09
Πεμ, Μάι

ΠΕΣ632: Εκπαιδευτική τεχνολογία

  • Κωδικός / Course Code: ΠΕΣ632
  • ECTS: 10
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment:

    -

Σκοπός της ΘΕ ΠΕΣ 632 «Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Αρχές και Συστήματα ΤΠΕ στην Εκπαίδευση»  είναι η συστηματική προσέγγιση της  επίλυσης  προβλημάτων  για βελτίωση  της  διδασκαλίας και της μάθησης με την εφαρμογή της τεχνολογικής γνώσης και ειδικότερα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση.  Η εξοικείωση με τις βασικές αρχές της εφαρμογής ψηφιακών συστημάτων στην εκπαίδευση με έμφαση στην τυπική, μη-τυπική εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση.

Για το σκοπό  αυτό εξετάζεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αποτελεσματικής ενσωμάτωσης της τεχνολογίας των Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στην Εκπαίδευση. Μελετώνται κριτήρια ταξινόμησης και κατηγοριοποίησης των συστημάτων αυτών με βάση τις θεωρίες μάθησης  και μοντέλα ενσωμάτωσης για τη σχεδίαση της διδασκαλίας και της μάθησης. Δίνεται έμφαση στο μοντέλο Μαθησιακού Σχεδιασμού  και μελετώνται, οι προδιαγραφές, οι αρχιτεκτονικές και τα εργαλεία μαθησιακής σχεδίασης καθώς και μελέτες περιπτώσεων επιτυχημένης εφαρμογής τους στην εκπαιδευτική πράξη.

Οι φοιτητές/τριες  καλούνται να υποστηρίξουν την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση ανάλογα με τη θεωρία μάθησης στις οποίες στηρίζοντα τα διδακτικά μοντέλα που επιλέγουν σε κάθε περίπτωση. Αναλύονται επιμέρους κατηγορίες συστημάτων και στρατηγικές ενσωμάτωσης της τεχνολογίας που βασίζονται σε κάθε διδακτικό μοντέλο, Παρουσιάζονται τρόποι αξιολόγησης και επιλογής τεχνολογικών εργαλείων ή συνδυασμών τους για την υποστήριξη διαφορετικών διδακτικών μοντέλων, στρατηγικών, μεθόδων και τεχνικών διδασκαλίας και μάθησης. Γίνεται επίδειξη καλών πρακτικών αξιοποίησης επιλεγμένων προηγμένων ψηφιακών πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων στη δια ζώσης και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τέλος, μέσω της εκπόνησης κατάλληλα σχεδιασμένων εργαστηριακών ασκήσεων, οι φοιτητές/τριες αναμένεται να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία, δεξιότητες και στάσεις  σε θέματα σχεδίασης, υλοποίησης και αξιολόγησης τεχνολογικά υποστηριζόμενων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.