28
Κυρ, Απρ

ΠΔΕ251: Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση Επιχειρήσεων

  • Κωδικός / Course Code: ΠΔΕ251
  • ECTS: 10
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment: Διαδραστικές δραστηριότητες: 10% 2 εργασίες: 30% Τελική εξέταση: 60%
  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (εαρινό)/ Semi-annual (spring)
  • Κόστος/ Tuition Fees: 350 ευρώ
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Προπτυχιακό/ Undergraduate
  • Προαπαιτούμενα/ Prerequisites: ΠΔΕ102, ΠΔΕ152

Στόχος της Θεματικής Ενότητας ΠΔΕ251 είναι να εισάξει τους φοιτητές στις βασικές αρχές της χρηματοοικονομικής διοίκησης επιχειρήσεων. Το πρώτο κεφάλαιο εισάγει τις βασικές έννοιες και εφαρμογές της Καθαρής Παρούσας Αξίας (ΚΠΑ), του ανατοκισμού και του πληθωρισμού, ενώ παραθέτει, επίσης, αριθμό πρακτικών εφαρμογών, περιλαμβανομένων των προσόδων. Το κεφάλαιο αυτό δίδει μια πρώτη «εικόνα» των πιο πάνω σημαντικών εννοιών, οι οποίες αποτελούν τη βάση για τα κεφάλαια που θα ακολουθήσουν. Το δεύτερο κεφάλαιο συζητά το θέμα της αποτίμησης αξιογράφων, όπως είναι τα χρεόγραφα και οι μετοχές. Ειδικότερα, το κεφάλαιο καταπιάνεται με χρεόγραφα χωρίς αθέτηση και με μετοχές, όπου και παρουσιάζει και συζητά το Gordon Model και τον δείκτη τιμής προς κέρδος.

Το επόμενο κεφάλαιο έχει ως στόχο να συζητήσει τον προϋπολογισμό δαπανών κεφαλαίων και να συζητήσει τη μέθοδο της Καθαρής Παρούσας Αξίας (ΚΠΑ) και το πώς προσδιορίζονται οι σχετικές χρηματικές ροές. Επιπλέον, το κεφάλαιο καταπιάνεται και με το πώς τα πιο πάνω «εργαλεία» μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις. Το τέταρτο κεφάλαιο ασχολείται με τις πολύ σημαντικές έννοιες του ρίσκου και της απόδοσης και συζητά τη μεταξύ τους σχέση. Επιπλέον, εντός του πιο πάνω πλαισίου, το κεφάλαιο ασχολείται και με το κόστος κεφαλαίου της εταιρείας.

Ακολούθως, το πέμπτο κεφάλαιο συνεχίζει τη συζήτηση που αφορά στον κίνδυνο και την απόδοση και εισάγει το Υπόδειγμα Αποτίμησης Κεφαλαιακών Στοιχείων (Capital Asset Pricing Model), παραθέτοντας τις βασικές του υποθέσεις, καθώς και τις σημαντικές προεκτάσεις του. Το επόμενο κεφάλαιο χρησιμοποιεί τις ιδέες που αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο, έτσι ώστε να συζητήσει το θέμα της λήψης επενδυτικών αποφάσεων, οι οποίες υπόκεινται σε αβεβαιότητα. Ειδικότερα, το κεφάλαιο συζητά ποια πρέπει να είναι η απαιτούμενη απόδοση ενός έργου, τι είναι χρηματοοικονομικό ρίσκο και πώς υπολογίζουμε τον συντελεστή β κάποιου έργου.

Το έβδομο κεφάλαιο ασχολείται με τη θεωρία της αποτελεσματικότητας των αγορών και ιδιαίτερα κατά πόσο οι τιμές των αξιογράφων αντικατοπτρίζουν πληροφορίες με τον ορθό τρόπο. Το τελευταίο κεφάλαιο της ΘΕ πραγματεύεται το θέμα της κεφαλαιακής διάρθρωσης της επιχείρησης και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης δανειακών κεφαλαίων. Επιπλέον, συζητά και τις διάφορες θεωρίες που το διέπουν, σε σχέση με την μεγιστοποίηση της αξίας της επιχείρησης.