09
Πεμ, Μάι

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε η 8η Διεθνής Εβδομάδα Επιμόρφωσης Erasmus+ στο ΑΠΚΥ

Για όγδοη χρονιά το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργάνωσε Διεθνή Εβδομάδα Επιμόρφωσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ (Erasmus+ International Staff Week) με κύριους στόχους, μεταξύ άλλων, την εδραίωση νέων συνεργασιών και την προώθηση της διεθνοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Στόχος ήταν και την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ του προσωπικού του ΑΠΚΥ και των συμμετεχόντων στην εβδομάδα εργασίας. Στο Staff Week, το οποίο διοργάνωσε το Γραφείο Κινητικότητας στις 5-9 Ιουνίου 2023, συμμετείχαν δεκαεπτά (17) μέλη ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού δεκατεσσάρων (14) Πανεπιστημίων από επτά (7) χώρες (Ελλάδα, Πολωνία, Βουλγαρία, Αυστρία, Κίνα, Γερμανία και Ισραήλ). Οι κινητικότητες από τρίτες χώρες (Ισραήλ και Κίνα) επιχορηγήθηκαν από το ΑΠΚΥ στο πλαίσιο της δράσης Erasmus+ International Mobility.

Οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία, μέσα από παρουσιάσεις και εργαστήρια, να διαπιστώσουν τις σημαντικές προοπτικές και τα οφέλη που προσφέρει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η εξειδίκευση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στην τηλεκπαίδευση ήταν και το βασικό σημείο αναφοράς. Το πρόγραμμα κατάρτισης περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, παρουσιάσεις σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαιδευτική μεθοδολογία και την ακαδημαϊκή υποστήριξη των φοιτητών/τριών του ΑΠΚΥ, θέματα μάρκετινγκ, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, έρευνας, δικτύωσης και διάχυσης ερευνητικών αποτελεσμάτων, τις υπηρεσίες που παρέχει η Βιβλιοθήκη του ΑΠΚΥ, καθώς και θέματα διεθνών συνεργασιών και στρατηγικής ανάπτυξης. Το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Μεθοδολογίας και ο Τομέας Τηλεκπαίδευσης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου παρουσίασαν την Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης και τα σύγχρονα εργαλεία ψηφιακής διδασκαλίας και μάθησης που αξιοποιεί το ΑΠΚΥ, καθώς και βέλτιστες πρακτικές για την ενσωμάτωση διαδικτυακών εργαλείων και παιδαγωγικών μεθόδων για την ενίσχυση της μαθησιακής εμπειρίας. Ερευνητικά εργαστήρια του ΑΠΚΥ και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Υπολογιστικής Νόησης και το Κυπριακό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας παρουσίασαν ερευνητικές δραστηριότητες σε θέματα υπολογιστικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Εκπρόσωπος του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης οργάνωσε εργαστήρι με αντικείμενο τις ποιοτικές τοποθετήσεις φοιτητών και αποφοίτων σε οργανισμούς και επιχειρήσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, ενώ εκπρόσωπος της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσίασε το εργαλείο OVATE για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων που αποκτούν οι συμμετέχοντες στην ανώτατη εκπαίδευση. Η 8η Διεθνής Εβδομάδα Επιμόρφωσης Erasmus+ περιελάμβανε και πολιτιστικές δράσεις, ώστε οι συμμετέχοντες/ουσες να γνωρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου.

Η καθιέρωση των επιτυχημένων διεθνών εβδομάδων επιμόρφωσης Erasmus+ στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ευρεία συμμετοχή προσωπικού ξένων Πανεπιστημίων, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη δράσεων κινητικότητας φοιτητών και προσωπικού και διευρύνει τις προοπτικές σύμπραξης και επικοινωνίας με εγνωσμένου κύρους Πανεπιστήμια του εξωτερικού στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνοποίησής του.

 

8thOUCErasmusStaffWeek