Sidebar

19
Παρ, Απρ

Τηλεδιάλεξη «Ο εορτασμός του Κατακλυσμού: απώτερες καταβολές, νεωτερικές αναβιώσεις και σύγχρονες καταγραφές»

Τη γιορτή του Κατακλυσμού, από τις πιθανές αρχαίες καταβολές της έως τη σύγχρονη επιστημονική μελέτη και καταγραφή των ποιητικών και άλλων δρωμένων της, παρουσιάζουν σε τηλεδιάλεξή τους με θέμα «Ο εορτασμός του Κατακλυσμού: απώτερες καταβολές, νεωτερικές αναβιώσεις και σύγχρονες καταγραφές», ο Γιώργος Δεληγιαννάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και η Νικολέττα Δημητρίου, εθνομουσικολόγος και ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η τηλεδιάλεξη, την οποία συνδιοργανώνει το ΑΠΚΥ με το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 (ώρα έναρξης 18:30) και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του καναλιού του ΑΠΚΥ στο YouTube: https://bit.ly/3zxdVn1

Οι ομιλητές θα εστιάσουν στους τριήμερους εορτασμούς του Κατακλυσμού, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα το Σάββατο των Ψυχών, την Κυριακή της Πεντηκοστής και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (στην Κύπρο γνωστή ως Δευτέρα του Κατακλυσμού). Θα αναφερθούν στις διάφορες θεωρίες για την καθιέρωση των θαλάσσιων δρώμενων, ήδη κατά την προχριστιανική περίοδο, και την εγκόλπωσή τους από το χριστιανικό εορτολογικό ημερολόγιο της Πεντηκοστής, καθώς και στις πρωιμότερες νεωτερικές αναφορές στα λαϊκά αυτά έθιμα από τα μέσα του 18ου αιώνα και έπειτα. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στη Λάρνακα, το σημαντικότερο κέντρο του εορτασμού του Κατακλυσμού στην Κύπρο, όπως και στη θεσμοθέτηση των ποιητικών και άλλων διαγωνισμών που πλαισιώνουν τη γιορτή ήδη από το 1918.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η Νικολέττα Δημητρίου, εθνομουσικολόγος και ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, διετέλεσε ερευνητική εταίρος στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Πρίνστον και δίδαξε ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο Πανεπιστήμιο Στόκτον. Είναι συνεπιμελήτρια του συλλογικού τόμου Music in Cyprus (Routledge, 2015) και συγγραφέας του τρίτομου κόρπους Τα τσιαττιστά του παλιωμάτου στον Κατακλυσμό Λάρνακας, που εξέδωσε το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη–Αρχεία Λάρνακας μεταξύ 2018 και 2020. Η μονογραφία της Ο Κύπριος Βιολάρης: Η προφορική ιστορία μιας επαγγελματικής τάξης στον εικοστό αιώνα θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Ψηφίδες στα τέλη του 2021. Είναι η δημιουργός του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ Ο Κύπριος Βιολάρης, ενώ ετοιμάζει και ένα ντοκιμαντέρ για τη νέα γενιά λαϊκών ποιητών (τσιαττιστάδων) στην Κύπρο. Η τωρινή της έρευνα καταπιάνεται με την ανταγωνιστική αυτοσχέδια ποίηση στη Μεσόγειο με χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

O Γιώργος Δεληγιαννάκης είναι ιστορικός της Ύστερης Αρχαιότητας. Έχει λάβει ερευνητικές υποτροφίες από τα πανεπιστήμια Πρίνστον και Οχάιο Στέιτ και έχει διατελέσει υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει περί τα πενήντα άρθρα και μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις του είναι: Τι είναι Ύστερη Αρχαιότητα: Συναγωγή Μελετών για τον Υστερορωμαϊκό Κόσμο (Ηρόδοτος, 2020) και The Dodecanese and the Eastern Aegean Islands in Late Antiquity, AD 300-700 (Oxford University Press, 2016).