28
Κυρ, Απρ

ΠΔΕ404: Διοικητικό και Εμπορικό Δίκαιο

  • Κωδικός / Course Code: ΠΔΕ404
  • ECTS: 10
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment: Διαδραστικές δραστηριότητες: 10% 2 εργασίες: 30% Τελική εξέταση: 60%
  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (χειμερινό) / Semi-annual (fall)
  • Κόστος/ Tuition Fees: 350 ευρώ
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Προπτυχιακό/ Undergraduate
  • Προαπαιτούμενα/ Prerequisites: ΠΔΕ151, ΠΔΕ201

Η Θεματική Ενότητα "ΠΔΕ404 – Διοικητικό και Εμπορικό Δίκαιο" παρουσιάζει τις βασικές αρχές που διέπουν το Δίκαιο και πιο συγκεκριμένα τις αρχές και τις έννοιες που αφορούν το Διοικητικό Δίκαιο και το Εμπορικό Δίκαιο. Οι δύο αυτοί κλάδοι δικαίου έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία οργανισμών και επιχειρήσεων στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.

Οι νόμοι και ευρύτερα οι κανόνες δικαίου, αποτελούν το πλαίσιο λειτουργίας κάθε φορέα, είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα, ενώ η δράση της Δημόσιας Διοίκησης επηρεάζει καθοριστικά τις επιχειρήσεις ως αποδέκτες αυτής. Επιπλέον, είναι σημαντική η κατανόηση νομικών θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι έμποροι και οι επιχειρήσεις κατά την άσκηση της οικονομικής τους δραστηριότητας.

Θέματα που εξετάζονται περιλαμβάνουν: Εισαγωγή στο Δίκαιο, κλάδοι δικαίου και πηγές δικαίου, γενικές αρχές Αστικού Δικαίου, γενικές αρχές και βασικές έννοιες Διοικητικού Δικαίου, Διοικητική Οργάνωση του Κράτους και νομική προστασία διοικούμενου, Εμπορικό Δίκαιο ως το δίκαιο των εμπόρων και των εμπορικών πράξεων, είδη Εμπορικών εταιριών και συναλλαγών, κανόνες εποπτείας της αγοράς.

Ειδικότερα, εξετάζεται το νομικό περιβάλλον των επιχειρήσεων και αναλύονται νομικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι και οι επιχειρήσεις κατά τη σύσταση και λειτουργία τους όπως: επιλογή εταιρικού τύπου, προϋποθέσεις ίδρυσης, κανόνες εποπτείας, οικονομικές συναλλαγές, εταιρική νομοθεσία (καταστατικό, κανόνες διοίκησης, εξυγίανση και πτώχευση Εταιρείας, λύση και εκκαθάριση). Δίκαιο σημάτων και Δίκαιο Ανταγωνισμού.