28
Κυρ, Απρ

ΕΓΛ511: Η Δομή της Γλώσσας

  • Κωδικός / Course Code: ΕΓΛ511
  • ECTS: 15
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment:

    2 εργασίες (30%), δραστηριότητες (10%), τελικές εξετάσεις (60%)

  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (χειμερινό) / Semi-annual (fall)
  • Κόστος/ Tuition Fees: 550 ευρώ
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Μεταπτυχιακό/ Postgraduate
  • Αναλυτική πληροφόρηση: EGL511.gr_11.2023.pdf

Ο στόχος της Θεματικής Ενότητας ΕΓΛ511-Η Δομή της Γλώσσας είναι να προσφέρει μια διεξοδική εποπτεία των βασικών πτυχών της γλωσσολογικής θεωρίας και των εφαρμογών της στη μελέτη της Ελληνικής γλώσσας. Συστηματοποιούνται και εμπλουτίζονται οι προϋπάρχουσες βασικές γνώσεις φωνητικής και φωνολογίας, μορφολογίας, σύνταξης και σημασιολογίας, με στόχο την επιστημονική μελέτη της δομής και της λειτουργίας της γλώσσας· εφαρμόζονται τόσο γνώσεις περιεχομένου όσο και μεθοδολογικά και αναλυτικά εργαλεία της γλωσσολογίας στην ανάλυση της Ελληνικής, με σκοπό την κατανόηση της δομής της και της διαχρονικής της εξέλιξης.

A. Ήχος και μορφή

Φωνητική και φωνολογία της Ελληνικής (διάκριση φθόγγων-φωνημάτων, συλλαβική δομή, τονισμός-προσωδία, φωνολογικοί κανόνες, επισκόπηση φωνολογικών θεωριών). Μορφολογία: μόρφημα και αλλόμορφα, μορφολογικές διαδικασίες (κλίση,  παραγωγή, σύνθεση), διεπίδραση μορφολογίας και σύνταξης / σημασιολογίας, επισκόπηση μορφολογικών θεωριών). Γλωσσική αλλαγή: διαχρονικές διεργασίες, φωνολογική και μορφολογική ισοπέδωση, μορφολογική απλοποίηση, αναλογικοί σχηματισμοί, δημιουργία νέων μορφολογικών τύπων, γραμματικοποίηση.

B. Δομή και νόημα

Σύνταξη: επισκόπηση συντακτικών θεωριών, φραστική δομή, θεματικοί ρόλοι, σειρά όρων, σύνταξη και πληροφοριακή δομή, γλωσσική κατάκτηση.  Σημασιολογία: λεξική σημασιολογία, γνωσιακή σημασιολογία, στοιχεία τυπικής σημασιολογίας. Σημασιολογικά φαινόμενα: χρόνος, ποιον ενεργείας/όψη, φωνή, επιστημική και δεοντική τροπικότητα.

Με το τέλος της Θεματικής Ενότητας οι φοιτητές/τριες θα έχουν αναπτύξει σε βάθος γνώση και κατανόηση των σύγχρονων τάσεων στη Θεωρητική Γλωσσολογία και θα μπορούν να εφαρμόζουν τη γνώση αυτή στην ανάλυση φαινομένων της Ελληνικής.