27
Σαβ, Απρ

ΠΔΕ302: Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

  • Κωδικός / Course Code: ΠΔΕ302
  • ECTS: 10
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment: Διαδραστικές δραστηριότητες: 10% 2 εργασίες: 30% Τελική εξέταση: 60%
  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (χειμερινό) / Semi-annual (fall)
  • Κόστος/ Tuition Fees: 350 ευρώ
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Προπτυχιακό/ Undergraduate
  • Προαπαιτούμενα/ Prerequisites: ΠΔΕ252

Η Θεματική Ενότητα (Θ.Ε.) ασχολείται με τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, όπως αυτή εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις. Η Θ.Ε. ΠΔΕ302 είναι υποχρεωτική Θ.Ε. και για εγγραφή σε αυτή, προϋπόθεση αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση της ΠΔΕ252.

Στόχος της Θεματικής Ενότητας είναι η εισαγωγή του φοιτητή στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Μέσα από τη θεματική ενότητα ο φοιτητής θα μπορέσει να κατανοήσει πώς η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, διέπει τη λειτουργία της επιχείρησης και επηρεάζει τις σχέσεις μέσα σε αυτή. Παράλληλα, θα του προσφέρει ένα στιβαρό θεωρητικό πλαίσιο, με βάση το οποίο να ελέγξει την ορθότητα των προσωπικών υποκειμενικών του θεωριών για τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και τις απαραίτητες ικανότητες και τρόπους διοίκησης. Έτσι, θα μπορέσει να θεμελιώσει την ανάπτυξη εξειδικευμένης κριτικής ικανότητας και σκέψης αναφορικά με θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και να κατανοήσει την εξέλιξη της Διοίκησης και των σημαντικών θεωριών της.

Η συγκεκριμένη Θεματική Ενότητα μεταξύ άλλων, έχει ως στόχο τη διαμόρφωση κριτικών ικανοτήτων για την ανάλυση και αξιολόγηση της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού μέσα από την οποία δραστηριοποιείται και διαμορφώνεται ο επιχειρηματίας, αλλά και ο μάνατζερ διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Η προσοχή μας εστιάζεται στις έννοιες της διοίκησης και του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και στη διαδραστική σχέση μεταξύ των δύο εννοιών. Διοίκηση και Ανθρώπινο Δυναμικό έχουν μια αμφίδρομη σχέση η οποία διαμορφώνει τις δυναμικές εξουσίας στο σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο.

Η Θεματική Ενότητα ξεκινά με την εξοικείωση στις βασικές αρχές και εργαλεία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την έννοια αλλά και το περιεχόμενο της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Πέρα από την εξοικείωση με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, παρέχονται μια σειρά από αναλυτικά και συνθετικά εργαλεία που είναι χρηστικά στη μελέτη και στην κατανόηση της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και τα οποία καθιστούν τον τρόπο σκέψης στην ακαδημαϊκή, επαγγελματική αλλά και καθημερινή επιχειρηματική ζωή ορθολογικότερο και αποτελεσματικότερο.

Επίσης, με τη βοήθεια της τέχνης της Διοίκησης εξετάζονται οι προϋποθέσεις της γνώσης και τα χαρακτηριστικά των αξιολογήσεών μας, ώστε οι διοικητικές αποφάσεις να είναι τεκμηριωμένες, πειστικές και (γιατί όχι;) αντικειμενικές. Στην ίδια κατεύθυνση προσφέρονται λογικά εργαλεία Διοίκησης ώστε να εντοπίζονται οι λανθασμένες τακτικές και να επιτυγχάνεται η ορθολογική διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Τα ζητούμενα της αντικειμενικότητας και της ορθολογικότητας, πέρα από την εργαλειακή τους αξία για την ακαδημαϊκή έρευνα, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και για την ίδια τη λειτουργία της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και των επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στο πλέγμα των διοικητικών επιστημών για μια συστηματική χαρτογράφηση της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Εφόσον στον πυρήνα της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού είναι η επιλογή, τοποθέτηση και ανάπτυξη του προσωπικού της επιχείρησης, προσπαθούμε να διακρίνουμε περιπτώσεις ορθών πρακτικών πρόσληψης, διαχείρισης και εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού, αξιολογώντας τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι της επιχείρησης. Συνακόλουθα, περιγράφεται και αξιολογείται η απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού της επιχείρησης υπό το πρίσμα διαφορετικών προτύπων, μεθόδων και πρακτικών.

Η εξέταση της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στην καθ’ ημάς διοικητική εμπειρία προϋποθέτει τη χρήση των διοικητικών θεωριών, ώστε από τη συστηματοποίηση των επιρροών των θεωριών αυτών να αντιληφθούμε τόσο τη διαχείριση της απόδοσης και των ανταμοιβών του προσωπικού, όσο και της ηθικής και ίσης αντιμετώπισης του προσωπικού εντός του ευρύτερου επιχειρηματικού κόσμου. Σε αυτήν επικουρούν τόσο η συστηματική κατανόηση της λειτουργίας των διεθνών επιχειρήσεων και οργανισμών όσο και η κατανόηση της διαχείρισης των εργασιακών σχέσεων μέσα στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας.

Μέσα από όλα αυτά τα Γνωστικά Αντικείμενα, ο φοιτητής θα εξοπλιστεί με τα εννοιολογικά εργαλεία ανάλυσης της λειτουργίας της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την τεκμηριωμένη ανάλυση και την ακριβή χρήση πληθώρας μεθόδων ορθής διοίκησης, κάτι που ο πετυχημένος επιχειρηματίας χρειάζεται στην καθημερινή του δραστηριότητα. Επιπλέον, θα μπορέσει να αναστοχαστεί κριτικά πάνω στη συγκρότηση και ερμηνεία της συλλογικής τους χρησιμότητας, σε σχέση με τη λειτουργία της διοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου.