27
Σαβ, Απρ

«Διασυνοριακές κοινότητες στην Ύστερη Αρχαιότητα και αργότερα: Ιράν, Ανατολική Ρώμη, Χαλιφάτο» με τον Emeritus Prof. Garth Fowden

Τις συνέχειες και τις ασυνέχειες, οι οποίες συνεπέφεραν τη μετάβαση από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό στον εκχριστιανισμένο μεσαιωνικό κόσμο ιδιαίτερα κατά τον 4ο και 5ο αιώνα, επιχειρεί να διαφωτίσει η Σειρά Διαλέξεων για την  Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», η οποία διάγει τον 5ο κύκλο της. Τη Σειρά Διαλέξεων οργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) με συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη.

Ο φετινός 5ος Κύκλος της Σειράς εγκαινιάζεται την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 στις 19:00 με την Υβριδική Διάλεξη «Διασυνοριακές κοινότητες στην Ύστερη Αρχαιότητα και αργότερα: Ιράν, Ανατολική Ρώμη, Χαλιφάτο» με ομιλητή τον διακεκριμένο Emeritus Professor Garth Fowden (University of Cambridge). Ο ομιλητής επισκέπτεται το ΑΠΚΥ στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Αρχείου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα στο διαδίκτυο μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://shorturl.at/kBIOW.

Εκ μέρους του ΑΠΚΥ θα χαιρετίσει ο Αντιπρύτανης Καθηγητής Βάιος Λιαπής. Τη Σειρά υποστηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», ενώ Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Ζωροαστριανοί του Ιράν και της Μικράς Ασίας, Εβραίοι της Βαβυλωνίας και της Παλαιστίνης, Χριστιανοί συρόφωνοι ανατολικοί και δυτικοί  διαφόρων δογμάτων, Μανιχαίοι ιεραπόστολοι των παραμεθόριων περιοχών αλλά και από την Ινδία και μέχρι τη Βόρεια Αφρική,  Άραβες και Ανατολικοί Ρωμαίοι συνοριοφύλακες. Παρότι η συγκριτική μελέτη αυτοκρατορικών δομών και συνοριακών σχέσεων είναι του συρμού τελευταία, οι διασυνοριακές κοινότητες, συνήθως θρησκευτικές, οι οποίες ζουν και δραστηριοποιούνται και από τις δυο πλευρές των πολιτικών διαχωριστικών γραμμών έχουν παραμεληθεί ως αντικείμενο έρευνας. Η διάλεξη επικεντρώνεται στην περίοδο από τον τρίτο μέχρι το δέκατο αιώνα, και σε περιοχές ανάμεσα αφενός στην Ανατολική Ρωμαϊκή (῾Βυζαντινή᾽) Αυτοκρατορία, αφετέρου στο Ιράν των Σασανιδών και αργότερα στο Χαλιφάτο. Σε τί βαθμό οι διασυνοριακές αυτές κοινότητες προσαρμόστηκαν στα διαφορετικά κοινωνικά και πολιτικά περιβάλλοντα στα οποία ανήκαν, ή υιοθέτησαν πνευματικά κινήματα και τρόπους ζωής; Μετά από μια ανασκόπηση των μακρινών αυτών οριζόντων, θα αγγίξει και θα συζητήσει ο Garth Fowden και την εμπειρία της Κύπρου. 

O Garth Fowden, μετά από σπουδές στην Οξφόρδη και μεταδιδακτορική εργασία στο Κέιμπριτζ, διετέλεσε ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα (1985-2013). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Groningen, Princeton, Ann Arbor και Κέιμπριτζ (Sultan Qaboos Professor of Abrahamic Faiths 2013-20). Είναι Επίτιμος Καθηγητής στο University of Cambridge (Faculty of Divinity) και Εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας. Η έρευνα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στις αυτοκρατορικές δομές και τα πνευματικά κινήματα της πρώτης χιλιετίας μ.Χ., πρόσφατα με επίκεντρο τις απαρχές και την πρώιμη εξέλιξη του Ισλάμ.


Εγγραφή για πιστοποιητικό παρακολούθησης:  https://forms.office.com/e/RTfi7Fd8Kn


Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo