19
Πεμ, Σεπ

Τηλεδιάλεξη: «Τσιλ(λ)ημένα μες στη στράτα: η άγρια ζωή στον δρόμο» (4ος Κύκλος τηλεδιαλέξεων Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Μηχανικής Περιβάλλοντος, Χημικής Μηχανικής)

H ραγδαία ανάπτυξη και εξάπλωση του οδικού δικτύου αφενός θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη της οικονομικής, κοινωνικής και οικιστικής ανάπτυξης μιας περιοχής, αλλά αφετέρου επιφέρει έναν άνευ προηγουμένου κατακερματισμό των οικοτόπων και μείωση της βιοποικιλότητας έμμεσα ή άμεσα με δευτερογενείς επιπτώσεις στα οικοσυστήματα. Με οδηγό την ερευνητική δραστηριότητα των τελευταίων ετών στο Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), ο διευθυντής του Καθηγητής Γιάννης Βογιατζάκης θα μιλήσει για την κατάσταση στην Κύπρο σε τηλεδιάλεξη με τίτλο «Τσιλ(λ)ημένα μες στη στράτα: η άγρια ζωή στον δρόμο». Η διάλεξη θα λάβει χώρα την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 (ώρα έναρξης 18:00), θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/y3t8h2cy και εντάσσεται στο πλαίσιο του 4ου Κύκλου της Σειράς εξειδικευμένων διαλέξεων σε θέματα Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής, που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του ΑΠΚΥ.

Πρόσφατες μελέτες στην Ευρώπη υπολογίζουν ότι 10-100 εκατομμύρια πτηνά και θηλαστικά σκοτώνονται κάθε χρόνο εξαιτίας των συγκρούσεων με οχήματα στο οδικό δίκτυο. Ποια είναι η κατάσταση στην Κύπρο αναφορικά με τις θανατώσεις άγριας πανίδας στο οδικό δίκτυο (roadkills) και ποιες είναι οι επιπτώσεις στην προστασία της φύσης και στην άγρια ζωή ειδικότερα; Ο Καθηγητής Γιάννης Βογιατζάκης, αξιοποιώντας το έργο του Ερευνητικού Εργαστηρίου Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων και ειδικότερα το καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης θανάτων άγριας πανίδας στο οδικό δίκτυο της Κύπρου CyROS (Cyprus Roadkill Observation System), το οποίο σχεδίασε και λειτουργεί το Εργαστήριο,  εστιάζει στην τηλεδιάλεξή του σε τέσσερα θέματα: α) τον κατακερματισμό των ενδιαιτημάτων, β) τη συνδυαστική επίδραση κατακερματισμού και θορύβου στα πουλιά, γ) τις θανατώσεις ειδών και δ) τους δυνητικούς τρόπους σχεδιασμού του οδικού δικτύου ώστε να μετριάζονται οι επιπτώσεις στα είδη και τα ενδιαιτήματα.

Ο Δρ. Γιάννης Βογιατζάκης είναι Καθηγητής στο Πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατείχε θέσεις και ανέπτυξε ερευνητική και διδακτική δραστηριότητα στα Πανεπιστήμια Reading (Αγγλία), Cagliari, Bologna, Milano (Ιταλία) και Ιωαννίνων (Ελλάδα). Διετέλεσε ερευνητικός συνεργάτης του CIHEAM-MAICH και σύμβουλος των διεθνών οργανισμών UNEP PAP/RAC και UNIDO. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την περιβαλλοντική αλλαγή σε Μεσογειακά νησιά και βουνά, την πρόβλεψη χαρτογράφησης ειδών και βλάστησης, την οικολογία και αξιολόγηση τοπίου, την αξιολόγηση οικοσυστημικών υπηρεσιών και την αποτελεσματικότητα των προστατευόμενων περιοχών. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Horizon2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Προγράμματα LIFE+, INTERREG, ENPI-CBCMED, Erasmus+ και από υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

 


Την ευθύνη του 4ου Κύκλου της Σειράς των εξειδικευμένων διαλέξεων, που αφορά την περίοδο Νοέμβριος 2020-Μάιος 2021, έχουν τα δύο ερευνητικά εργαστήρια του Προγράμματος «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του ΑΠΚΥ, α) το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων με διευθυντή τον Καθηγητή Γιάννη Βογιατζάκη και β) το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής & Μηχανικής Αειφορίας με διευθυντή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αντώνη Ζορπά. Τη Σειρά υποστηρίζουν το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο  Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και η Cyta.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΔΙΑΛΕΞΕΩΝ