08
Τετ, Μάι

Στο διεθνές θερινό σχολείο αρχαιολογίας «ArchLABS2 - Archaeological heritage in Late Antique and Byzantine Sicily» συμμετείχε το ΑΠΚΥ

Μεταξύ 5 και 18 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε το διεθνές θερινό σχολείο αρχαιολογίας με τίτλο «ArchLABS2 - Archaeological heritage in Late Antique and Byzantine Sicily». Χώρος φιλοξενίας ήταν η Piazza Armerina στη Σικελία, προστατευόμενη από την UNESCO. Το Θερινό Σχολείο διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, στο πλαίσιο δράσεων του CISEM - Centro Interuniversitario di Studi sull'Edilizia abitativa tardoantica nel Mediterraneo, με την υποστήριξη του προγράμματος Erasmus+ και συγκεκριμένα της δράσης Blended Intensive Programmes (BIP). Στη διοργάνωση συμμετείχε και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη (Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό») ως εκπαιδευτή, αλλά και με δύο φοιτήτριές του, την Κωνσταντίνα Αναγνώστη και την Ρωξάνη Βλαχοπούλου, οι οποίες εξασφάλισαν χορηγία Erasmus+ για τη συμμετοχή τους. Εταίροι στο Θερινό Σχολείο ήταν και τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Αθηνών (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), University of Oviedo, Jagiellonian University in Krakow, Stockholm University, Wrocław University of Science and Technology και Pablo de Olavide University Sevilla. Υποστηρικτές και συνεργάτες ήταν εμπειρογνώμονες σε θέματα αρχαιολογίας από τους εξής φορείς: National Research Council of Italy (CNR), Archaeological Park of Morgantina and the Villa Romana del Casale, Agieo Viaggi, The Institute of Heritage Science (ISPC),  Kore University of Enna και University of South Florida.  

Το Θερινό Σχολείο έθεσε στο επίκεντρο της ανασκαφικής έρευνας την περίφημη Villa of Piazza Armenina, ένα ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα πολυτελούς ρωμαϊκής έπαυλης την Ύστερη Αρχαιότητα. Οι συμμετέχοντες, πέραν των ανασκαφικών εργασιών, διδάχθηκαν τεχνικές συστηματικής καταγραφής και μελέτης των ευρημάτων, αλλά και εφάρμοσαν μεθόδους ψηφιακής συλλογής, διαχείρισης και τεκμηρίωσης αρχαιολογικών δεδομένων, καθώς και τρισδιάστατης απεικόνισης ευρημάτων. Μαθήματα, εκπαιδευτικές εκδρομές και ειδικές διαλέξεις από ειδικούς στην αρχαιολογία, την ιστορία και την αποκατάσταση και διαχείριση μνημείων πραγματοποιούνταν καθημερινά, ενισχύοντας την πρακτική εξειδίκευση των συμμετεχόντων πέραν από το θεωρητικό κομμάτι.

Η επιτυχής διοργάνωση του Θερινού Σχολείου ArchLABS, για δεύτερη συνεχή χρονιά, αποτελεί εχέγγυο για τη μελλοντική σύμπραξη των εμπλεκόμενων πανεπιστημίων, αλλά και μια νέα εκπαιδευτική προσέγγιση σχετικά με τις αρχαιολογικές διαδικασίες και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

 

 

 1688388382194

1688388382169