28
Πεμ, Μαρ

«Γκράφιτι στην πόλη της Αφροδισιάδας την ύστερη αρχαιότητα» με τον Καθηγ. Άγγελο Χανιώτη

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια από την ίδρυσή του. Στο πλαίσιο των κεντρικών εκδηλώσεων με αφορμή τα 20χρονά του, το ΑΠΚΥ φιλοξενεί τον διεθνούς φήμης Καθηγητή Άγγελο Χανιώτη, κάτοχο της έδρας Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute for Advanced Study στο Πρίνστον, για μια δημόσια ομιλία με θέμα «Γκράφιτι στην πόλη της Αφροδισιάδας την ύστερη αρχαιότητα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 στις 19:00 στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», τον οποίο διοργανώνει το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ. Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης του Καθηγ. Χανιώτη είναι το Εργαστήρι Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η δημόσια εκδήλωση θα λάβει χώρα στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία (Λεωφ. Λεμεσού & Αθαλάσσας 200, Στρόβολος) και θα ακολουθήσει δεξίωση. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή με φυσική παρουσία αποστέλλοντας η-μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή μέσω τηλεφώνου στο 00357-22411733 (Δευ-Παρ., μεταξύ 9π.μ.-1μ.μ.).

Η ομιλία θα μεταδοθεί ταυτόχρονα διαδικτυακά στο κανάλι του ΑΠΚΥ στο YouTube.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η πόλη της Αφροδισιάδας ήταν κατά την ύστερη αρχαιότητα ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Μικράς Ασίας και πρωτεύουσα της επαρχίας της Καρίας. Στους τοίχους κτιρίων, τους κίονες στοών και τους πλακόστρωτους δημόσιους χώρους έχουν σωθεί πολλά χαράγματα (γκράφιτι) που χρονολογούνται περίπου από το 300 έως το 600 μ.Χ. Τα σύντομα κείμενα, στον βαθμό που είναι κατανοητά, σχετίζονται με διάφορες πτυχές των ανθρωπίνων σχέσεων, από τις θρησκευτικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις ως τη φιλία. Οι εικόνες απεικονίζουν θρησκευτικά σύμβολα του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και των τελευταίων πιστών της πολυθεϊστικής θρησκείας, αλλά και εικόνες που σχετίζονται με τον καθημερινό βίο, τον πολιτισμό και τη διασκέδαση. Η συστηματική μελέτη των χιλιάδων χαραγμάτων προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για τη ζωή, τις ανησυχίες και τα αισθήματα απλών ανθρώπων σε μια πόλη στο πέρασμα από τον πολυθεϊσμό στον Χριστιανισμό.

Ο Άγγελος Χανιώτης κατέχει την έδρα Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute for Advanced Study στο Πρίνστον. Ειδικεύεται στην επιγραφική και την ιστορία του Ελληνισμού από τον Αλέξανδρο ως την ύστερη Αρχαιότητα. Από το 1995 συμμετέχει στις ανασκαφές στην Αφροδισιάδα και από το 2021 συνδιευθύνει την ανασκαφή στη Λύκτο (Κρήτη). Ήταν επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας για τη μελέτη ανασκαφικού υλικού που ανακαλύφθηκε στη Γερόνησο (Άγιος Γεώργιος της Πέγειας) της Πάφου και συγκεκριμένα οστράκων και επιγραφών του τέλους της περιόδου της Πτολεμαϊκής κυριαρχίας στην Κύπρο. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης, Νέας Υόρκης και Οξφόρδης. Για τις έρευνές του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ άλλων με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου στην Ελλάδα, το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα και τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα τεσσάρων πανεπιστημίων. Είναι Αντεπιστέλλον μέλος των Ακαδημιών Αθηνών, Φινλανδίας και Χαϊδελβέργης, μέλος της Academia Europea και της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Πρόσφατα βιβλία του: Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στην ελληνιστική εποχή (2009) και Η εποχή των κατακτήσεων: ο ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό (2021).

 

ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ: https://forms.office.com/r/01gzHkDtZN?lang=el

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo


Τη Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιολογία διοργανώνει το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΕΛΠΟΛ) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με επιστημονικό συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη. Επιφανείς ακαδημαϊκοί και ερευνητές στα πεδία της αρχαιολογίας, της αρχαίας ιστορίας και των κλασικών σπουδών παρουσιάζουν επτά συνολικά διαλέξεις (Μάρτιος – Μάιος 2022), οι οποίες είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό και θα μεταδοθούν διαδικτυακά. Για περισσότερες πληροφορίες, τους συνδιοργανωτές και για το Πρόγραμμα, πατήστε εδώ. Τη Σειρά Διαλέξεων υποστηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του ΕΛΠΟΛ και το Βιβλιοπωλείο Το Έρμα.