27
Σαβ, Απρ

Υβριδική Ανοικτή Διάλεξη: "Exploring the Political Theatre of David Hare"

Ο πολυβραβευμένος David Hare είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα του σύγχρονου θεάτρου, ίσως ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς με διορατική και προκλητική προσέγγιση στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Τα έργα του πραγματεύονται την εξουσία, τη θεσμική διαφθορά, τη διάβρωση των δημοκρατικών αξιών. Στην ανοικτή υβριδική διάλεξη με τίτλο «Exploring the Political Theatre of David Hare», ο Δρ. Radoje V. Šoškić, Αναπληρωτής Καθηγητής στο University of Priština in Kosovska Mitrovica, επιχειρεί να παρουσιάσει την εξελικτική πορεία της δραματουργίας του David Hare εντός του κοινωνικοπολιτικού περιβάλλοντος των δεκαετιών 1970, 1980 και 1990. Τον Καθηγητή Šoškić φιλοξενεί την εβδομάδα 11-15 Μαρτίου 2024 το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ International Mobility. Η υβριδική διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024, στις 19:00 στο Κεντρικό Κτήριο του ΑΠΚΥ στη Λευκωσία (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά) και θα μεταδοθεί ζωντανά και μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον διαδικτυακό σύνδεσμο: https://tinyurl.com/53e937st.

Στη διάλεξή του ο καθηγητής Šoškić επιλέγει ένα από τα πλέον αξιόλογα θεατρικά έργα του David Hare από κάθε μία από τις τρεις δεκαετίες που εξετάζει και συγκεκριμένα το Fanshen (1975), το The Secret Rapture (1988) και το The Absence of War (1993). Κάθε έργο αναλύεται τόσο με βάση το πολιτικό τοπίο εκάστης εποχής, όσο και με βάση το θεατρικό πλαίσιο και περιβάλλον. Αυτή η ανάλυση συμβάλλει στο να αποσαφηνίσει ο ομιλητής τις διαφορετικές στάσεις που υιοθέτησε ο Hare και τις ποικίλες αφηγηματικές οδούς που περιηγείται στην ενασχόλησή του με το βρετανικό κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον κάθε δεκαετίας.


Ο Δρ. Radoje V. Šoškić είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Αγγλικής και Αμερικανικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα. Οι κύριοι ερευνητικοί τομείς του είναι η σύγχρονη βρετανική και αμερικανική λογοτεχνία, οι μετα-αποικιακές σπουδές, η ανθρωπολογία και η δυτική φιλοσοφία και μυθολογία. Έχει συγγράψει τρεις επιστημονικές εκδόσεις που πραγματεύονται τον μεταμοντερνισμό στην αμερικανική δραματουργία, τη φιγούρα του Αρλεκίνου στα έργα του Σαίξπηρ και τα τελευταία έργα του Arthur Miller και του Steve Tesich (Postmodernism in Arthur Miller’s Late Plays, Harlequin, the World out of Joint and Shakespeare, The Closing of the American Mind in 'On the Open Road' by Steve Tesich and 'Resurrection Blues' by Arthur Miller), καθώς και πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

 

 

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo