27
Σαβ, Απρ

Τηλεσεμινάριο «Θέατρο και Περιβάλλον: Ιστορικές Συνέχειες και Σύγχρονες Προσεγγίσεις»

Τηλεσεμινάριο με τίτλο: «Θέατρο και Περιβάλλον: Ιστορικές Συνέχειες και Σύγχρονες Προσεγγίσεις» διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η εισηγήτρια Δρ Βίκυ Αγγελάκη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Mid Sweden University, θα παρουσιάσει μια αναδρομή, μέσω παραστασιολογίας και συγκριτικής ανάλυσης, σε κάποιες από τις πλέον σημαντικές στιγμές στον ευρωπαϊκό χώρο στη σχέση περιβάλλοντος και θεάτρου. Το τηλεσεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024, στις 19:00, και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w764ttwm.

Όπως θα υποστηρίξει η ομιλία, ορμώμενη από καίρια παραδείγματα παραστάσεων, έργων, συγγραφέων και καλλιτεχνικών δρωμένων, η σχέση θεάτρου και περιβάλλοντος, ή περιβάλλοντος και θεάτρου, είναι αμφίδρομη. Παραδείγματα τα οποία θα αναφερθούν στην τηλεπαρουσίαση συμπεριλαμβάνουν τα performance lectures Ten Billion και 2071, τις παραστάσεις των θεατρικών έργων Not the End of the World (Kein Weltuntergang) και Lungs (Atmen) στη Schaubühne Berlin, το ευρύτερο έργο της Caryl Churchill, καθώς και σύγχρονες προσεγγίσεις στο έργο του Ίψεν, το οποίο υπήρξε ρηξικέλευθο στην αναδιάρθρωση της σχέσης θεάτρου, περιβάλλοντος, κοινότητας και πολιτικής ήδη από το τέλος του 19ου αιώνα, και ως τις μέρες μας.

Η Βίκυ Αγγελάκη ειδικεύεται στο νεότερο και σύγχρονο θέατρο κυρίως στον ευρωπαϊκό αλλά και στον ευρύτερο αγγλόφωνο χώρο. Θεματικές περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος συμπεριλαμβάνουν: θέατρο  και περιβάλλον, θέατρο, κοινωνία και πολιτική, θεατρική μετάφραση και προσαρμογή. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή με κύριο γνωστικό αντικείμενο το ευρύτερο συγγραφικό έργο του Μάρτιν Κριμπ με υποτροφία του Κολλεγίου στο Royal Holloway, University of London (2009). Οι δημοσιεύσεις της συμπεριλαμβάνουν τις μονογραφίες The Plays of Martin Crimp: Making Theatre Strange (Palgrave Macmillan, 2012), Social and Political Theatre in 21st-Century Britain: Staging Crisis (Bloomsbury, 2017), Theatre & Environment (Macmillan Education 2019, Methuen Drama 2022) και Martin Crimp’s Power Plays: Intertextuality, Sexuality, Desire (Routledge, 2022). Η επόμενη μονογραφία της, υπό έκδοση, ονομάζεται Staging Interspaces in Contemporary British Theatre: Environment and Fluidity (Palgrave Macmillan / Springer 2024, Open Access). Διετέλεσε μόνιμο μέλος του διδακτικού προσωπικού στα Ιδρύματα: Birmingham City University (2009-12), University of Birmingham (2012-16), University of Reading (2016-20). Από το 2020 είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Mid Sweden University. Το εαρινό εξάμηνο του 2024 βρίσκεται σε άδεια από τη θέση της καθώς εντάσσεται στο δυναμικό του τμήματος Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Mälardalen University.

 

 

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo