19
Τρι, Μαρ
Website Headers BIH

Magister Artium (MA)

120 ects

Ελληνικά

Αναγνωρισμένο Διεθνώς

Ηλεκτρονική Υποβολή Αίτησης

loading...

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Βιοηθική – Ιατρική Ηθική» απευθύνεται πρωτίστως σε λειτουργούς υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές και ερευνητές), νομικούς και άλλους συναφείς επιστήμονες, οι οποίοι προσεγγίζουν τα ζητήματα της Βιοηθικής και της Ιατρικής Ηθικής είτε από τη σκοπιά των ανθρωπιστικών επιστημών και της φιλοσοφίας, είτε επί τη βάσει της ιατρικής, της βιολογίας και άλλων συναφών κλάδων. Φιλοδοξεί να προσφέρει στους σπουδαστές τις προαναφερθείσες γνώσεις και δεξιότητες, δυνάμει των οποίων αυτοί θα βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν και θα οξύνουν την κριτική τους ικανότητα, ώστε να είναι ικανοί να διαχειρίζονται κρίσιμες καταστάσεις και να λαμβάνουν καίριες αποφάσεις για την πορεία και την ποιότητα της ζωής όσων προστρέχουν στις υπηρεσίες τους. Παράλληλα, οι γνώσεις που θα αποκτήσουν θα τους καταστήσουν λιγότερο ευάλωτους σε πλάνες και ολισθήματα, καθώς και στις συνακόλουθες αιτιάσεις και εγκλήσεις.

Οι ειδικότεροι στόχοι της κάθε μιας από τις δυο προσφερόμενες κατευθύνσεις καθορίζονται ως εξής:

(MA) Βιοηθική – Ιατρική Ηθική, Κατεύθυνση: «Βιοηθική»

- Στην παροχή ειδικών γνώσεων σε επιστήμονες προερχόμενους από όλους τους σχετικούς κλάδους (νομικούς, γενετιστές, βιολόγους, πειραματικούς ιατρούς, φαρμακολόγους, νοσηλευτές, κ.ά.τ.) για τα σημαντικότερα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τη Βιοηθική διεθνώς.

- Στη λεπτομερή κατάρτιση μεμονωμένων ερευνητών ή ερευνητικών ομάδων επί όσων ισχύουν σε παγκόσμια κλίμακα για επί μέρους ζητήματα που αφορούν τη Βιοηθική (καθιερωμένα γενικά ή ειδικά πρωτόκολλα, θεσπίσματα διεθνή/ομοσπονδιακά/τοπικά, παγκόσμιες διακηρύξεις).

- Στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και της κατάρτισης που απαιτείται, ώστε οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης να είναι επιλέξιμοι σε επιτροπές βιοηθικής, δεοντολογίας της έρευνας, και σε άλλους σχετικούς θεσμικούς φορείς.

- Στην καλλιέργεια κριτικού πνεύματος και στην προαγωγή του σχετικού με τη Βιοηθική διαλόγου.

(MA) Βιοηθική – Ιατρική Ηθική, Κατεύθυνση: «Ιατρική Ηθική»

- Στην παροχή ειδικών γνώσεων σε επιστήμονες προερχόμενους από όλους τους σχετικούς κλάδους (νομικούς, γενετιστές, βιολόγους, πειραματικούς ιατρούς, φαρμακολόγους, νοσηλευτές, κ.ά.τ.) για τα σημαντικότερα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την Ιατρική Ηθική διεθνώς.

- Στην παροχή ειδικής κατάρτισης στα μέλη του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού κρατικών και ιδιωτικών νοσοκομειακών ιδρυμάτων και κλινικών (γιατρούς, αναισθησιολόγους, νοσηλευτές, ερευνητές) σε σχέση με την Ιατρική Ηθική, ώστε να επιτελούν με ασφάλεια και επάρκεια το έργο τους.

- Στην εις βάθος και λεπτομερή κατάρτιση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού (γιατρούς, αναισθησιολόγους, νοσηλευτές, ερευνητές) σχετικά με ζητήματα που αφορούν νομικά θέματα που σχετίζονται με την άσκηση του επαγγέλματός τους, ώστε να αποφεύγονται σφάλματα που θα εγείρουν οικονομικές διεκδικήσεις εις βάρος των ιδίων και των ιδρυμάτων τους.

- Στη δημιουργία επιστημονικού προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης, το οποίο θα μπορεί να στελεχώνει επιτροπές δεοντολογίας της έρευνας σε κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομειακά ιδρύματα.

- Στην καλλιέργεια κριτικού πνεύματος και στην προαγωγή του σχετικού με την Ιατρική Ηθική διαλόγου.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ - ECTS 120 

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: Ελληνική

ΕΠΙΠΕΔΟ: Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών επιπέδου Μάστερ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ: Magister Artium (MA)

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΩ;

Η διάρθρωση του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Βιοηθική – Ιατρική Ηθική» εγγυάται την πλήρη εξοικείωση των ενδιαφερομένων με όλο το φάσμα των βιοηθικών προβλημάτων και με τις κυριότερες προσεγγίσεις που έχουν προταθεί για την αντιμετώπισή τους. Οι Θεματικές Ενότητες εισάγουν τους φοιτητές στην ηθική φιλοσοφία, αναπτύσσουν τις κυριότερες αρχές της και παρουσιάζουν κλασικές και σύγχρονες προσεγγίσεις (Βασικές Ηθικές Παραδόσεις, Εφαρμοσμένη Ηθική, Ηθικές Έννοιες και Αρχές). Επίσης, υπογραμμίζουν τη συνάφεια της Βιοηθικής με τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία είναι κεντρική στη σύγχρονη βιβλιογραφία, και αναδεικνύουν παράλληλα τον νομικό προβληματισμό και τις νομικές θεωρήσεις των ποικίλων προβλημάτων (νομολογία, προσωπικά δεδομένα, δεοντολογία). Εστιάζουν, ακόμη, σε πιο εξειδικευμένα ζητήματα, όπως η σχέση ηθικής και γονιδιώματος, και η νευροηθική, τα οποία μπορούν να προσελκύσουν φοιτητές με ανάλογη επιστημονική κατάρτιση. Οι Θ.Ε. διακρίνονται για τον κυμαινόμενο βαθμό εστίασης, ο οποίος ποικίλλει, ώστε οι σπουδαστές να αποκτήσουν τις αναγκαίες γενικές θεωρητικές γνώσεις και αρχές, αλλά ταυτόχρονα να εξοικειωθούν με επιμέρους πεδία, πιο εξειδικευμένου χαρακτήρα. Συνεπώς, η διάρθρωση του Προγράμματος εξασφαλίζει την πολύπλευρη και συνδυαστική προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου, η οποία θα συντελέσει στην επαγγελματική και επιστημονική καταξίωση των αποφοίτων του.

 

Το πρόγραμμα είναι αξιολογημένο και πιστοποιημένο από: 

ΔΙΠΑΕ μικρό

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
 

Απαραίτητη είναι η κατοχή πτυχίου από αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας ή της  Κύπρου, ή ισότιμου και αντίστοιχου εκπαιδευτικού ιδρύματος του εξωτερικού.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει επιπρόσθετα να κατέχουν τα πιο κάτω:

  • Πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, καθώς θα κληθούν να προσπελάσουν και αγγλόφωνη βιβλιογραφία.
  • Επαρκής γνώση της χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή (Word, PowerPoint, Excel), και Διαδικτύου, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις της εξ αποστάσεως προσφοράς του Προγράμματος.

 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
 

Το συνολικό κόστος των διδάκτρων του παρόντος μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών είναι 5.400.

Τα δίδακτρα ανέρχονται σε €450 για κάθε Θεματική Ενότητα (Θ.Ε.), η οποία αποτιμάται με 10 μονάδες ECTS (συμπεριλαμβανομένης της Μεταπτυχιακής Διατριβής Ι) και 900 για τη Μεταπτυχιακή Διατριβή ΙΙ (συνεπώς το συνολικό κόστος για την εκπόνηση Μεταπτυχιακής διατριβής ανέρχεται στα 1350 Ευρώ). Ο φοιτητής καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί στον αριθμό Θεματικών Ενοτήτων που επιλέγει ανά ακαδημαϊκό έτος. 

Σε ό,τι αφορά στην παραχώρηση εκπτώσεων και τη χορήγηση υποτροφιών, ακολουθείται η ευρύτερη πολιτική του Πανεπιστημίου.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΔΟΧΗΣ

Οι αιτήσεις εισδοχής υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά: Αιτήσεις Ελλ χωρίς ημερομηνία

Για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, με έναρξη φοίτησης το χειμερινό εξάμηνο (Σεπτέμβριος 2024), η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 14η Ιουνίου 2024.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Έργο «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας», προσφέρει στους φοιτητές/τριες όλων των προγραμμάτων σπουδών του, την προαιρετική και δωρεάν Θεματική Ενότητα «Τοποθέτηση Φοιτητών στον Επιχειρηματικό Κόσμο», η οποία αποσκοπεί στην απόκτηση επιδοτούμενης επαγγελματικής εμπειρίας στο αντικείμενο σπουδών τους, μέσω τοποθέτησης σε φορέα που εδράζει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε επικοινωνώντας με το Γραφείο Διασύνδεσης του Ανοικτού Πανεπιστημίου εδώ. 

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ / AFFILIATIONS

Με στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων με αμοιβαίο όφελος και τη δημιουργία ευκαιριών με πολλαπλά λυσιτελείς συνέργειες για τους φοιτητές και αποφοίτους του Προγράμματος «Βιοηθική – Ιατρική Ηθική», το Πρόγραμμα και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου εγκαθίδρυσε στρατηγικές συνεργασίες (affiliations) με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Βιοηθικής και Δικαίου και το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το Πρόγραμμα «Βιοηθική – Ιατρική Ηθική» υποστηρίζει, επίσης, η Έδρα Βιοηθικής της UNESCO (University of Haifa | UNESCO Chair in Bioethics (Haifa)).

NKUA Applied Philosophy Research Lab logo el Panteion BioethicsLab el Panteion RECEBI logo el unesco logo HAIFA new 1

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Πρόγραμμα προσφέρει δύο (2) κατευθύνσεις εξειδίκευσης: α) Βιοηθική, β) Ιατρική Ηθική.

Για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη «Βιοηθική – Ιατρική Ηθική» απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση εννέα (9) εξαμηνιαίων Θεματικών Ενοτήτων (10 μονάδες ECTS έκαστη) και η εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διατριβής (30 μονάδες ECTS – Μεταπτυχιακή Διατριβή Ι, η οποία αποτιμάται με 10 μονάδες ECTS και Μεταπτυχιακή Διατριβή ΙΙ, η οποία αποτιμάται με 20 μονάδες ECTS).

 

Θεματικές Ενότητες Κατεύθυνση Εξάμηνο Υποχρεωτική / Επιλογής Προαπαιτούμενες Θ.Ε. Φόρτος εργασίας
      Ώρες ECTS
ΒΙΗ511: Ιστορία των Ηθικών Θεωριών Όλες 1ο Υποχρεωτική   250-300 10
ΒΙΗ512: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Θεωρίες Δικαιωμάτων Όλες 1ο Υποχρεωτική   250-300 10
ΒΙΗ513: Εισαγωγή στην Εφαρμοσμένη Ηθική και Βιοηθική Βιοηθική 1ο Υποχρεωτική   250-300 10
ΒΙΗ514: Εισαγωγή στην Εφαρμοσμένη Ηθική και Ιατρική Ηθική Ιατρική Ηθική 1ο Υποχρεωτική   250-300 10
ΒΙΗ521: Ηθική και Δεοντολογία της Έρευνας Όλες 2ο Υποχρεωτική   250-300 10
ΒΙΗ522: Βιοηθική και Ανθρώπινο Γονιδίωμα Βιοηθική 2ο Υποχρεωτική   250-300 10
ΒΙΗ523: Βιοηθική και Αρχή της Ζωής2 Βιοηθική 2ο Επιλογής   250-300 10
ΒΙΗ524: Βιοηθική και Βελτιώσεις2 Βιοηθική 2ο Επιλογής   250-300 10
ΒΙΗ525: Εισαγωγή στην Κλινική Ηθική Ιατρική Ηθική 2ο Υποχρεωτική   250-300 10
ΒΙΗ526: Ιατρική Δεοντολογία3 Ιατρική Ηθική 2ο Επιλογής   250-300 10
ΒΙΗ527: Ηθική και Αναπαραγωγική Υγεία3 Ιατρική Ηθική 2ο Επιλογής   250-300 10
ΒΙΗ611: Νευροηθική Όλες 3ο Υποχρεωτική   250-300 10
ΒΙΗ701Α: Μεταπτυχιακή Διατριβή Ι Όλες 3ο Υποχρεωτική ΒΙΗ511, ΒΙΗ512 250-300 10
ΒΙΗ612: Βιοηθική και Δίκαιο Βιοηθική 3ο Υποχρεωτική   250-300 10
ΒΙΗ613: Ηθική και Φαρμακοβιομηχανία Ιατρική Ηθική 3ο Υποχρεωτική   250-300 10
ΒΙΗ701Β: Μεταπτυχιακή Διατριβή ΙΙ Όλες 4ο Υποχρεωτική ΒΙΗ511, ΒΙΗ512 500-600 20
ΒΙΗ621: Παγκόσμια Βιοηθική1 Βιοηθική 4ο Επιλογής   250-300 10
ΒΙΗ622: Βιοηθική και Πολιτικές Υγείας1 Βιοηθική 4ο Επιλογής ΒΙΗ511, ΒΙΗ512, ΒΙΗ513 250-300 10
ΒΙΗ621: Παγκόσμια Βιοηθική1 Ιατρική Ηθική 4ο Επιλογής   250-300 10
ΒΙΗ623: Ιατρική Ηθική και Οριακές Καταστάσεις1 Ιατρική Ηθική 4ο Επιλογής ΒΙΗ511, ΒΙΗ512, ΒΙΗ514 250-300 10
Σύνολο   3000-3600 120

1  Ο φοιτητής/τρια μπορεί να επιλέξει μια (1) Θεματική Ενότητα (ΘΕ) επιλογής μεταξύ δύο (2) ΘΕ, ως ακολούθως: • Κατεύθυνση: «Βιοηθική»: BIH621 ή BIH622 • Κατεύθυνση: «Ιατρική Ηθική»: ΒΙΗ621 ή ΒΙΗ623

2  Ο/Η φοιτητής/τρια της Κατεύθυνσης «Βιοηθική» μπορεί να επιλέξει μια (1) Θεματική Ενότητα (Θ.Ε.) Επιλογής εκ των δύο (2) προσφερόμενων Θ.Ε., ως ακολούθως: (BIH523, BIH524)

3  Ο/Η φοιτητής/τρια της Κατεύθυνσης «Ιατρική Ηθική» μπορεί να επιλέξει μια (1) Θεματική Ενότητα (Θ.Ε.) Επιλογής εκ των δύο (2) προσφερόμενων Θ.Ε., ως ακολούθως : (BIH526, BIH527).  

 

Επιπρόσθετα, ο/η κάθε φοιτητής/τρια μπορεί να εγγραφεί προαιρετικά, έως δύο φορές, στη δωρεάν Θ.Ε. «Τοποθέτηση Φοιτητών στον Επιχειρηματικό Κόσμο», η οποία αποτιμάται με 5 ECTS και αποσκοπεί στην απόκτηση επιδοτούμενης επαγγελματικής εμπειρίας στο αντικείμενο σπουδών του/της, μέσω τοποθέτησης σε φορέα που εδράζει στην Κυπριακή Δημοκρατία:

  • ΒΙΗ695 Τοποθέτηση φοιτητών στον επιχειρηματικό κόσμο (1η τοποθέτηση)
  • ΒΙΗ696 Τοποθέτηση φοιτητών στον επιχειρηματικό κόσμο (2η τοποθέτηση)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε επικοινωνώντας με το Γραφείο Διασύνδεσης του Ανοικτού Πανεπιστημίου εδώ

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις Θ.Ε. ΒΙΗ 695 και ΒΙΗ 696, μπορείτε να βρείτε επικοινωνώντας με το Γραφείο Διασύνδεσης του Ανοικτού Πανεπιστημίου εδώ

Οι Θεματικές Ενότητες του Προγράμματος προσφέρονται και ως ανεξάρτητες-αυτοτελείς, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να εγγραφεί σ’ αυτές και να τις παρακολουθήσει χωρίς να χρειάζεται να εγγραφεί συνολικά στο Πρόγραμμα. Η εγγραφή στις ανεξάρτητες-αυτοτελείς Θεματικές Ενότητες προϋποθέτει την καταβολή ποσού αντίστοιχου με το κόστος της Θεματικής Ενότητας του Προγράμματος Σπουδών.

 

 

 

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγράμματος : Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης

 

Ακαδημαϊκή Σύμβουλος Σχολής ΣΑΚΕ
 
Ελισάβετ Κιούρτη Ελισάβετ Κιούρτη (Elisavet Kiourti) elisavet.kiourti@ouc.ac.cy  +35722411923

Ώρες γραφείου/Academic Consultation Hours:

Δευτέρα/Monday – Πέμπτη/Thursday 11:00 - 15:00

Βιογραφικό 

 

 

Μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ)

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Open University of Cyprus έχει 10 εγγεγραμμένους χρήστες
Ονοματεπώνυμο
Θεματική Ενότητα
Συντονιστής/ίστρια
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
Αλκιβιάδης Γούναρης (Alkiviadis Gounaris)
ΒΙΗ623: Ιατρική Ηθική και Οριακές Καταστάσεις
Συντονιστής Θ.Ε.

alkiviadis.gounaris@ouc.ac.cy

Απόστολος Παπαλόης (Apostolos Papalois)
ΒΙΗ521: Ηθική και Δεοντολογία της Έρευνας
Συντονιστής Θ.Ε.

apostolos.papalois@ouc.ac.cy

Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης (Evangelos Protopapadakis)
ΒΙΗ513: Εισαγωγή στην Εφαρμοσμένη Ηθική και Βιοηθική, ΒΙΗ524: Βιοηθική και Βελτιώσεις
Συντονιστής Θ.Ε.

evangelos.protopapadakis@ouc.ac.cy

Γεώργιος Μπούτλας (Georgios Boutlas)
ΒΙΗ525: Εισαγωγή στην Κλινική Ηθική
Συντονιστής Θ.Ε.

georgios.boutlas@ouc.ac.cy

Γρηγόριος Μολύβας (Grigorios Molivas)
ΒΙΗ512: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Θεωρίες Δικαιωμάτων
Συντονιστής Θ.Ε.

grigorios.molivas@ouc.ac.cy

Μαρία Χωριανοπούλου (Maria Chorianopoulou)
ΒΙΗ514: Εισαγωγή στην Εφαρμοσμένη Ηθική και Ιατρική Ηθική, ΒΙΗ522: Βιοηθική και Ανθρώπινο Γονιδίωμα
Συντονίστρια Θ.Ε.

maria.chorianopoulou@ouc.ac.cy

Μιλτιάδης Βάντσος (Miltiadis Vantsos)
ΒΙΗ621: Παγκόσμια Βιοηθική
Συντονιστής Θ.Ε.

miltiadis.vantsos@ouc.ac.cy

Παναγιώτης Ηλιόπουλος (Panagiotis Iliopoulos)
ΒΙΗ511: Ιστορία των Ηθικών Θεωριών
Συντονιστής Θ.Ε.

panagiotis.iliopoulos@ouc.ac.cy

Παναγιώτης Κορμάς (Panagiotis Kormas)
ΒΙΗ622: Βιοηθική και Πολιτικές Υγείας
Συντονιστής Θ.Ε.

panagiotis.kormas@ouc.ac.cy

Θεόδωρος Τροκανάς (Theodoros Trokanas)
ΒΙΗ527: Ηθική και Αναπαραγωγική Υγεία, ΝΟΜ121: Το Δίκαιο των Συμβάσεων
Συντονιστής Θ.Ε.

theodoros.trokanas@ouc.ac.cy

 

 

 

 

 

Γραμματεία Προγράμματος Σπουδών: Γιάννα Γιάσουμα (Βοηθός Γραμματειακή Λειτουργός)

Ηλ.ταχυδρομείο (email): yianna.yiasouma1@ouc.ac.cy

Τηλ. 00357-22411915

 

Φόρμα Επικοινωνίας