08
Τετ, Μάι

Με εισηγητή τον Βάιο Λιαπή, Καθηγητή Αρχαίου Θεάτρου και της Πρόσληψής του, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), εγκαινιάζει τον νέο του κύκλο σεμιναρίων, με θέμα «Η μετάφραση του αρχαίου δράματος: από την ενδογλωσσία στον ξενισμό».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε τρεις δίωρες συναντήσεις (18:00:20.00), τη Δευτέρα 16, Τρίτη 17 & Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020, στον χώρο του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου (Π. Σκουζέ 3, Αθήνα).

Ο εισηγητής, Καθηγητής Λιαπής, θα εστιάσει στη μετάφραση του αρχαίου δράματος και συγκεκριμένα την ενδογλωσσική (από τα αρχαία στα νέα ελληνικά), η οποία παρουσιάζει ιδιάζουσες προκλήσεις, όχι μόνο γλωσσικές ή υφολογικές, αλλά και πολιτισμικές, καθώς μπορεί εύκολα να δώσει λαβή σε αναγνώσεις που επιδιώκουν τη δημιουργία πολιτισμικών ισοδυναμιών ανάμεσα στο πρωτότυπο και στο μετάφρασμα. Στο σεμινάριο θα εξεταστούν, επίσης, βασικές παράμετροι και διλήμματα της μεταφραστικής πράξης (επάρκεια έναντι αποδοχής, η μετάφραση ως λειτουργική ισοδυναμία και ως ξενισμός κτλ.). Σε όλες τις περιπτώσεις, ο θεωρητικός προβληματισμός θα πλαισιωθεί και από την πρακτική εφαρμογή, μέσω παραδειγμάτων και ασκήσεων, χωρίς να συνεπάγεται ότι η παρακολούθηση του σεμιναρίου προϋποθέτει γνώση της αρχαίας ελληνικής ή μεταφραστική προπαιδεία.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΜΙΕΤ στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στα τηλέφωνα 0030-210 3234267 & 210 3614143.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ