27
Σαβ, Απρ

Έχουν οι διάλεκτοι γραμματικούς κανόνες; Η αποκάλυψη των κανονικοτήτων της γλώσσας μέσα από την ποικιλότητα (5ος κύκλος Σειράς «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»)

«Έχουν οι διάλεκτοι γραμματικούς κανόνες; Η αποκάλυψη των κανονικοτήτων της γλώσσας μέσα από την ποικιλότητα» με τον Δρ Δημήτρη Μιχελιουδάκη, Επίκουρο Καθηγητή γενικής γλωσσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την τρίτη τηλεδιάλεξη του 5ου Κύκλου της Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», την οποία διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Στόχος της τηλεδιάλεξης, που λαμβάνει χώρα την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, είναι να εξεταστούν τα γραμματικά φαινόμενα σε (κυρίως βόρειες) ποικιλίες της ελληνικής, τα οποία ξαφνιάζουν, αφενός λόγω της απόκλισής τους από την πρότυπη ποικιλία, αφετέρου λόγω της φαινομενικής δυσκολίας να οριοθετηθούν και να προβλεφθεί με ακρίβεια η επιλογή αυτών των δομών από μέρους των ομιλητ(ρι)ών.

Η τηλεδιάλεξη θα μεταδοθεί στις 18:00 μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j

Σύνδεσμος εγγραφής: https://forms.office.com/e/7dPJY6jqV7

Στο αρχικό μέρος της τηλεδιάλεξης, εξετάζεται η γενικευμένη χρήση του σχήματος «από+αιτιατική» αντί γενικής («τα ρούχα από τα παιδιά», «το βράσιμο από το ψάρι», «η κοπή από το κρέας»), με έμφαση σε βορειοελλαδικές ποικιλίες όπως αυτή των Γρεβενών και της Κοζάνης. Κατόπιν συζητιέται και η εμφάνιση μιας αδύνατης αντωνυμίας πριν από το συνδετικό ρήμα είμαι, με κάποια μόνο, όμως, κατηγορούμενα (την είναι άρρωστη, αλλά όχι *την είναι ψηλή), κυρίως σε περιοχές της Ηπείρου. Με μια θεωρητικά ενημερωμένη ματιά στα δεδομένα, αποκαλύπτεται ότι οι δομές αυτές χαρακτηρίζονται από πλήρη κανονικότητα και προβλεψιμότητα, καθώς επίσης και ότι είναι ιδιαίτερα διδακτικές ακόμα και για διαγλωσσική έρευνα και διαγλωσσικές γενικεύσεις, καθώς είναι αποτέλεσμα φυσικών τάσεων που δεν είχαν (μέχρι τώρα;) εκφραστεί ελεύθερα στην πρότυπη ποικιλία, είτε λόγω κανονιστικών πιέσεων είτε λόγω απουσίας άλλων, επίσης γραμματικών, παραγόντων μέσα στο γλωσσικό σύστημα.


Ο Δρ Δημήτρης Μιχελιουδάκης σπούδασε φιλολογία με ειδίκευση στη γλωσσολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη θεωρητική γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εργάστηκε ως ερευνητικός βοηθός στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (2010-2013), όπου δίδαξε και μαθήματα θεωρητικής γλωσσολογίας, και ως μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του York, όπου δίδαξε και μαθήματα θεωρητικής, συγκριτικής και διαχρονικής σύνταξης. Από το 2019 είναι Επίκουρος Καθηγητής γενικής γλωσσολογίας με έμφαση στη σύνταξη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ειδικεύεται στη σύνταξη της ελληνικής και των διαλέκτων της, στη συγχρονική και τη διαχρονική τους διάσταση, στα διεπίπεδα της σύνταξης με τη σημασιολογία, την πραγματολογία και τη μορφολογία, καθώς και στη (μορφο)συντακτική τυπολογία γλωσσών.

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo


Στόχος της Σειράς διαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία και Γραμματισμοί» είναι να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με θέματα που άπτονται της γλώσσας, της λογοτεχνίας και των γραμματισμών και να προαγάγει τη διά βίου μάθηση. Τα αντικείμενα των τηλεδιαλέξεων αντικατοπτρίζουν τους θεωρητικούς προσανατολισμούς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», στο οποίο η μελέτη της γλώσσας και της γλωσσικής επιτέλεσης στα κοινωνικά της συγκείμενα τροφοδοτεί και στηρίζει θεωρητικά τη μελέτη πτυχών της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής των γραμματισμών καθώς και τη θεωρητικά προσανατολισμένη μελέτη της λογοτεχνίας και των λογοτεχνικών γραμματισμών.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», όπως και όλα τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, δέχεται αιτήσεις εισδοχής έως τις 14 Ιουνίου 2024 ηλεκτρονικά μέσω του https://admissions.ouc.ac.cy/admissions

Τα συνολικά δίδακτρα του εν λόγω Προγράμματος (90 ECTS), το οποίο προσφέρει δύο (2) κατευθύνσεις εξειδίκευσης: α) Εφαρμοσμένη - Εκπαιδευτική Γλωσσολογία, β) Λογοτεχνία και Λογοτεχνικός Γραμματισμός, ανέρχονται σε €3.300.