28
Πεμ, Μαρ

Ο Δρ Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό του ΑΠΚΥ, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών

 

Ο Δρ Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μέλος του Εργαστηριακού-Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Φιλοσοφίας και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία των Ηθικών Θεωριών» του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Βιοηθική – Ιατρική Ηθική» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, βραβεύθηκε την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021, από την Ακαδημία Αθηνών, με το ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο Παναγιώτου Π. Οικονόμου, της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, για την πρωτότυπη επιστημονική μελέτη του με θέμα: «Μεταφυσικά προβλήματα της Αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας».

Πρόκειται για μία διάκριση ιδιαίτερης σημασίας και ακαδημαϊκής εμβέλειας. Η βράβευση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της διαδικτυακής Πανηγυρικής Συνεδρίας - Ομιλίας του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκά Γ. Χριστοφόρου, με θέμα: «Το Χαμηλής Κινητικής Ενέργειας Ηλεκτρόνιο και η Σύγχρονη Επιστημονική Τεχνολογία». Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στον πίνακα τιμωμένων της Πανηγυρικής Συνεδρίας για την Γ’ Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών «Βραβείο Παναγιώτου Π. Οικονόμου για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη, δημοσιευμένη ή αδημοσίευτη με θέμα «Μεταφυσικά προβλήματα της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας (6ος π.Χ. έως 4ος π.Χ. αι.)», απονέμεται στον κ. Παναγιώτη Ι. Ηλιόπουλο, για τη μονογραφία του «Η Ειμαρμένη στην Αρχαία Φιλοσοφία» (Ινστιτούτο του Βιβλίου–Καρδαμίτσα, Αθήνα 2021).


panayiotisiliopoulosΟ Παναγιώτης Ηλιόπουλος είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία των Ηθικών Θεωριών» του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Βιοηθική – Ιατρική Ηθική» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου,  μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, καθώς και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bogazici και στο Πανεπιστήμιο της Perugia. Έχει διδάξει σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια (New York University, Eastern Connecticut State University, University College of Cork, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου κ.ά).

Το 2019 βραβεύθηκε για την διεθνή ερευνητική του προσφορά από το National Dragomanov University of Kiev. Για το 2021 έχει προταθεί ως υποψήφιος για το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικού Γλώσσας, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. Συμμετέχει σε ξένα ερευνητικά προγράμματα και επιπλέον είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών οργανισμών, όπως επίσης κριτής και μέλος της εκδοτικής επιτροπής διεθνών φιλοσοφικών περιοδικών και πανεπιστημιακών εκδόσεων φιλοσοφίας (Routledge, University Press of Perugia, Philosophy Study, Symmetry, MPDI κ.ά.).

Ο Π. Ηλιόπουλος είναι συγγραφέας πέντε επιστημονικών μονογραφιών (τέσσερις στην Ελλάδα και μία στις Ηνωμένες Πολιτείες) και πάνω από ενενήντα άρθρων σε έγκριτα ελληνικά και ξένα περιοδικά φιλοσοφίας και σε διεθνείς επιστημονικούς τόμους, καθώς και επιμελητής σε δύο συλλογικούς τόμους (Dialogue and Universalism, Routledge).