28
Κυρ, Απρ

ΠΔΕ101: Αρχές Διοίκησης

  • Κωδικός / Course Code: ΠΔΕ101
  • ECTS: 10
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment: Διαδραστικές δραστηριότητες: 10% 2 εργασίες: 30% Τελική εξέταση: 60%
  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (χειμερινό) / Semi-annual (fall)
  • Κόστος/ Tuition Fees: 350 ευρώ
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Προπτυχιακό/ Undergraduate

Η Θεματική Ενότητα ΠΔΕ101-Αρχές Διοίκησης έχει στόχο να παρουσιάσει τις βασικές αρχές, θεωρίες, αλλά και τα πρακτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη διοίκηση οργανισμών. Παρουσιάζοντας διαφορετικές προσεγγίσεις, καθώς και παραδείγματα που αντλούν στοιχεία από την πρακτική των σύγχρονων επιχειρήσεων, η Θεματική Ενότητα ενημερώνει τους φοιτητές για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα διευθυντικά στελέχη σήμερα στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο τους οργανισμούς τους.

Αρχικά, γίνεται μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες της διοίκησης, καθώς και μια ιστορική αναδρομή στη διοικητική επιστήμη και πώς αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά σε θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες επιχειρήσεις, όπως είναι αυτό της εταιρικής υπευθυνότητας, καθώς και των μεθόδων διεθνοποίησής τους. Οι επόμενες ενότητες περιστρέφονται γύρω από την ανάλυση των βασικών λειτουργιών της διοίκησης, δηλαδή του προγραμματισμού, της οργάνωσης, της καθοδήγησης (καθώς και της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων) και του ελέγχου.

Η κατανόηση των τεσσάρων αυτών λειτουργιών της διοίκησης, αλλά επίσης και το πώς αυτές αλληλοεξαρτώνται, επηρεάζοντας η κάθε μία τις υπόλοιπες, αποτελεί σημαντική γνώση για κάθε μελλοντικό διευθυντικό στέλεχος. Γίνεται, επίσης, αναφορά στις τεχνικές και τα εργαλεία της επιχειρησιακής διοίκησης, καθώς και στις έννοιες της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας που αφορούν τόσο τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startup) όσο και οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση με καινοτομικό προσανατολισμό.