26
Παρ, Απρ

Πρόγραμμα συλλογικής αυτομόρφωσης των εκπαιδευτικών δημοτικής με θέμα «Εποικοδομητική Εξ Αποστάσεως Σχολική Εκπαίδευση» από το ΑΠΚΥ

 

 

 

 

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, που ξεκινά με μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των υγειονομικών συνθηκών, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), πρωτοπόρο σε θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη χώρα μας, δηλώνει «παρών» στο διήμερο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Προσχολικής, Δημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, που διοργανώνεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, την πρώτη εβδομάδα έναρξης της σχολικής χρονιάς. Στόχος είναι η επιμόρφωση και η επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών στη βάση των ιδιαίτερών τους αναγκών. Το ΑΠΚΥ συνδράμει στην επιμορφωτική δράση μέσα από την προσφορά ενός τρίωρου προγράμματος συλλογικής αυτομόρφωσης των εκπαιδευτικών δημοτικής με θέμα «Εποικοδομητική Εξ Αποστάσεως Σχολική Εκπαίδευση».

Το εκπαιδευτικό υλικό είναι ψηφιακό, δομημένο σε εννέα (9) ενότητες που περιλαμβάνουν μία βιντεοδιάλεξη και δραστηριότητες για τους συμμετέχοντες, διατίθεται ελεύθερα με άδεια Creative Commons Share Alike και είναι προσβάσιμο στο αποθετήριο βίντεο του ΑΠΚΥ. Οι σχετικές παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Οι συμμετέχοντες, που θα είναι δασκάλες και δάσκαλοι, θα κληθούν στις σχολικές μονάδες τους στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 να παρακολουθήσουν τη βιντεοσκοπημένη παρουσίαση 5-10 λεπτών της κάθε ενότητας και να εμπλακούν σε συζήτηση, στη βάση των δραστηριοτήτων που έχουν καταγραφεί. Πρόκειται για δραστηριότητες που επί της ουσίας είναι ερωτήσεις-προκλήσεις για εστιασμένα σχόλια, ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών. Με απώτερο στόχο, τι; Ακούμε ότι οι σχολικές μας μονάδες φέτος λειτουργούν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Είναι πράγματι μια ‘έκτακτη’ ή μια ‘νέα’ κατάσταση; Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι μόνο ανάγκη, είναι και ευκαιρία. Ιδίως όταν συνδυάζεται και ενισχύει την κλασική διδασκαλία και προάγει τις ίδιες παιδαγωγικές αρχές. Αξιοποιώντας, λοιπόν, τις Τεχνολογίες Πληροφορικών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) για σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση στο Δημοτικό με το τρίωρο πρόγραμμα αυτομόρφωσης των εκπαιδευτικών της Κύπρου από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η ομάδα έργου του ΑΠΚΥ αποτελείται από τον Καθηγητή Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του ΑΠΚΥ, Θανάση Χατζηλάκο (συντονιστής), τον Δρ. Αλέξανδρο Κοφτερό, διδάκτωρ του ΑΠΚΥ και δάσκαλο σε κυπριακό σχολείο και την Φωτεινή Αγγελακοπούλου, διευθύντρια σε δημοτικό σχολείο στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά βίντεο του εκπαιδευτικού υλικού: