09
Πεμ, Μάι

ΠΕΣ642: Αρχιτεκτονική Προσανατολισμένη σε Υπηρεσίες

  • Κωδικός / Course Code: ΠΕΣ642
  • ECTS: 10
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment:

    -

Προ-Απαιτούμενα/Συν-Απαιτούμενα: 
Οι μαθητές αναμένεται να έχουν πολύ καλή κατανόηση της γλώσσας προγραμματισμού Java, καθώς το μάθημα θα εφαρμόζει πρακτικά παραδείγματα σχετικά με την Αρχιτεκτονική Προσανατολισμένη σε Υπηρεσίες (SOA), χρησιμοποιώντας κυρίως τεχνολογίες Java.
 
Στόχοι:
Αυτή η ενότητα θα διερευνήσει το θέμα της Υπολογιστικής με βάση τις Υπηρεσίες, με επίκεντρο την εισαγωγή και εκμάθηση διαφορετικών τεχνολογιών και αρχιτεκτονικών SOA που στηρίζουν την μοντελοποίηση, την ανάπτυξη και την εφαρμογή υπηρεσιών. Έμφαση θα δοθεί στην εξέλιξη από Κατανεμημένα Συστήματα, με εισαγωγή στην τεχνολογία Java RMI (Επίκληση Απομακρυσμένων Μεθόδων), στις υπηρεσίες με την εισαγωγή στο σχεδιασμό και ορισμό του μοντέλου Υπηρεσίων Διαδικτύου και την χρήση πρότυπων ( SOAP, WSDL, UDDI) τα οποία βασίζονται στην γλώσσα XML. Το μάθημα θα παρέχει κατανόηση της εναλλακτικής τεχνολογίας Representational State Transfer (REST) για ανάπτυξη υπηρεσίων, η οποία κερδίζει γρήγορα αποδοχή ως η λύση η οποία εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τα χαρακτηριστικά που έκαναν το διαδίκτυο επιτυχημένο. Επίσης θα δοθεί μια επισκόπηση σε προηγμένες τεχνικές SOA και WS-* επεκτάσεις οι οποίες αναφέρονται στη δεύτερη γενιά των προτύπων για Υπηρεσίες Διαδικτύου, και τέλος θα δοθεί μια εισαγωγή στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής SOA στην τρέχουσα κατάσταση της τεχνολογίας στον τομέα της έρευνας, με την ονομασία Υπολογιστική Νεφέλης. Σε γενικές γραμμές, αυτή η ενότητα έχει ως στόχο να παρέχει μια επισκόπηση των τεχνολογιών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη κατανεμημένων συστημάτων για επιχειρήσεις με βάση την αρχιτεκτονική SOA. Πρόκειται για μια ενότητα η οποία βασίζεται στην έρευνα, και για αυτό τον λόγο δίνεται έμφαση σε «τεχνολογίες αιχμής». Ως εκ τούτου αναμένουμε το αναλυτικό περιεχόμενο του μαθήματος να τροποποιείται από έτος σε έτος λόγω της ταχείας εξέλιξης της έρευνας και των τεχνολογιών που αποτελούν μεγάλο μέρος του υλικού της ενότητας.

Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Με την ολοκλήρωση της θεματικής ενότητας οι φοιτητές αναμένεται να είναι σε θέση:
•    Να κατανοήσουν την φύση, τις έννοιες και τις τεχνικές του τομέα της αρχιτεκτονικής προσανατολισμένης σε υπηρεσίες.
•    Να επιδείξουν επαρκή προσόντα για την εκτέλεση ενός πρακτικού έργου με βάση την υπολογιστική προσανατολισμένη στις υπηρεσίες.
•    Να εφαρμόσει πρακτικά τις κατάλληλες τεχνολογίες για να λύσει ένα πρόβλημα ανάπτυξης στο πλαίσιο μιας επιχείρησης.
•    Να αξιολογεί κριτικά τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην υπολογιστική προσανατολισμένη στις υπηρεσίες και στην Υπολογιστική Νεφέλης, στο πλαίσιο των σημερινών τάσεων για εφαρμογή της πληροφορικής σε επιχειρήσεις.