29
Παρ, Μαρ

ΔΠΠ611: Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων

  • Κωδικός / Course Code: ΔΠΠ611
  • ECTS: 10
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment: 10 Διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες (10% του τελικού βαθμού της Θ.Ε.), 2 Γραπτές εργασίες (30% του τελικού βαθμού), Τελική εξέταση (60% του τελικού βαθμού)
  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (χειμερινό) / Semi-annual (fall)
  • Κόστος/ Tuition Fees: €350
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Μεταπτυχιακό/ Postgraduate
  • Προαπαιτούμενα/ Prerequisites: ΔΠΠ511
  • Αναλυτική πληροφόρηση: DPP611_11.2023.pdf

Η ΔΠΠ 611 είναι Θεματική Ενότητα (ΘΕ) κατεύθυνσης. Σκοπός είναι να αποκτήσει ο/η φοιτητής/-τρια δεξιότητες ικανές να τον βοηθήσουν επαγγελματικά σε θέματα ρύπανσης (απόβλητα, απορρυπαντικές τεχνολογίες, διαχείριση περιβάλλοντος).

Tα απόβλητα, γενικά, αποτελούν μια σημαντική αιτία υποβάθμισης του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος με τεράστιες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η διαχείρισή τους είναι, επομένως, ένα θέμα πολύπλοκο με οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Το μέγεθος του προβλήματος προκύπτει χαρακτηριστικά από τις κοινωνικές αντιδράσεις και συγκρούσεις, που παρουσιάζονται κατά καιρούς σε πολλές περιοχές. Τα απόβλητα (στερεά και υγρά) προκύπτουν από την παραγωγή, τη μεταφορά, την επεξεργασία και την κατανάλωση αγαθών και δημιουργούν κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, πολλοί από αυτούς είναι αόρατοι. Οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν για μία ορθολογική ολοκληρωμένη διαχείριση, διότι αυτή αφενός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, αφ’ ετέρου ελαχιστοποιεί τις δυσμενείς επιπτώσεις για την κοινωνία και το περιβάλλον. Επιδιώκεται η βέλτιστη αξιοποίηση των υλικών από τα απόβλητα με τη μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης και την ανάκτηση ενέργειας. Παράλληλα, όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες και στους τρεις τομείς της Οικονομίας (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή) χρειάζονται τεράστια ποσά ενέργειας για να παραχθούν. Ενέργεια από φυσικούς πόρους, από βιομάζα, από ανανεώσιμες πηγές, από πυρηνική σχάση κλπ. Ως αποτέλεσμα της αλόγιστης σπατάλης πόρων, της κατανάλωσης ενέργειας και της παραγωγής αποβλήτων ενδυναμώνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η τρύπα του όζοντος, η ρύπανση των υδάτων, η ρύπανση των εδαφών, η ερημοποίηση, οι επιδράσεις στη βιοποικιλότητα, οι συνεχείς ανάγκες για ενέργεια και τροφή, η ρύπανση των θαλασσών.  Με γνώμονα τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης θα πρέπει να συμβάλουμε στην οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνικό-πολιτιστική βιωσιμότητα κάθε περιοχής. Μέσα από τη ΘΕ θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε έννοιες και τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με τη ρύπανση, έτσι ώστε οι φοιτητές/-τριες να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μερικά από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που ταλανίζουν τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα.