανώτερος Αξιωματικός διοίκησε 2 Μηχανοκίνητα Τάγματα ΠΖ και Μηχανοκίνητο Σύνταγμα (Τακτική Διοίκηση) στην Κλήρου. Ως ανώτατος Αξιωματικός, διοίκησε την 4η Ταξιαρχία Πεζικού στη Λευκωσία και την 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στην Κλήρου για 3 χρόνια και υπηρέτησε ως Γενικός Επιθεωρητής Αξιολογητής της Εθνικής Φρουράς και ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αναδιοργάνωσης – Μετεξέλιξης της ΕΦ. Υπηρέτησε ως Διευθυντής του Α΄ Κλάδου Επιχειρήσεων - Β΄ Κλάδου και Διοικητικής Μέριμνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης για 5 χρόνια και σε διάφορες Επιτελικές θέσεις στις Διευθύνσεις Επιχειρήσεων – Προσωπικού και Στρατονομίας. Στον Βαθμό του Συνταγματάρχη υπηρέτησε για 4 χρόνια ως Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Υπουργού Άμυνας – Διευθυντής της Εθνικής Αρχής Ασφαλείας και της Αμυντικής Πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας. Αποστρατεύτηκε τον Μάιο 2019 ενώ εκτελούσε τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή Εθνικής Φρουράς. Έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα για το βαθμό του, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.

 

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo