17
Τρι, Σεπ

Σταθερά και εφήμερα γλωσσικά τοπία, χρονότοποι και ενδεικτικότητες: η διάλεκτος και η διαγλωσσικότητα στο γλωσσικό τοπίο της Λευκωσίας (5ος κύκλος Σειράς «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»)

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) εγκαινιάζει την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 τον 5ο Κύκλο Σειράς Τηλεδιαλέξεων στα γνωστικά πεδία του με γενικό τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί». Πρώτες ομιλήτριες του 5ου κύκλου είναι η Έλενα Ιωαννίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου  και η Σταυρούλα Τσιπλάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ομιλία τους έχει τίτλο: «Σταθερά και εφήμερα γλωσσικά τοπία, χρονότοποι και ενδεικτικότητες: η διάλεκτος και η διαγλωσσικότητα στο γλωσσικό τοπίο της Λευκωσίας». Η τηλεδιάλεξη θα μεταδοθεί διαδικτυακά στις 18:00 μ.μ. μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j,

Στην τηλεδιάλεξη αυτή οι ομιλήτριες συγκρίνουν κείμενα που βρίσκονται σε δημόσια θέα στο γλωσσικό τοπίο  της Λευκωσίας και που παράγονται  «κάτωθεν», όπως συνθήματα, στένσιλ, γκραφίτι, αφίσες κ.λπ. (λιγότερο εφήμερα, σταθερά) και κείμενα σε πλακάτ διαδηλώσεων (εφήμερα, κινητά). Στη σχετική έρευνά τους αναλύονται περίπου 1400 κείμενα από τους τοίχους της παλιάς πόλης της Λευκωσίας, στα οποία κυριαρχεί η  διαγλωσσικότητα (χρήση πολλών γλωσσών, εναλλαγή κωδίκων, χρήση της διαλέκτου) καθώς και αντιγραμματικές δομές, παραβιάσεις των ορθογραφικών συμβάσεων, ψευδολέξεις κ.λπ. Επιχειρείται μια σύγκριση μεταξύ των κειμένων αυτών και περίπου 60 κινητών κειμένων από δύο μεγάλες πολιτικές πορείες διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν το 2021 (#ΚΑΝΕΙ_ΠΚΙΟΝ και #ΩΣ_ ΔΑΜΕ). Και οι δύο ήταν διαμαρτυρίες ενάντια στην κυβερνητική διαφθορά και την αστυνομική βία και αντανακλούσαν ευρύτερα πολιτικά κινήματα που εμφανίστηκαν στην Κύπρο το 2020 υπό το φως της πανδημίας. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η διάλεκτος, και ιδιαίτερα πιο βασιλεκτικοί και στιγματισμένοι τύποι της, χρησιμοποιήθηκαν ως μια μορφή αντιγλώσσας. Ωστόσο, οι ενδεικτικότητες των ανατρεπτικών γλωσσικών επιλογών στις δύο περιπτώσεις, στους δύο διαφορετικούς χρονοτόπους, διαφέρουν καθώς στις διαδηλώσεις δεν χρησιμοποιήθηκαν στον ίδιο βαθμό οι διαγλωσσικές και γλωσσικά  ανατρεπτικές στρατηγικές που εμφανίζονται στο γλωσσικό τοπίο της πόλης. Στην περίπτωση αυτή τέτοιες στρατηγικές είναι δείκτες πολιτικής αντίστασης καθώς και πιο παγκοσμιοποιημένων και πολυσχιδών ιδεολογικών τοποθετήσεων έναντι των ρυθμιστικών, συντηρητικών, εθνικιστικών τοπικών λόγων. Αντίθετα, στις διαδηλώσεις χρησιμοποιείται η διάλεκτος για την έκφραση πολιτικής αντίστασης αλλά και ως ενδείκτης αυθεντικότητας και πατριωτισμού.

Η Έλενα Ιωαννίδου είναι κοινωνιογλωσσολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Διδακτική της Γλώσσας και την Κοινωνιογλωσσολογία στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία (University of Southampton) και διδακτορικό στην Κοινωνιογλωσσολογία και την Εκπαίδευση (University of Southampton). Έχει εργαστεί ως Επίκουρη Καθηγήτρια και ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2009-2019), και ως Ερευνητική Συνεργάτιδα (Research Fellow) στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Southampton (2005-2008). Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται εστιάζουν στην κοινωνική θεώρηση της γλώσσας, στη γλώσσα ως επιτέλεση, στη γλωσσική ποικιλότητα και την πολυγλωσσία και στις συσχετίσεις γλώσσας και ταυτότητας. Η Έλενα Ιωαννίδου είναι γλωσσική εθνογράφος, με ειδικό ενδιαφέρον στη μελέτη κοινωνικών ομάδων οι οποίες διαφοροποιούνται από τη γλωσσική νόρμα και τον εξουσιαστικό λόγο. Έχει ερευνήσει θέματα γλωσσικής χρήσης και συμβολικής αξίας της γλώσσας στους ελληνόφωνους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο και σε Τουρκοκρητικούς στην Τουρκία. Επίσης, έχει δουλέψει με ομάδες φυλακισμένων πάνω σε θέματα κοινωνικού γραμματισμού και ταυτοτήτων. Ερευνητικά της προγράμματα έχουν χρηματοδοτηθεί από τη Βρετανική Ακαδημία (British Academy), την Ευρωπαϊκή Ένωση (6th Framework), το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα Λεβέντη. Η έρευνά της έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά όπως το Journal of Language, Culture and Curriculum, Linguistics and Education, Journal of Multilingual Research, Lingua.  

Η Σταυρούλα Τσιπλάκου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» και Κοσμητόρισσα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και Θεωρητική Γλωσσολογία στα Πανεπιστήμια του Cambridge και του Λονδίνου. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Hull, στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην πραγματολογία, την κειμενογλωσσολογία και τη γλωσσική ποικιλότητα, αλλά και στην εκπαιδευτική γλωσσολογία. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στα επιστημονικά περιοδικά Lingua, Linguistic Inquiry, Pragmatics, Journal of Pragmatics, Multilingua, Current Issues in Language Planning, Linguistics and Education κ.ά. και έχει εκδώσει τα Current Issues in Educational Linguistics, Language Variation: European Perspectives ΙΙ και Intermediate Language Varieties. Koinai and Regional Standards in Europe. Έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση των Προγραμμάτων Σπουδών για τη Γλώσσα στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της για την πολύγλωσση εκπαίδευση, συμμετέχει στην ομάδα Πολύδρομο.

 

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo

 

Σύνδεσμος εγγραφής στις τηλεδιαλέξεις της Σειράς: https://forms.office.com/e/7dPJY6jqV7


Στόχος της Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», είναι να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με θέματα που άπτονται της γλώσσας, της λογοτεχνίας και των γραμματισμών και να προαγάγει τη διά βίου μάθηση. Τα αντικείμενα των τηλεδιαλέξεων αντικατοπτρίζουν τους θεωρητικούς προσανατολισμούς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», στο οποίο η μελέτη της γλώσσας και της γλωσσικής επιτέλεσης στα κοινωνικά της συγκείμενα τροφοδοτεί και στηρίζει θεωρητικά τη μελέτη πτυχών της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής των γραμματισμών καθώς και τη θεωρητικά προσανατολισμένη μελέτη της λογοτεχνίας και των λογοτεχνικών γραμματισμών.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», όπως και όλα τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, δέχεται αιτήσεις εισδοχής έως τις 14 Ιουνίου 2024 ηλεκτρονικά μέσω του https://admissions.ouc.ac.cy/admissions

Τα συνολικά δίδακτρα του εν λόγω Προγράμματος (90 ECTS), το οποίο προσφέρει δύο (2) κατευθύνσεις εξειδίκευσης: α) Εφαρμοσμένη - Εκπαιδευτική Γλωσσολογία, β) Λογοτεχνία και Λογοτεχνικός Γραμματισμός, ανέρχονται σε €3.300.