28
Κυρ, Απρ

ΠΔΕ151: Αρχές Χρηματοοικονομικής Λογιστικής

  • Κωδικός / Course Code: ΠΔΕ151
  • ECTS: 10
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment: Διαδραστικές δραστηριότητες: 10% 2 εργασίες: 30% Τελική εξέταση: 60%
  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (εαρινό)/ Semi-annual (spring)
  • Κόστος/ Tuition Fees: 350 ευρώ
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Προπτυχιακό/ Undergraduate

Η Θεματική Ενότητα ΠΔΕ151 «Αρχές Χρηματοοικονομικής Λογιστικής», η οποία τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του πρώτου έτους σπουδών, είναι υποχρεωτική και καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση στα περιεχόμενα του Προγράμματος.

Στόχος της Θεματικής Ενότητας "Αρχές Χρηματοοικονομικής Λογιστικής" είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις αρχές της Χρηματοοικονομικής Λογιστικής στην πράξη ως ένα χρήσιμο εργαλείο για τη λήψη ορθών επιχειρηματικών αποφάσεων.

Δίνεται έμφαση στην κατάρτιση των τριών (σε σύνολο πέντε) βασικών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων (Κατάσταση Αποτελεσμάτων, Κατάσταση Μεταβολών Ιδίων κεφαλαίων και Ισολογισμό), προκειμένου τα διοικητικά στελέχη να είναι σε θέση να κατανοήσουν και να εξάγουν χρήσιμες πληροφορίες από τις βασικές Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις.

Επίσης, εξετάζεται όλο το Λογιστικό κύκλωμα (ο Λογιστικός κύκλος) από την αρχή μιας λογιστικής περιόδου μέχρι την επόμενη λογιστική περίοδο, ήτοι γίνεται εκτενής αναφορά στο Ημερολόγιο, στο Γενικό και Αναλυτικό Καθολικό, στο Προσωρινό Ισοζύγιο, στο Προσαρμοσμένο και στο Οριστικό Ισοζύγιο.

Τέλος στην εν λόγω Θ.Ε. αναφέρονται οι βασικές μέθοδοι ανάλυσης των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων προκειμένου τα διοικητικά στελέχη να μπορούν να αναλύσουν την δική τους οικονομική οντότητα, των ανταγωνιστών τους και του κλάδου δραστηριοποίησης της εταιρείας τους.