27
Σαβ, Απρ

Τηλεδιάλεξη: «Spheres of Justice in the Later Roman Empire»

Στο θέμα της δικαιοσύνης στην αρχαία ρωμαϊκή αυτοκρατορία επικεντρώνεται η τρίτη διάλεξη του 5ου Κύκλου της Σειράς Διαλέξεων στην Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», η οποία φέρει τον τίτλο «Spheres of Justice in the Later Roman Empire». Ομιλητής είναι ο εγνωσμένου κύρους Δρ Peter Van Nuffelen, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Τη Σειρά Διαλέξεων οργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ).  Υποστηρικτής είναι το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Η τηλεδιάλεξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα, θα μεταδοθεί διαδικτυακά την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 στις 19:00, μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://shorturl.at/kBIOW

Η τηλεδιάλεξη εξετάζει τις αντιλήψεις περί δικαιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη του έκτου αιώνα. Παρότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις επί του θέματος, ο ομιλητής θα επιχειρήσει να αναδείξει τις κοινές κατά τη γνώμη του προϋποθέσεις. Οι αντιλήψεις περί δικαιοσύνης την περίοδο αυτή συνδυάζουν δύο λογισμούς: αφενός έναν δομικό λογισμό, που συσχετίζει τη δικαιοσύνη με την τάξη, την ιεραρχία και τον νόμο, και αφετέρου έναν λογισμό που βασίζεται στην αρετή, η οποία προσδιορίζει τη δικαιοσύνη ως ατομική ή συλλογική αρετή. Ουσιώδες στοιχείο είναι ότι οι συλλογικές δομές δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς το στοιχείο της αρετής. Μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων, η τηλεδιάλεξη καταδεικνύει πώς αυτή η διπλή, αλληλένδετη αντίληψη επηρέασε τις αφηγήσεις του έκτου αιώνα, ειδικά αυτή στην Απόκρυφη Ιστορία του Προκοπίου.

Ο Peter Van Nuffelen είναι Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης του Βελγίου, Διευθυντής Σπουδών και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην αρχαία θρησκεία, τη φιλοσοφία και την ιστορία της ύστερης αρχαιότητας. Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν τα εξής: "Penser la tolérance dans l'Antiquité tardive" (Paris: Editions du Cerf, 2018), και, με την L. Van Hoof "The Fragmentary Latin Histories of Late Antiquity (AD 300-620): Edition, Translation and Commentary" (Cambridge: Cambridge University Press, 2020) και "Jordanes: Romana and Getica (Translated Texts for Historians 75)" (Liverpool: Liverpool University Press, 2020). Οι δύο τελευταίοι τόμοι αποτελούν πονήματα που εκπονήθηκαν με χρηματοδότηση του European Research Council (2013-2018). Ο Καθηγ. van Nuffelen είναι και υπήρξε μέλος επιτροπών διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων.


Εγγραφή για πιστοποιητικό παρακολούθησης:  https://forms.office.com/e/RTfi7Fd8Kn


Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo