28
Κυρ, Απρ

ΠΔΕ203: Διοίκηση Πληροφορικών Συστημάτων

  • Κωδικός / Course Code: ΠΔΕ203
  • ECTS: 10
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment: Διαδραστικές δραστηριότητες: 10% 2 εργασίες: 30% Τελική εξέταση: 60%
  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (χειμερινό) / Semi-annual (fall)
  • Κόστος/ Tuition Fees: 350 ευρώ
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Προπτυχιακό/ Undergraduate

Σκοπός της Θεματικής Ενότητας "ΠΔΕ 203 – Διοίκηση Πληροφορικών Συστημάτων" είναι να εισάγει τον φοιτητή στον σύγχρονο κόσμο των πληροφοριακών συστημάτων, παρέχοντάς του τις απαραίτητες γνώσεις πάνω σε τεχνολογικά θέματα και εφαρμογές που είναι πέρα από τη χρήση των απλών ιστοσελίδων ή εφαρμογών έξυπνων κινητών που, ίσως, ήδη κατέχει. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η Θεματική Ενότητα εστιάζει σε πολλά παραδείγματα που έχουν σαν σκοπό να εμπλέξουν ενεργά τον φοιτητή στην κατανόηση των βασικών αντικειμένων της Θεματικής Ενότητας.

Στη σύγχρονη τεχνολογική εποχή, η έννοια της πληροφορίας μπορεί να θεωρηθεί ως ο θεμέλιος λίθος και, ίσως, ο σημαντικότερος πόρος των επιχειρήσεων. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η χρήση των κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων, και γενικότερα των τεχνολογιών πληροφορικής, θεωρείται πλέον ως κρίσιμος παράγοντας στην αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και τη συνέχεια των επιχειρήσεων και οργανισμών. Πλέον, τα εν λόγω συστήματα, χρησιμοποιούνται στην υποστήριξη όλων των διεργασιών και λειτουργιών (βασικών αλλά και υποστηρικτικών) της επιχείρησης: από την παραγωγή έως και τη διανομή, αλλά και την υποστήριξη των πελατών.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι, τα πληροφοριακά συστήματα παίζουν έναν υποστηρικτικό, αλλά καίριο, ρόλο στη διαδικασία λήψεων αποφάσεων από τους σύγχρονους μάνατζερ. Οι νέοι ρόλοι του μάνατζερ στις σύγχρονες επιχειρήσεις απαιτούν μια ευρεία γνώση και κατανόηση πολλών τομέων, αλλά και μια μεγάλη γκάμα ικανοτήτων -- επιχειρησιακές, διοικητικές, τεχνικές, υποστηρικτικές κτλ. Στόχος των Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης είναι να παράσχει την κατάλληλη υποστήριξη που, σε συνδυασμό με την προσωπική εμπειρία και κρίση, θα οδηγήσει έναν μάνατζερ στην επιτυχή διαχείριση καταστάσεων και λήψη αποφάσεων στην επίλυση προβλημάτων.

Η Θεματική Ενότητα έχει ως κύριο μέλημα την προετοιμασία των φοιτητών για την εισαγωγή τους στη σύγχρονη ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Αυτό προσπαθεί να το πραγματοποιήσει παρέχοντάς τους την απαραίτητη γνώση πάνω σε σημερινά τεχνολογικά ζητήματα, εστιάζοντας στις σύγχρονες τεχνολογίες του κλάδου και τις δυνατότητες που παρέχονται. Για τον σκοπό αυτό αναλύονται διάφορες τεχνολογίες και θεματικές, όπως για παράδειγμα η ανάλυση των κοινωνικών δικτύων, η εξόρυξη γνώσης, το υπολογιστικό νέφος και οι σύγχρονες επιχειρησιακές εφαρμογές που παρέχει, η στοχευόμενη διαφήμιση, οι βασικές απειλές και οι αρχές ασφάλειας των δεδομένων και πολλά άλλα.

Η θεματική ενότητα έχει ως στόχο την εξέταση και μελέτη εκείνων των χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων που απορρέουν στη Διοίκηση μιας επιχείρησης από τη χρήση της σύγχρονης Τεχνολογίας της Πληροφορικής. Στα θέματα που εξετάζονται και αναλύονται κατά τη διεξαγωγή της ΘΕ περιλαμβάνονται ο ρόλος των πληροφοριακών συστημάτων στη διοίκηση, τα διάφορα είδη πληροφοριακών συστημάτων, η έννοια και η σπουδαιότητα της πληροφορίας για τον οργανισμό, ο τρόπος χρήσης των πληροφοριακών συστημάτων που θα οδηγήσει τον οργανισμό στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, αλλά και στην αύξηση της αξίας της μέσω της εφαρμογής των συστημάτων σε όλα (ή τουλάχιστον στα πιο σημαντικά) βήματα της αλυσίδας αξίας.