28
Κυρ, Απρ

ΕΠΑ631: Σχεδιασμός Διδακτικού Υλικού και Εφαρμογές των ΤΠΕ στην Ανοικτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

  • Κωδικός / Course Code: ΕΠΑ631
  • ECTS: 15
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment:

    Διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, γραπτές εργασίες, τελική εξέταση

  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (χειμερινό) / Semi-annual (fall)
  • Κόστος/ Tuition Fees: €550
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Μεταπτυχιακό/ Postgraduate

Σκοπός Θ.Ε.

Η Θεματική Ενότητα «Σχεδιασμός Διδακτικού Υλικού και Εφαρμογές των ΤΠΕ στην ΑεξΑΕ» έχει ως βασικό σκοπό να καταστήσει τους φοιτητές ικανούς να δημιουργούν και να τροποποιούν εκπαιδευτικό υλικό για την εκπαίδευση από απόσταση, καθώς και να αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές, ανοικτά και εύκολα προσβάσιμα περιβάλλοντα που θα διευκολύνουν τη μάθηση και διδασκαλία που τελείται από απόσταση.

Περιεχόμενο Θ.Ε.

Στο πλαίσιο της θεματικής θα κατακτηθούν γνώσεις και δεξιότητες σχεδιασμού του εκπαιδευτικού υλικού της εξΑΕ στη θεωρία, αλλά και μέσα από πρακτική εξάσκηση. Θα δημιουργηθεί διδακτικό υλικό για εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, θα αξιοποιηθούν υποδείγματα εκπαιδευτικών σεναρίων/σχεδίων εργασίας και θα δημιουργηθούν ολοκληρωμένα μικρά σενάρια/σχέδια από τους φοιτητές. Ακόμα, θα παρουσιαστούν πρακτικές δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού διάσημων Πανεπιστημίων που λειτουργούν από απόσταση, ώστε να αξιοποιηθούν από τους φοιτητές οι πιο σύγχρονοι μεθοδολογικοί σχεδιασμοί.

Στο πλαίσιο της θεματικής, οι φοιτητές θα γνωρίσουν τα πιο σύγχρονα και τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα  τεχνολογικά περιβάλλοντα που υποστηρίζουν τη μάθηση και τη διδασκαλία που τελείται από απόσταση. Καθ’ όλη τη διάρκεια τους εξαμήνου θα γίνει γνωριμία ανοικτών τεχνολογικών περιβαλλόντων, τα οποία θα αξιοποιούνται στην πράξη μέσα από τη διενέργεια δραστηριοτήτων. Αυτά θα εντάσσονται στο πλαίσιο μικρών σεναρίων μάθησης/ σχεδίων εργασίας, σχεδιασμένων με τις πιο πρόσφατες θεωρητικές, παιδαγωγικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις στο πεδίο των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην ΑεξΑΕ.

Ο σύγχρονος ρόλος του εκπαιδευτικού απαιτεί τη σύζευξη της διδασκαλία με την έρευνα, αλλά και ο ρόλος κάθε πολίτη είναι να ερευνά τη γνώση που άπλετα του προσφέρεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για το λόγο αυτό θα γίνει ακόμα γνωριμία με τεχνολογικά εργαλεία μορφών έρευνας, που εύκολα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φοιτητές στην ΑεξΑΕ. Παράλληλα θα παρουσιαστούν ζητήματα σχετικά με Ανοικτές Διαδικτυακές Πηγές και θα γίνει κριτική αξιολόγηση για την ορθή χρήση τους.